Det här är mässlingen

Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare varnar uppmanar allmänheten till att vaccinera sig mot mässling.
Foto: / Copyright 2013 Catharina Fyrberg
Västra Götalandsregionen har märkt av en marginell förändring till att gruppen av föräldrar som väljer att inte vaccinera sina barn mot mässling har ökat.
Foto: COLOURBOX / COLOURBOX

Småbarn och äldre vuxna löper störst risk att drabbas.

Det enda som kan rädda en från mässling är att låta sig vaccineras, det råder smittskyddsläkaren Peter Ulleryd till.

– Man har på senare tid sett en marginell förändring, att något färre väljer att vaccinera sina barn. 

Tolv fall av mässling har konstaterats i Göteborg den senaste veckan. Sahlgrenska universitetssjukhuset gick upp i stabsläge under juldagen när de första sex fallen konstaterades.

Mässling är en mycket smittsam allvarlig sjukdom. De första symptomen är snabbt stigande feber, ögonirritation och torrhosta. Efter några dagar visar sig de fläckiga utslagen. Enligt Folkhälsomyndigheten kan sjukdomen i ungefär 1 av 1 000 fall kompliceras av en akut hjärninflammation som kan ge bestående skador. 


LÄS MER: Sahlgrenskas vädjan: Svara på dolt nummer


– Det bästa man kan göra för att skydda sig är de råd som alltid upprepas i samband med smittspridning, tvätta händerna ofta och undvik att peta sig i ögonen och munnen, säger Peter Ulleryd, biträdande smittskyddsläkare vid Västra Götalandsregionen.


LÄS MER: Åtta drabbade av mässlingen i Göteborg


Den smittade bör stanna hemma från jobbet och inte söka sig direkt till vårdcentral eller akutmottagning.

– Vid smitta ska man gå in på 1177.se eller ringa sjukvårdsupplysningen. Man ska absolut inte gå in på en vårdcentralsmottagning eller akutmottagning för att undvika att smitta andra.

Minskning av antal vaccinerade barn


LÄS MER: Föräldrarna vill smitta sina barn med mässling


Före introduktionen av vaccin mot mässling i Sverige gick sjukdomen i vågor med toppar med några års mellanrum med tiotusentals rapporterade fall. Allmän vaccination av barn mot mässling infördes i Sverige 1971 men vaccinationstäckningen var låg under första delen av 70-talet. I och med införandet av ett tvådosschema med kombinerat vaccin mot mässling, påssjuka och röda hund (MPR-vaccin) 1982 ökade andelen vaccinerade så mycket att den inhemska smittan stoppades i slutet av 1980-talet.


LÄS MER: Åtta saker du behöver veta om mässling


– Det bästa skyddet mot mässling är att vaccinera sig. Över 95 procent av alla föräldrar vaccinerar sina barn enligt allmänna barnvaccinationsprogrammet. Därför blir det aldrig några stora utbrott i Sverige, säger Peter Ulleryd.

– Man har på senare tid sett en marginell förändring, att något färre väljer att vaccinera sina barn. 


LÄS MER: Experten: Farligaste barnsjukdomen


Kan vara kraftig förkylning

De som i högst grad riskerar att bli smittade är ovaccinerade småbarn och äldre vuxna. 

– Även de som bara fått den första dosen av vaccinationen löper större risk.


LÄS MER: Att smitta sitt barn med mässling kan vara brottsligt


Det är svårt att stöta på mässlingssmitta i Sverige men med tanke på de utbrott som påträffats på Sahlgrenska universitetssjukhuset bör ovaccinerade låta sig vaccinera så snart som möjligt. Men Peter Ulleryd tycker inte att man ska låta sig oroas i onödan.

– Symptom på mässling kan även vara en kraftig förkylning med utslag av annan orsak, tillägger han.