Michael Skråmo reste till Raqqa och IS 2014. Foto: PrivatMichael Skråmo reste till Raqqa och IS 2014. Foto: Privat
Michael Skråmo reste till Raqqa och IS 2014.  Foto: Privat
När IS fäste i Raqqa föll kunde Skråmo och hans familj lämna staden. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅNNär IS fäste i Raqqa föll kunde Skråmo och hans familj lämna staden. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN
När IS fäste i Raqqa föll kunde Skråmo och hans familj lämna staden. Foto: AP / TT NYHETSBYRÅN

Så flydde svenske IS-terroristen Raqqa

Publicerad

Michael Skråmo, hans fru och deras fyra barn reste från Göteborg till Raqqa i Syrien 2014. 

Han har sedan dess aktivt jobbat med att få andra att ansluta sig till terrorgruppen. 

När IS fäste i Raqqa föll kunde Skråmo och hans familj lämna staden, skriver SVT Nyheter.

Innan den IS-kontrollerade staden föll kunde hundratals IS-terrorister och deras familjer lämna Raqqa. Medlemmarna i terrorgruppen kunde ta med sig både sina familjer och vapen ut ur staden.

Ögonvittnen har berättat om ett 50-tal bussar och lastbilar som lämnade Raqqa. 

En av dem som lämnade innan terrorgruppens fall var den svensk-norske Michael Skråmo som lämnade Göteborg och Sverige tillsammans med sin familj 2014, skriver SVT Nyheter. 

Spelade in propagandavideos

Han har under sin tid i terrororganisationen varit en profil på sociala medier och försökt få ner andra att ansluta sig och resa till Syrien.

Bland annat har han gråtandes i en propagandavideo vädjat till svenska jihadister.

– Vi behöver er att komma ner hit och ge stöd till Guds religion, sa Skråmo i videon.

SVT har tagit del av en konversation där Skråmo skickat meddelanden till Jesper Söder, som frivilligt anslöt sig kurdiska gerillagruppen YGP som tog upp en väpnad kamp mot Islamiska staten.

"Vi gjorde fredsavtal och usa och sdf gav oss bussar ut." skriver Skråmo. 

Den USA-stödda alliansen SDF som domineras av YPG slöt avtalet med IS via medlare. 

Också GT har tagit del av meddelandena som skickades i oktober förra året.

Bland annat skriver Skråmo: 

"Jadu du vet inte hur vi fungerar precis när ni tror att ni har tagot oss hoppar vi fram i mitten och dominerar ytor ni aldrig skulle förutspå"

och

 "Hoppas ni kan ta hand om folket av raqqah efter ni förstört hela staden"

Oklart hur många som tog sig ut 

Söder svarade då att han inte trodde att Skråmo var en av jihadisterna som var kvar. Och frågar om familjen också tagit sig från Raqqa.

"Min familj kom ut ja Alhamdolilah"

Enligt uppgifter till SVT ska Skråmo och hans familj nu befinna sig i en annan ort i de östra delarna av Syrien som är fortsatt kontrollerat av IS. 

 

LÄS OCKSÅ: Svensken stred för IS - fick barnbidrag från staten 

 

Uppgifterna om hur många IS-terrorister som tog sig ut ur Raqqa är oklara men varierar mellan 200 och 300, skriver SVT. Med deras familjer blir det ett tusental personer. 

Dessutom ska runt 400 civila ha använts som mänskliga sköldar för att skydda evakueringen av IS. 

Alfred Dikalow
Alfred Dikalow

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER