Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slår tjuvarna till – när du är på semester

Under hösten har antalet bilinbrott ökat på Landvetters flygplatsparkering.
Foto: ALEX LUNGDAHL
Tjuvarna passar på när du är utomlands på semester.
Foto: ROBIN ARON

När du njuter av semestern länsar tjuvarna din bil på Landvetter.

Värsta platsen att parkera bilen på: parkeringsgaraget bara några minuter från entréhallen.

– Vi fångade in en kille för några dagar sedan, men han var ute nästan snabbare än vad vi fick papperet ur maskinen. Det är frustrerande, säger en polisinspektör som arbetar med brotten på flygplatsparkeringen.

Efter höstens inbrottsvåg tar Landvetter nu till stora åtgärder för att slå tillbaka mot den fräcka stöldligan.

I Västsverige är det mörkt, blött och blåsigt. Då passar många på att fly vardagen för sol, bad och kanske en och annan paraplydrink på betydligt varmare breddgrader.

Men återkomsten till Sverige efter semestern kan bli en kalldusch. Inte nog med att regnet piskar en i ansiktet så fort man kommer ut från Landvetters ankomsthall – det är dessutom ett stort antal resenärer vars parkerade bil haft ovälkommet besök.

– Det är jättemånga bilinbrott på Landvetter. Så här hög siffra har vi inte haft sedan 2012, säger en inspektör vid polisen i Göteborg syd som av utredningsskäl inte vill figurera med namn.

Tre typer av bilbrott

Ett ställe utmärker sig extra i polisens dystra statistik:

Långtidsparkeringsområdet P7, som är beläget sex-sju minuter från hallen där man checkar in.

– Det är ett garage som sticker ut kraftigt. Om du kommer nedifrån backen och kör uppåt är det första parkeringshuset på vänster sida. Det är där många av brotten sker, säger polisinspektören.


LÄS MER: Fast på Landvetter – med 57 960 cigg


Enligt polisen är det främst tre typer av bilbrott som inträffar på Landvetters parkering. Det är rena stölder när tjuvarna tar med sig bilen och åker därifrån, det är skadegörelse och det är inbrott.

Målet: Dyra teknikprylar

Dyra teknikprylar är det som är tjuvarnas mål.

– Det är mycket GPS:er, men också rattar och krockkuddar, säger polisinspektören

Vid en majoritet av inbrotten tar sig gärningsmännen in i bilen via en krossad ruta. Men det finns också ett annat, nyare tillvägagångssätt som gäckar polisen.

– Det finns teknik där man suger upp information när någon låser en bil. Efter att bilisten gått från platsen kan man låsa upp bilen. Larmet stängs av och dörrarna nästan öppnar sig av sig själva. Då går man in i bilen när den som äger den är på väg till ett annat land. Det är något som är ganska nytt som vi har flaggat för vid våra utsättningar, säger inspektören.

Hur kan man skydda sig som bilist?

– Det går egentligen inte. Vi har varit i kontakt med flygplatsen och sagt att de måste ha bättre kameror och bättre bevakning, men det har inte skett så jättemycket.

Landvetter förstärker bevakningen

Ulf Wallin, presschef på Swedavia, upplever att Landvetter flygplats är mer förskonad från brott på parkeringen än andra stora, offentliga parkeringsplatser. Samtidigt instämmer han i den bild som polisen ger kring de ökade inbrotten.

– Under augusti, september och oktober har det varit fler bilinbrott än normalt på Landvetter, men vi har ett väldigt tätt samarbete med polisen för det här är viktiga frågor för oss, säger Ulf Wallin.


LÄS MER: 7,8 miljoner kronor saknas efter Landvetterrånet


Och polisen kommer att bli bönhörd – Landvetter ska förstärka bevakningen på parkeringen avsevärt. Arbetet för att bättre kunna övervaka de 10 000 parkeringsplatserna har redan påbörjats.

– Vi håller på och ökar belysningen och vi ska ha en tätare rondering av antingen trafikvärdar eller säkerhetsvakter på parkeringsplatserna. Det är även fler kameror som sätts upp. Givetvis vill vi stävja det här och minska inbrottsrisken. Så fort en händelse sker polisanmäler vi det, säger Ulf Wallin.

Polisen: "Är frustrerande"

Men enligt polisen kan det trots det vara fortsatt problematiskt att komma åt biltjuvarna på flygplatsen. Enligt polisinspektören i Göteborg syd tror polisen sig veta vilka personer som ligger bakom brotten och nyligen ska en av dem ha gripits på bar gärning.

Men denne ska, enligt inspektören, vara släppt.

– Vi fångade en kille på morgonen för några dagar sedan som nog kan ligga bakom en del av det hela. De tog bilen som han kommit till platsen med i beslag och de kunde se att han varit inne i fyra bilar, säger polisinspektören.

– Vi plockade in den här mannen, men han är ute igen. Det är förhör, möjligen sitta anhållen någon dag och sedan var han ute nästan snabbare än vad vi fick papperet ur maskinen

Hur känns det?

– Det är frustrerande. Det är några stycken som förmodligen jobbar med de här brotten, men det är lågprioriterade brott, kanske bötesbrott och blir det fängelsestraff blir det inte långa straff alls. I så fall måste man komma på dem med en halv lada full med grejer.