Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddar du dig mot id-kapning i semestertider

Att få personuppgifter via posten är en metod som bedragarna använder.
Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG
Allt fler svenskar utför ärenden på nätet vilket innebär en ökad risk för att få sin identitet kapad.
Foto: Fotograferna Holmberg / TT NYHETSBYRÅN

Under semestern oroar sig många för att tjuvar sa slå till när huset står tomt. Men det är fler som drabbas av id-kapningar är inbrott under sommaren, rapporterar P4 Göteborg

– Man ska vara säker på att man har kontroll över sin post så att man i tid hinner se om det är några konstigheter som sker, säger Dick Malmlund, säkerhetsexpert på Svensk adressändring till P4 Göteborg.

Under semestertider är det många som åker bort och då lämnar sina hem under längre perioder. 

Enligt en undersökning som Novus gjort är många oroliga för inbrott men knappt ingen oroar sig för att obehöriga ska komma åt deras post, rapporterar P4 Göteborg. 

Att få sin identitet stulen är ett brott som på senare år blivit allt vanligare. Allt fler svenskar utför ärenden på nätet vilket innebär en ökad risk för att få sin identitet kapad. Att använda sig av post är ett av de tillvägagångssätt som id-tjuvarna använder.

– Man ska vara säker på att man har kontroll över sin post så att man i tid hinner se om det är några konstigheter som sker, säger Dick Malmlund, säkerhetsexpert på Svensk adressändring till P4 Göteborg.

Hindra obehöriga att adressändra

Genom att stjäla post från brevlådor kan förövarna komma åt person- och bankuppgifter. Via myndigheter går det att få ut information om inkomst och kredithistorik. Har personen då en stabil inkomst löper du större risk för att utsättas då det blir lättare att handla på kredit i personens namn.

– I början av en sådan här kedja är det ofta kreditupplysningar och sådant som kommer när man ansöker om kontokort och liknande, säger Dick Malmlund till P4 Göteborg.

Han menar på att den typen av brev kan bli liggande under semestern, och bedragarna kan då fortsätta att beställa varor i ditt namn.

Med hjälp av personuppgifter kan då bedragarna även göra en adressändring så att de i fortsättningen får posten. Något som går att förhindra genom att i första hand spärra obehörig adressändring hos Skatteverket. Då krävs e-legitimation för att kunna göra adressändringar. 

Trots spärren hos Skatteverket finns det fortfarande möjlighet att eftersända post. Något som går att förhindra genom att använda sig av Adresslåset. Då krävs det e-legitimation även för dessa tjänster.

Enligt Dick Malmlund har man då säkrat upp så att inte någon annan kan ändra adressuppgifterna, rapporterar P4 Göteborg.