Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så slår krisen mot sommarparadiset

Så slår coronakrisen mot sommarpärlan i Bohuslän.
Idyllen har tuffa månader bakom sig, men nu börjar det ljusna.Foto: HENRIK JANSSON
Thomas Nyberg brinner för Käringön.Foto: HENRIK JANSSON
Käringön är en smått unik plats med hus som ligger bara någon meter från havet i Bohuslän.Foto: HENRIK JANSSON

KÄRINGÖN. Coronakrisen har slagit hårt mot det bohuslänska sommarparadiset – men nu har det vänt och sommaren ser lovande ut. 

Samtidigt jobbar Käringön – med bara 65 invånare – hårt för att hålla samhället levande på sikt. 

– Om tio år är det nog en ren semesterö, säger MQ:s förre vd Thomas Nyberg, 70, som driver Käringön Logi & Bastu.

Han var också framgångsrik som klubbchef för fotbollsklubben Elfsborg, och efter ett långt yrkesliv blev sommarhuset sedan 29 år permanent året runt-bostad. 

Men även om tempot är lägre ägnar han inte bara dagarna åt att chilla och njuta av den fantastiska miljön på ålderns höst. 

– Jag tar det inte lugnt, men det är en del av livet. Jag vill att folk ska komma ut hit och sova över, det berikar matbutiken och krogarna och så vidare. När vi lade budet så gjorde vi det med en social känsla, inte för att tjäna några stora pengar, säger Thomas Nyberg. 

Det mesta på Käringön kretsar kring hav och båtar.Foto: HENRIK JANSSON

När matbutiken gick i konkurs bildade han ett bolag med andra boende och tog över den, när samma öde drabbade Käringön Logi & Bastu hösten 2017 samlade han ihop ett kapitalstarkt gäng med anknytning till ön som driver verksamheten vidare och det är där han i dag lägger sitt huvudsakliga fokus. 

”Katastrof – 90 procent avbokat”

Coronaviruset har infekterat en hel värld och Käringön har knappast varit förskonad. 

– Katastrof. 90 procent har avbokat. Det slog till i mitten av mars, i april hade vi noll bokningar, några enstaka i maj, i juni har det varit en del avbokningar, men det börjar komma i gång. 70-plussarna lyser dock med sin frånvaro. De matas ju med info om att 90 procent av alla som avlidit i covid-19 är 70-plussare och det får man ha förståelse för, säger Thomas Nyberg och betonar att det trots allt aldrig har varit någon större fara på taket. 

– Vi kommer att klara oss utan problem och har inte begärt några statliga stöd. Inga permitteringar och vi kan inte begära hyressänkning för vi äger fastigheterna själva. Och det ser väldigt bra ut med bokningar längre fram i sommar. 

Det tar 35 minuter att ta sig ut till Käringön med den bilfria färjan om man inte har egen båt.Foto: HENRIK JANSSON

Hur hamnade du och hustrun Katarina här ute? 

– Alla boråsare är ju i Varberg på somrarna och jag var ju klubbchef i Elfsborg, så det gick inte att vara där för jag kunde inte gå någonstans. Det var inte så lätt på den tiden, vi hade inga framgångar och det var tufft ekonomiskt. Så då började vi snegla på Bohuslän och vi hade bland annat varit en del i Lysekil när vi hittade ett dödsbo här. 

Vad är tjusningen med att bo på Käringön? 

– Stillheten. Det finns en soptraktor och en motorcykel som kör i väg soporna varje tisdag, men inga bilar. Det är god atmosfär, folk pratar med varandra och hjälper varandra. Jag bor mitt i hamnen och det är en fröjd att titta ut över havet. Man saknar barn och barnbarn som är i Borås, men de kommer ju gärna hit. Och att jag har så mycket att göra gör att det inte blir ödsligt på vintern. 

Kändistätt på Käringön 

Käringön ligger utanför Orust och är ett av Sveriges västligaste bebodda samhällen. Tidigare gick färjan från närliggande Hälleviksstrand, nu går den från Tuvesvik och resan enkel väg tar 35 minuter, vilket i praktiken gör det omöjligt att bo på ön för en barnfamilj, för någon skola finns inte. 

Tidigare hade 300 personer Käringön som hemvist, nu är det bara 65 kvar och nästan alla är äldre. Men det är ändå en levande plats med flera krogar, fiskaffär, matbutik med apoteks- och systembolagsservice och det mesta kretsar kring den u-formade lilla hamnen där också Sjöräddningssällskapet har en bas. 

– Man får acceptera att det inte är som i stan, men det mesta finns om man planerar lite, säger Thomas Nyberg. 

De gamla husen är välskötta och de flesta har ett svårslaget läge. Nybyggda bostäder ligger bokstavligen bara någon meter från vattnet och Käringön är ett paradis för alla som älskar salta bad och vacker natur. 

Ulf Adelsohn och Lena Adelsohn Liljeroth har ett hus från 1700-talet på Käringön.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Och under högsäsong är det kändistätt. Det gamla politikerparet Lena Adelsohn Liljeroth, 64, och Ulf Adelsohn, 78, har ett hus här, liksom fotbollsprofilen Anders Svensson, 43. 

”Kan fan inte bo på Gullholmen”

Det senare är Thomas Nyberg i allra högsta grad inblandad i. Svensson var på väg att köpa kåk på ”konkurrentön” Gullholmen. 

– Jag sa till honom att ”där kan du fan inte bo” och jag visste att det snart skulle komma ut ett hus på marknaden här. ”Är du snabb där så klipper du det huset” och det gjorde han. Och det ligger lite för sig självt också, annars ska folk komma in och prata och be om autografer och grejer. Men det funkar jättebra och han är här ibland, säger Nyberg och poängterar att det inte är jättebilligt att förse sig med fastighet på ön. 

– Du ser det huset där de håller på och renoverar, han som äger det betalade 14 miljoner och lägger ner fem-sex till på ombyggnaden. Det är saftiga pengar. 

Thomas Nyberg jobbade för klädkedjan MQ i 25 år, dels som vd och sedan i styrelsen. Han var med och börsintroducerade företaget 2010, men gick i pension för fyra år sedan. I våras gick MQ i konkurs innan den förre storägaren Mats Qviberg kort därpå köpte tillbaka koncernen från konkursboet. 

– Han fick det nog väldigt billigt. Det var smärtsamt när konkursen kom, för det var ju väldigt lönsamt när vi sålde det. Vi hade några fantastiska år och det är tråkigt att man inte hittade rätt kompetens. Jag har tackat nej till förfrågningar om konsultjobb och så för jag har inte känt för det. Vi stannar kvar här ute och känner livsglädjen varje dag. Nackdelen är att jag inte har sett Elfsborg live på flera år, haha, men så är livet.

Thomas Nyberg är inblandad i mycket på Käringön och hoppas att många turister kommer i sommar och höst.Foto: HENRIK JANSSON

Nu ägnar han alltså dagarna att hålla konferensanläggningen, med 51 bäddar, i bästa skick och undan för undan se till att den växer när rätt läge dyker upp. 

– Så fort det blir något till salu tittar jag på det. Annars målar jag och spikar och håller i ordning. Tanken är att det ska vara superfräscht och vi får mycket beröm för det. Vi har ungefär samma kunder hela tiden och då får man ett kvitto på att man gör något bra. Jag tar emot dem själv och försöker alltid vara förberedd så att alla ska trivas. 

”Inga planer på att lämna Käringön” 

Thomas Nyberg tror att Käringön om tio år är en ren semesterö med maximalt ett fåtal permanenta invånare. 

– Det är bara att gilla läget. Vi är inte unika, alla öar har det på samma sätt. Men de som klarar sig är de som har kortare färjetider än vad vi har, för då kan man bo kvar om man har barn i skolåldern. Men vi har inga planer på att lämna Käringön. Jag är så gammal att det bara är att inse att det är på det sättet. 

Så reser du så säkert som möjligt

Säkerhetsåtgärderna i • Tågtrafiken • Båttrafiken • Kollektivtrafiken.