Lisa Lindeberg, 29, och Oskar Olausson, 36, seglar jorden runt i tre år. Foto: PRIVATLisa Lindeberg, 29, och Oskar Olausson, 36, seglar jorden runt i tre år. Foto: PRIVAT
Lisa Lindeberg, 29, och Oskar Olausson, 36, seglar jorden runt i tre år. Foto: PRIVAT
Båten heter s/y Hilma och är en Jeanneau sun odyssey 45 Foto: PRIVATBåten heter s/y Hilma och är en Jeanneau sun odyssey 45 Foto: PRIVAT
Båten heter s/y Hilma och är en Jeanneau sun odyssey 45 Foto: PRIVAT

Sa upp sig: Seglar jorden runt i 3 år

Publicerad

Lisa Lindeberg, 29, och Oskar Olausson, 36, har sagt upp sig från jobbet och vardagens trygghet.

Nu väntar tre år till havs på parets jorden runt-seglats.

– Det är själva resan som är målet. Båten är transportmedlet, säger Lisa.

Lisa Lindeberg och Oskar Olausson från Lysekil har varit tillsammans i två och ett halvt år. Och redan för två år sedan närdes drömmen om att segla jorden runt. Under söndagen kastade de loss, vilket Bohusläningen tidigare skrivit om. 

Just nu ligger båten i Göteborgs skärgård. Nästa destination är Danmark.

– Resan har i någon mening påbörjats redan för två år sedan. Och det som påbörjas nu är nästa fas av projektet, resan i sig, berättar Oskar Olausson.

Paret har varit tvungna till att säga upp sig från sina jobb och lämna sina permanenta hem.

– Ja, det är många som frågar om just det. Vi ser det som en väldig chans och möjlighet i livet. Jobb får man hoppas på att man hittar när vi är tillbaka, säger Lisa Lindeberg.

Jorden runt-resa i tre år

Paret har en planerad budget på 10 000 kronor per person och månad. Båten heter s/y Hilma och är en Jeanneau sun odyssey 45. Den är utrustad med mycket säkerhetsutrustning och allt möjligt som man kan behöva för en tripp på tre år.

Först i augusti 2020 är paret tillbaka i Sverige.Foto: PRIVAT

Man kan segla jorden runt på drygt ett år, men paret vill uppleva så mycket som möjligt och kämpar inte mot klockan. Rutten går, bland annat, via Karibien, Sydamerika, Australien och Antarktis.

– Man kan säga att vi följer årstiderna så mycket som möjligt, säger Oskar och fortsätter:

– Segling är ju ett bra sätt att uppleva platser på, det går inte så fort. Som seglare är man ganska oberoende av allt hemma. Vi tar oss fram med naturens krafter.

"Ser fram emot Antarktis"

Har ni något favoritmål?

– Jag ser fram emot Stilla havet och alla öar där som man inte kan ta sig till på annat vis, säger Lisa.

– För mig är det Antarktis. Där finns fantastiskt natur och djurliv, säger Oskar.

Först i augusti 2020 planerar paret att komma hem. Och det står bra till med resnerverna.

– Men det var jobbigt att säga hej då till vänner och familj. Men så är det ju alltid. Vi hoppas att folk kommer och hälsar på oss, avslutar Lisa Lindeberg.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER