Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så stjäl tjuvarna de lyxiga Teslabilarna

Den ena av männen syns stå intill dörren för att samla in nyckelsignalen. Foto: Daily Mail

En internationell stöldliga misstänks just nu härja i Västsverige.

Bara i augusti har sju lyxbilar av märket Tesla stulits – där var och en ligger i miljonklassen.

Daily Mail har nu kommit över en övervakningsfilm som visar hur tjuvarna stjäl bilarna på bara 30 sekunder.

– Vi tror att motsvarande teknik används här i Sverige för tillfället, säger Niklas Rånge, analytiker på polisens brottssamordning i Halland.

Natten mellan den 15 och 16 augusti stals en röd Tesla i Västra Frölunda i sydvästra Göteborg.

Bilen, som är av 2019 års modell, är bara en av flera Tesla-stölder i Västsverige den senaste tiden.

Sedan mitten av juni har tio bilar stulits, varav sju stycken i augusti.

En rejäl ökning sett till tidigare, då det dessförinnan bara stulits två Teslor under hela året.

Oron stor efter stölderna

Till följd av stölderna är oron nu stor bland Tesla-ägare, enligt Tibor Blomhäll, ansvarig för sajten teslaclubsweden.

Och oron är extra stor just i Västsverige.

– Det är flera som hör av sig och undrar vad de ska göra för att förhindra att de drabbas. Men så länge vi inte vet hur stölderna gått till kan vi inte ge något råd, berättade Tibor Blomhäll nyligen för GT.

I måndags gick polisen därför ut med ett pressmeddelande med information om stölderna.

Dels för att få in vittnesuppgifter, men också för att varna Tesla-ägare då det finns risk för att fler kan komma att drabbas.

Niklas Rånge, analytiker på polisens brottssamordning i Halland, berättade då att polisen misstänker att tjuvarna använder sig av en speciell teknik för att komma åt bilarna.

Bilderna visar: Så går stölderna till

Nu visar den brittiska tidningen Daily Mail, som kommit över en övervakningsfilm från en bostad i London, hur stölderna går till.

På filmen syns hur de två tjuvarna med hjälp av ett reläsystem låser upp bilen, startar den och försvinner inom loppet av 30 sekunder.

Klippet visar hur två män stjäl en Tesla för dryga miljonen i London. Foto: Daily Mail

En av männen, som syns stå alldeles vid ytterdörren, fångar via den speciella tekniken upp nyckelsignalen.

Denna skickas sedan vidare för att lura bilen – varpå en annan man enkelt tar sig in via bilens förarsida.

SJU TESLA-STÖLDER I AUGUSTI

Halmstad: Natten mellan 4 och 5 augusti stjäls en svart Tesla Model S 100D, årsmodell 2019. Bilen har svart solidlackering, glastaklucka och vit skinnklädsel. 

 

Ljungby: Natten mellan 5 och 6 augusti 2019, stjäls en svart Tesla Model X Long Range Single Speed, årsmodell 2019. Bilen är bland annat utrustad med 20 tums tvåfärgade Slipstream-fälgar.

 

Ljungby: Natten mellan den 8 och 9 augusti stjäls en gråmetallic Tesla Model S 75D AWD Single Speed, årsmodell 2018. 

 

Västra Frölunda: Natten mellan 15 och 16 augusti stjäls en röd metallic Tesla Model S Single Speed AWD, årsmodell 2019. Bilen har svart inredning och mörktonat glastak.

 

Laholm: Natten mellan 16 och 17 augusti stjäls en pärlemovit Tesla Model S 90D AWD, årsmodell 2016. Bilen har en omfattande utrustningslista, bland annat panoramaglastak, skinnklädsel och 19 tum LM-fälgar.

 

Löddeköpinge: Natten mellan 20 och 21 augusti stjäls en blå metallic Tesla Model S 100D AWD Single Speed, årsmodell 2017. Bilen är bland annat utrustad med svart skinnklädsel, panoramatak och 21 tums grå turbinfälgar.

 

Bjärred: Natten mellan den 21 och 22 augusti stjäls en metallic Tesla Model S 100D AWD, årsmodell 2018.

 

Källa: Polisen och Larmtjänst

Bilen backas sedan ut från uppfarten och försvinner.

– Vi tror att motsvarande teknik används här i Sverige för tillfället. Vi har inga iakttagelser från den här brottsserien som till 100 procent bekräftar det, men allt tyder på att det används en reläteknik så som den som beskrivs i bildserien, säger Niklas Rånge.

I ett av fallen i Västsverige den senaste tiden var tjuvarna borta två minuter efter att de synts till på en övervakningskamera.

I fallet från London var händelseförloppet alltså över på en halvminut.

– De här bilarnas nycklar sänder ut signaler hela tiden och då finns det en teknik för att kunna fånga upp dem och sända vidare. Därför tror bilen att det är den riktiga nyckeln. Det är inte konstigt att det går så snabbt med tanke på att tekniken finns. Men det är beklagligt att det går, säger Niklas Rånge.

Niklas Rånge, analytiker på polisens brottssamordning i Halland. Foto: Polisen / Polisen

Två stölder den här veckan

De två senaste Tesla-stölderna skedde tidigare i veckan.

Natten mellan tisdag och onsdag stals en Tesla i Löddeköpinge i Skåne med ett marknadsvärde av cirka 850 000 kronor och natten därpå stals ytterligare en Tesla i Bjärred inte långt därifrån.

Den bilen har ett uppskattat värde av runt 900 000 kronor.

Varför sker det så många Tesla-stölder just nu?

– Det blir lite spekulationer från min sida, men en delförklaring tror jag är att Tesla funnits så länge nu. Det finns en efterfrågan av reservdelarna, helt enkelt, säger Niklas Rånge.

Han fortsätter:

– Den efterfrågan tror jag inte fanns eller var lika stor för några år sedan. Det är möjligt att de här bilarna bara slaktas och att det är reservdelarna man handlar med i andra hand. Men det vet vi inte.

Ingen skäligen misstänkt

De senaste spåren från stölderna i Västsverige går tillbaka till slutet av juni i år, då tre fordon anträffades på en trailer i Litauen.

Inuti fanns två Teslor och en Porsche som samtliga stulits i Helsingborg dagarna tidigare.

Var bilarna som stulits på senare tid återfinns är för polisen oklart, men polisen misstänker alltså att det ligger en stöldliga med internationella förgreningar bakom.

Har ni några misstänkta för stölderna?

– Av spaningstekniska skäl kan jag inte gå in närmare på det än så. men det finns ingen skäligen misstänkt i alla fall, säger Niklas Rånge.

Polisen misstänker att det rör sig om en internationell stöldliga. Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN

I artikeln från Daily Mail ges flera tips om hur man som Tesla-ägare kan skydda sig från att bli utsatt.

Bland annat, skriver de, kan man lägga nyckeln i kylskåpet för att hindra signalerna från att nå ut eller linda in den i folie.

Polisens tips – för att undvika stöld

Polisen i Halmstad har tillsammans med Larmtjänst också gått ut med en lista (se faktaruta) på inställningar i bilen som kan förhindra en stöld.

Niklas Rånge tipsar också om att lägga nyckeln i metallåda.

– Sådana lådor finns på marknaden, avsedda för det här ändamålet. Då är tanken att nyckelsignalen inte ska komma utanför lådan, säger han.

GT har varit i kontakt med Tesla, som skriver så här i en skriftlig kommentar:

”Även om ingenting kan avskräcka mot alla fordonsstölder har Tesla flera säkerhetsförbättringar så som PIN to Drive, Sentry Mode och kryptografisk verifiering när nyckelbrickor används som gör att våra bilar blir mindre benägna att bli stulna och mer troligt att de hittas i det extremt sällsynta fallet då obehörig användning sker.”

”Vi har fortsatt att göra våra bilar säkrare över tid samtidigt som vi också ger våra kunder flexibilitet att säkra sitt fordon på ett sätt som uppfyller deras behov och preferenser.”

SÅ SKYDDAR DU DIG FRÅN ATT BLI UTSATT

Till följd av de många stölderna på senare tid har polisen i samverkan med Larmtjänst gått ut med en lista på knep man som Tesla-ägare kan använda sig för att undvika att bli utsatt.

 

1. Aktivera ”PIN TO DRIVE”, betyder att man måste slå en kod för att starta bilen.

 

2. Avaktivera ”PASSIVE ENTRY” Passiv upplåsning, du får öppna bilen genom att trycka på nyckeln i stället.

 

3. Avaktivera ”AUTO-PRESENT HANDLES SETTING IS TURNED ON” sätt den på ”OFF” (funktionen finns på Model S och vissa versioner av Model X) dörr handtaget/dörren fälls inte ut, öppnar sig inte automatiskt.

 

Källa: Halmstadspolisens Facebooksida