Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så väljer du rätt hundras

Anne-Marie Folkesson, Svenska Brukshundsklubben, med sina kelpisar Karisma och Splitten.
Foto: Evelyn Edblad
Cavalier king Charles spaniel-valp. Rasen är livlig, orädd, glad och vänlig och aldrig aggressiv enligt Svenska kennelklubben. Idealisk sällskapshund som passar i de flesta miljöer.
Foto: Shutterstock
För dig som gillar att kamma och borsta. En långhårig collie´s päls är inte svårskött. Behöver borstas igenom ordentligt en cirka en gång i veckan, något oftare när den fäller. Är lättlärd och aktiv.
Foto: NATAN DVIR
Städmopp? Nej det är en puli, en ungersk vallhund. Den används mest som sällskapshund även om det egentligen är en vall- och vakthund. Och nej, den fäller inte och den behöver varken kammas eller borstas.
Foto: FRANK AUGSTEIN
Basset hound är från början en jakthund men används huvudsakligen som sällskapshund. Godmodigt temperament och därför bra familjehund enligt Svenska kennelklubben.
Foto: Shutterstock
Fransk bulldog – en utpräglad sällskapshund. Trevlig, humoristisk och aktiv enligt Svenska kennelklubben.
Foto: Shutterstock
Parson russel terrier. Används vid jakt och deltar gärna i hundsporter som agility, uppger Svenska kennelklubben på sin hemsida. Livlig och lekfull men också tuff. Kräver fast och positiv uppfostran.
Foto: Shutterstock
Labrador retriever. En social, glad och intelligent hund. Behöver ganska mycket motion och vill aktiveras och få meningsfulla uppgifter, skriver Svenska kennelklubben om rasen. Lättskött päls.
Foto: Shutterstock
Golden retrievervalp. Rasen passar som sällskapshund och bland annat även för apportering, lydnadsdressyr och viltspårning. Är följsam och intelligent, skriver Svenska kennelklubben om rasen.
Foto: Shutterstock
1 / 9

Det finns över 300 hundraser i Sverige.

Hur väljer jag en hund som passar just mig?

– Allt handlar om hur aktiv du vill vara, hur mycket tid du vill lägga på pälsskötsel och träning, säger Anne-Marie Folkesson på Svenska Brukshundklubben. 

Det är ett stort steg att bestämma sig för att bli hundägare. Livet blir aldrig mer detsamma – men kanske ännu bättre!

Att välja ras kan vara knepigt och ta tid. Grunden handlar om att fundera över hur man vill leva sitt liv med hunden, förklarar Anne-Marie Folkesson, utbildningsansvarig på Svenska Brukshundklubben.


LÄS MER: Nya trenden – döp ditt djur till kändisnamn 


Hon rekommenderar blivande hundägare att besöka hundutställningar och mässor, och att åka runt till uppfödare  för att få information om de raser som kan vara aktuella.

"Lätt att bli jättekär"

– När man väl ser valparna är det lätt att bli jättekär och falla för de små bulliga varelserna, och man kanske inte ser framför sig hur de kommer att vara som vuxna. Det är många gånger ett dilemma. Hos uppfödaren kan du också se de vuxna hundarna och få en uppfattning om deras kynne, säger Anne-Marie Folkesson.


LÄS MER: Kändisarna om sina hundar


Det som är viktigt att fundera över är hur mycket tid man är beredd att lägga ner på skötsel och aktiviteter med hunden.

– En hund med lång päls behöver klippas och kammas ofta. Vissa hundar är mer samarbetsvilliga än andra och därmed också lättare att träna. Större hundar kräver vanligtvis mer motion än de mindre, konstaterar Anne-Marie Folkesson.

Vissa raser är också mer behäftade med sjukdomar än andra, vilket också kan bli dyrt för hundägaren.

Tänk över ekonomin

- Man bör även tänka på ekonomin vid hundköpet. En större hund innebär högre foderkostnader. Och raser som behöver trimmas eller klippas ofta blir också mer kostsamma, säger Anne-Marie Folkesson.


LÄS MER: Tiken som födde sexton valpar


Hon vill inte rekommendera särskilda raser till olika personer eller familjer, utan menar att valet av hund är högst individuellt. 

Men en barnfamilj bör kanske i första hand välja en hund som är lugn och stabil och inte tar till vaktegenskaper alltför lätt, menar hon. 

– Det handlar också om vad föräldrarna vill göra, om de vill träna och vara aktiva med hunden. En stor hund kan vara trevlig i en barnfamilj under förutsättning att den får tillräckligt med stimulans och motion, säger Anne-Marie Folkesson.

"Stort ansvar"

En mindre hund kan vara mer lämplig om man vill att barnen själva ska kunna rasta den ibland när de kommer hem från skolan.


LÄS MER: Sveriges mest populära hundraser


– Från tioårsåldern kan ett barn eventuellt gå ut med hunden själv. Men det är ett stort ansvar, och det är viktigt att tänka på hur barnet klarar av situationen om det kommer andra hundar framspringande. Det gäller inte bara att orka hålla i hunden. En hundägare är ansvarig för allt som hunden kan förorsaka, det gäller även om någon annan är ute med hunden.

Råd inför hundköpet

Anne-Marie Folkesson på Svenska brukshundklubben ger råd inför hundköpet:


• Tänk över hur mycket tid du vill lägga ner på hunden, vad gäller skötsel och träning. Gillar du att kamma och borsta? Gå långpromenader? 

• Läs på om de olika raser som du är intresserad av. Besök mässor och hundutställningar. Åk runt till uppfödare.

• Fall inte för en gullig valp utan att ta reda på hur den vuxna hunden kommer att vara.

• Var noga med vilken uppfödare du köper hunden av, att det är en seriös uppfödare som registrerat valparna hos Svenska kennelklubben. Det innebär en viss garanti för att valparna är friska och har fått en bra start i livet.

• Ingen hund ska vara ensam hemma mer än fyra till fem timmar per dag. Tänk över hur du ska lösa det. Kolla eventuellt upp hunddagis och kostnader för det före valpköpet.


Senaste nytt från Västsverige i GT:s mobilapp. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.