Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så sorterar du avfallet från ditt påskfirande

Foto: Sara Strandlund

Vet du var du ska göra av påskris, äggskal och andra rester efter påskfirandet?
Efter varje storhelg som jul och påsk får vi uppleva festandets baksida när alla rester ska tas om hand – och helst också återvinnas.

Så sorterar du påskens avfall

Påskfirandet lämnar mycket skräp efter sig. Här är några tips om hur ägg och ris ska sorteras för att hamna rätt i återvinningskedjan:
Till hushållssopor läggs: Äggskal, påskägg av papper, påskfjädrar, påskpynt, påskkort, krukväxter med jord.
Till plaståtervinning: Påskägg av plast, godisemballage av plast.
Till återvinning av pappersförpackning: Äggkartonger, blompapper, godisemballage av papper.
Till trädgårdsavfall: Påskris utan pynt.
Till matavfall/organiskt avfall (i de kommuner där det finns återvinning för detta): Äggskal, sillrester, matrester, kaffefilter med sump.
Källa: Sita (TT)

– Det bästa avfallet är det som inte uppstår. Det finns mycket som kan sparas till nästa års påskfirande. Gamla äggskal och äggkartonger kan vara bra att spara för att ha till hands när det ska pysslas nästa gång inför påsk, säger Ann Wulf, informationsansvarig på återvinnings- och avfallsföretaget Sita.
Av storhelgerna är jul det firande som genererar mest hushållsavfall, följt av påsk och midsommar.
– Det är rätt stora mängder sopor och material som ska tas om hand efter helgfirandet. Varje person lämnar ett halvt ton hushållssopor efter sig under ett år, säger Ann Wulf.
Även om vi äter oss rejält mätta under påskfirandet så blir mycket mat över och hamnar i soppåsen. En stor andel av de cirka en miljon ton matavfall som vi lämnar efter oss varje år gör inte den nytta som den skulle kunna, eftersom bara hälften av landets kommuner har fungerande system för att ta hand om matavfall och göra biogas av det.
Många gör fel när påskkort och påskägg av papper läggs bland returpappret.
– De innehåller ofta plast och andra ämnen som kan vålla problem i processen när returpappret tas om hand, säger Ann Wulf.
TT

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!