PRIMA VIRKE! Julgransförsäljare Bengt Karlsson, 62, hittar du på Masthuggstorget i Göteborg. Granarna han frestar med är från Danmark, Skåne och Jörlanda. Foto: Anders YlanderPRIMA VIRKE! Julgransförsäljare Bengt Karlsson, 62, hittar du på Masthuggstorget i Göteborg. Granarna han frestar med är från Danmark, Skåne och Jörlanda. Foto: Anders Ylander
PRIMA VIRKE! Julgransförsäljare Bengt Karlsson, 62, hittar du på Masthuggstorget i Göteborg. Granarna han frestar med är från Danmark, Skåne och Jörlanda.  Foto: Anders Ylander
Per Kjäll, 62, visar upp en kungsgran av XL-modell. Med prislapp modell större (900 kronor). Foto: Anders YlanderPer Kjäll, 62, visar upp en kungsgran av XL-modell. Med prislapp modell större (900 kronor). Foto: Anders Ylander
Per Kjäll, 62, visar upp en kungsgran av XL-modell. Med prislapp modell större (900 kronor). Foto: Anders Ylander
Cathrin Granäng, 40, med sonen Wilmer, 2,5, är i valet och kvalet. Foto: Anders YlanderCathrin Granäng, 40, med sonen Wilmer, 2,5, är i valet och kvalet. Foto: Anders Ylander
Cathrin Granäng, 40, med sonen Wilmer, 2,5, är i valet och kvalet. Foto: Anders Ylander
Arash Majedi, 30, har lastat barnvagnen full - med en rödgran och dottern Embla, 5. Foto: Anders YlanderArash Majedi, 30, har lastat barnvagnen full - med en rödgran och dottern Embla, 5. Foto: Anders Ylander
Arash Majedi, 30, har lastat barnvagnen full - med en rödgran och dottern Embla, 5. Foto: Anders Ylander
Jimi Schlichting, 33, och Giusy Yoshikawa, 29, letar gran på Backaplan. Det lutade åt den här, en kungsgran i prisklass 450 kronor, vid halv två-snåret i går eftermiddag. Foto: Anders YlanderJimi Schlichting, 33, och Giusy Yoshikawa, 29, letar gran på Backaplan. Det lutade åt den här, en kungsgran i prisklass 450 kronor, vid halv två-snåret i går eftermiddag. Foto: Anders Ylander
Jimi Schlichting, 33, och Giusy Yoshikawa, 29, letar gran på Backaplan. Det lutade åt den här, en kungsgran i prisklass 450 kronor, vid halv två-snåret i går eftermiddag. Foto: Anders Ylander
Stefan Norgren, 48, ger den här granens översta del högsta betyg. Foto: Anders YlanderStefan Norgren, 48, ger den här granens översta del högsta betyg. Foto: Anders Ylander
Stefan Norgren, 48, ger den här granens översta del högsta betyg. Foto: Anders Ylander

Så väljer du rätt gran i jul - GT guidar dig

Publicerad

GÖTEBORG. Granen står så grön och grann på torget.

Den bara väntar på att bli inköpt.

Slå till och bär hem - men låt GT få bjuda dig på några goda råd först!

Grantips växer inte på var och varannan buske. De måste inhämtas ute på fältet. Men, håll dig lugn, läsarn, och låt GT göra jobbet åt dig! Vi börjar fältarbetet på Masthuggstorget i Göteborg. Här står Bengt Karlsson, 67, och småfryser i regnet. När det blir för kallt och eländigt tar han fram yxan och spetsar till något ovässat granslut.

- För att hålla värmen.

Ett kanontips för dig som säljer gran. Men här ska det serveras tips till dig som handlar gran. Så Bengt Karlsson får en ny chans.

Han bjuder på flera goda råd som alla går rakt in på topp tio, i rutan här intill. Det viktigaste upprepar han, med emfas:

Börjar det barra så...

- Låt aldrig granen stå torr!

Med det vill han ha sagt att tappar den sugen, så är det kört. Och har den börjat barra så kan det bara gå åt ett håll. Därför är vatten i julgransfoten ett måste. Påfyllning innan det är tomt.

Vi tackar för tipsen och ­sätter kurs mot nästa torg.

På Karl Johanstorget hittar vi Stefan Norgren, 48.

Han kände av en första rusning efter gran i luciahelgen. Och ser fram emot en ny topp i mitten av den här veckan.

Kolsyrat vatten i foten

Stefan Norström kommer med en del tips som är snarlika de redan fådda. Plus några nya och egna.

Den berömda sockerbiten i julgransfotsvattnet avfärdar han med en fnysning. Men avslöjar i nästa andetag att det finns stammisar i granköparkretsen som inte nöjer sig med kranvatten i julgranfoten. Nej, kolsyrat bubbel ska det vara.

- Ja, de kör med vichyvatten.

Vi avslutar på Backaplan. Per Kjäll, 62, frestar med granar i alla prisklasser, från dryga hundralappen (för den lilla bordsgranen) till 900 kronor (för en reslig kungsgran i XL-format). Från säker Kjäll inhämtas ett sista tips:

- Prata med granen! Det ­gillar den.

Sten Jutéus
Sten Jutéus

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER