Så tömmer kortkaparna ditt konto: "Blixtsnabbt"

Andreas Papagiannis, en av mer än 77 000 svenskar som anmält att han utsatts för kortbedrägeri under 2016.
Foto: PRIVAT
Jan Olsson, förundersökningsledare vid den nationella bedrägeriroteln.
Foto: POLISEN
Riskerna med att handla på nätet med kort blir bara större, visar färsk statistik.
Foto: ANNA HÅLLAMS

Riskerna med att handla på nätet med ditt Visakort eller Mastercard blir bara större, visar färsk statistik.

Andreas Papagiannis från Göteborg är en av de totalt 77 000 personer som polisanmält stulna kontouppgifter i fjol – och då räknar polisen med att mörkertalet är enormt.

– Antalet anmälningar bara ökar och brottslingarnas sätt att kapa korten blir allt mer sofistikerade, säger Jan Olsson, förundersökningsledare vid den nationella bedrägeriroteln.

Bedragare använder många sätt att försöka komma över dina pengar. Det kan vara via mejl från vad som ser ut att komma från stora företag med gott renommé, det kan handla om så kallad skimning av ditt kontokort och bedragarna kan ibland också ringa och utge sig representera till exempel Microsoft.

Men den stora ökningen av bedrägerier sker via näthandeln. Det som polisen benämner CNP-brott fortsätter öka drastiskt. Det handlar om att personer fått sina kontokort kapade, oftast via näthandel.

– Oftast handlar det om man handlat på utländska nätsajter, men också en del svenska som inte har tillräcklig säkerhet för kunden, säger Jan Olsson vid nationella bedrägeriroteln.

Uppgifterna säljs på darknet

Det är när du lämnar ut dina kontokortsuppgifter som du riskerar att få dem kapade.

– De plockas upp av bedragare som sedan säljer dem vidare på till exempel darknet. De säljs för några tusenlappar och sedan kan köparen handla med ditt kort tills det spärras. Då är kontot kortet är kopplat till oftast tömt, för bedragarna agerar blixtsnabbt, säger Olsson.

Han menar att de allra flesta som råkar illa ut gör det helt i onödan.

– Om alla banker införde 3Dsecure skulle antalet brott minska drastiskt. Hittills är det bara Nordea bland storbankerna som infört det, men SEB väntas följa efter till sommaren.

Anledningen till att alla banker inte infört detta tros vara att det kräver lite merjobb av kunden. Man får skaffa programmet och använda en extra kod vid näthandel. Å andra sidan är risken att bli bedragen då minimal.

Hundratusentals drabbas

Totalt ökade datorbedrägerierna med 39 procent i Sverige under 2016 jämfört med året innan, enligt statistik från polisen.

– Och det som ökar allra mest är kapningen av kontokort via näthandel. Det gäller att veta vad man gör om man handlar på nätet, konstaterar Olsson.

Användes i Londonbutik

En som anmälde var Andreas Papagiannis från Göteborg som i höstas blev med 7 000 kronor efter att någon kapat hans kort och handlat med det på en webbshop. När han kontaktade webbshopen så berättade de att flera svenska konton använts för att köpa produkter som levererats till en adress i London.

– Jag vet inte hur de kommit över mina uppgifter. De på bolaget trodde att de kanske hade någon kortnummergenerator, eftersom det var flera svenska kort som drabbats, säger Andreas Papagiannis.

Efter att polisanmält och spärrat sitt kort fick han tillbaka pengarna.

Långt ifrån alla som drabbas får det.


Så skyddar du dig

• När du gör köp på nätet, förvissa dig om att det är ett seriöst företag, antingen genom att du känner igen företaget eller, om det är okänt, genom att söka information på nätet för att kontrollera vad som skrivs om det.

• Prata med din bank. Många stora banker erbjuder ett visst skydd. Du som kund kan lägga in en spärr mot internetköp eller utlandsköp, som du själv kan sätta på och stänga av snabbt och enkelt i bankappen. 

• Det finns inga seriösa företag, myndigheter eller organisationer som  ber om dina kortuppgifter via mejl. Radera sådana mejl eller ring och  kontrollera vad det handlar om.

• Kontokortet du handlar på nätet med bör vara kopplat mot ett konto där du har en begränsad summa pengar.

KÄLLA: Polisen.se