Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så tycker folket om munskydden

Munskyddsrekommendationen gäller under rusningstid på vardagar.
Foto: AXEL ÖBERG
Göteborg central.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Från och med torsdagen rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken under rusningstid.

– Vi har fått blandade rapporter, säger Kristians Lans, presskommunikatör vid Västtrafik.

I slutet av förra året kom beskedet om en ny rekommendation gällande munskydd i kollektivtrafiken.

Rekommendationen gäller för rusningstid på vardagar (07-09 på morgonen och 16-18 på eftermiddagen) och började gälla under torsdagen.

Enligt Kristian Lans, presskommunikatör vid Västtrafik, har det under torsdagen varit ett lågt resande då många är lediga.

De väntar sig samma mönster även under fredagen.

”Klart det varierar”

Gällande hur de som ändå rest i kollektivtrafiken följt rekommendationerna säger han:

– Vi har fått blandade rapporter. Vissa uppger att man använt munskydd i hög grad, och på andra håll lite mindre. Generellt kan man säga att vi ser en ökad användning i dag bland resenärerna, men jag kan inte ge någon detaljerad redovisning då det inte är något vi mäter eller följer.

Kristian Lans, presskommunikatör vid Västtrafik.
Foto: VÄSTTRAFIK

Han menar att användningen av munskydd bland annat beror på tidpunkt och plats.

– Kolleger som reste i Göteborg i morse upplevde att det såg bra ut med användningen. Vi har fått rapport från Borås där de säger att det var lite så och så med munskydden. Det är klart att det varierar, säger Kristian Lans.

Vilka reaktioner har ni fått från era resenärer?

– Det är lite blandat där också. Det finns ingen enhetlig hållning. Man har haft lite frågor till vår kundservice kring om vi ska dela ut munskydd och så, säger han, och tillägger att Västtrafik hoppas och tror att resenärerna ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Tågvärdarna är utrustade med en skärm för ansiktet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Vad gäller munskydd kommer Västtrafik framöver tillhandahålla detta via sina butiker runtom i regionen. Detta med start nästa vecka.

– Det finns elva Västtrafikbutiker i regionen, varav ett antal i Göteborgsområdet. Där kommer man mot uppvisande av giltig biljett få hämta ut ett munskydd, säger Kristian Lans.

De första dagarna med den nya rekommendationen finns alltså inte någon sådan service.

ENKÄT: Vad tycker du om nya rekommendationen?

”Det är lite sent påkommet tycker jag, så det är bra att det bara är en rekommendation än så länge så att det inte blir så hårt.” Hasse Nyberg, 57, receptionist, Nol.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Jag tycker att det är bra, man ska göra allt som går som kan hjälpa till att minska spridningen. Om det hjälper att skydda andra och sig själv så ska man göra det.” Nima Framarz, 21, hemtjänsten, Göteborg.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Jag tycker att det är bra. Jag använder det överallt förutom när jag är hemma. Jag jobbar på ett äldreboende och jag måste tänka på vad jag gör hela tiden. De äldre har sämre immunförsvar så det är viktigt att vi skyddar dem genom att skydda oss själva.” Ester Blom, 44, vårdbiträde, Surte.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Jag tycker att det är jättebra och borde ha börjat med det tidigare. Jag tycker att det borde vara hårdare krav med för jag tror inte att alla kommer att följa det om det bara är en rekommendation.” Karin Nyberg, 57, butiksbiträde, Nol.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Jag tycker att det är på tiden, det borde ha införts tidigare. I morse hade nog 99 % på sig munskydd på tåget, men en kollega sa att på bussar och spårvagnarna var de inte lika många. Det är ju första dagen med.” Cathrina Fredin, 52, stadsanställd, Åsa.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
”Jag tycker att det är jättebra. Det är en självklarhet. Jag har använt det från början tillsammans med handsprit och jag brukar även ha plasthandskar. Det ingår i mitt corona-tänk. Jag har antikroppar man man måste ändå skydda sig själv och andra.” Inga dahlin, 58, frukostbiträde, Säffle.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL

Se mer: