Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så spenderade paret offrets pengar – efter rånmordet

Den äldre mannen bodde ensam i ett ödetorp. Foto: JOAKIM ERIKSSON
Spår av cement på spaden. Foto: POLISEN
Vid den tekniska undersökningen hittades cementsäckar. Foto: POLISEN

Mannen som misstänks för rånmordet på en äldre man i Svenljunga ska enligt åklagaren ha stulit 200 000 kronor från sitt offer.

Mannen och hans fru – som hade stora skulder – misstänks ha spenderat pengarna på bilinköp, Gekås Ullared och utlandsresor.

– Man har velat kommat över den mördades pengar, har åklagaren Maria Thorell, tidigare sagt.

En man i 50-årsåldern åtalades under torsdagen för mord och grovt rån på den äldre man som hittades mördad vid sitt ödetorp i Svenljunga sommaren 2016. Då hade offret redan varit död i ett och ett halvt år. Missing People hade tidigare letat efter mannen vid torpet, dock utan framgång. Kroppen hittades i en soptunna, ingjuten i cement. Det framkom när åtalet lämnades in till Borås Tingsrätt och förundersökningen blev offentlig.

Den misstänkte mannen jobbade inom hemtjänsten och var offrets kontaktperson.

Enligt åklagaren Maria Thorell är det ett ekonomiskt motiv som ligger bakom mordet.

Den misstänkte gärningsmannen fick med sig 200 000 kronor i kontanter från sitt mordoffer, menar hon. Pengar som offret tog ut en kort tid innan mordet. Enligt ihärdiga rykten, som omgärdade mordet när det uppdagades skulle offret ha haft pengarna i madrassen.

"Det är pengarna som är motivet"

En kvinna, mannens fru, står medåtalad för penningtvättsbrott och häleri. Hon ska, enligt åklagaren, ha befattat sig med rånbytet och "tvättat" pengarna så att det inte skulle framstå som att de kom från brottslig verksamhet. 

Åklagaren Maria Thorell. Foto: ANDERS YLANDER

– Den här mannen har mördats i syfte att den anhållne personen ska komma över hans pengar. Det är pengarna som är motivet här. Kvinnan ska ha tagit emot de här pengarna, har åklagaren Maria Thorell tidigare sagt till GT.

 

LÄS MER: Man hittades död i soptunna – ingjuten i cement 

 

Ett kvitto på 6 000 kronor från Gekås Ullared ingår i förundersökningen. Foto: POLISEN

I bevisningen ingår en stor mängd kvitton som visat hur kvinnan handlat varor från butiker som Lindex, Clas Ohlson, Ikea och New Yorker. En tv för 10 000 kronor var ett av inköpen, en laptop, hårddisk och Skype-kamera andra saker. Ett kvitto från Gekås Ullared, på 6 000 kronor, ingår också i förundersökningen. Mannen har även köpt en bil – kontant – och kvinnan har åkt till Paris. Paret har också åkt till Norge tillsammans flera gånger.  Det för pengar, som enligt åklagaren, kommer från offret.

Utredningen: Spenderade offrets pengar

Tillgångsutredningarna som gjorts kring de två misstänkta visar att både mannen och kvinnan hade stora skulder. Mannen hade skulder på omkring 157 000 kronor, kvinnan på knappt 40 000 kronor.  Tillgångarna har varit desto mindre. Kapitalet har varit noll kronor de senaste sju åren för kvinnan, på mannens sida har det legat på minus.

Leif Silbersky, den misstänkte mannens försvarsadvokat. Foto: SIGGE KLEMETZ / STELLA PICTURES SIGGE KLEMETZ

Enligt de många förhör som hållits med den misstänkte mannen har han haft svårt att förklara var alla pengarna kommer ifrån. Bland annat har kvinnan satt in pengar på hans konto i omgångar. Pengar i storleksordningen om 15 000 kronor.

– Det är ju lånade pengar, svarar den misstänkte och fortsätter:

– Ja, jag tror jag låna dom pengarna.

Det har varit en lång väg fram till åtal för åklagaren. Sedan mordet uppdagades har mannen suttit anhållen två gånger, men blivit släppt. Han häktades slutligen i början av året och har suttit häktad sedan dess.

Misstänkta förnekar brott

Den misstänkte mannen förnekar brott.

– Han förnekar all inblandning i brott, sa mannens försvarsadvokat Leif Silbersky i samband med att mannen åtalades.

Också den misstänkta kvinnan förnekar brott.

GT har sökt åklagare Maria Thorell som befinner sig på semester.