Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddar du dig från Bajsmannens attacker

Nina Jansdotter, sociala medier-expert.
Foto: Sara Strandlund

"Bajsmannens" största nemesis kan mycket väl vara Nina Jansdotter, 45.

Sociala medier-experten var en av de första som drabbades – och hon gav honom hans osmickrande smeknamn.

Nu berättar hon vad som hände och hur du kan skydda dig.

Det var för ungefär ett år sedan som multiarbetaren, och tillika sociala medier-experten, Nina Jansdotters Facebooksida bokstavligt talat fylldes med bajs.

– Han la upp 72 bilder på bajs på min inlogg, sedan blockade han min sida så att jag inte kunde komma åt att ta bort det, säger hon.

Mannen utgav sig för att vara någon annan och blev på så sätt vän med Nina Jansdotter för att sedan kunna ladda upp kränkande bilder och meddelanden på hennes sida. Och attackerna har fortgått under det senaste året.

Men i stället för att låta bajsattackerna bryta ner henne, har hon valt att sätta hårt mot hårt. Och hon levererar gärna tips om hur du undviker att bli drabbad.

Finns saker att tänka på

– Det enklaste är att bara säga ja till vänförfrågningar från folk man känner, men Facebook är ju också ett nätverk för nya kontakter, men det finns saker att tänka på där med, säger Nina Jansdotter.

Att googla personens namn kan vara ett alternativ och se om bilderna som kommer upp matchar personens profilbild.

– Kolla upp om personen har mycket vardagsinteraktioner på Facebook, eller om den mest är meddelanden som "tack att du blivit min vän", så kan det vara en falsk profil.

– Gör man bara den minsta lilla ansträngning så brukar det inte vara så svårt att upptäcka om det är något skumt, säger Nina Jansdotter.

Så avslöjar du falska profiler

Nina Jansdotter tipsar om vad du ska tänka på för att inte drabbas av personer som "Bajsmannen".

1. Adda inte personer hursomhelst utan granska profilen, om det till exempel bara finns tackmeddelanden för vänförfrågan kan du börja ana oråd.

2. En "tom" profil med lite information tyder på att personen inte är verklig. Få profilbilder och få uppdateringar kan vara en varningssignal.

3. "Bajsmannen" använder ofta "snygga" profilbilder för att locka personer att lägga till honom.

4. Se över dina egna säkerhets inställningar – vad kan du göra för att skydda dig.

5. Googla. Står det att personen heter Anna Johansson, är 24 år och bor i Malmö – kolla om det ens finns någon 24-åring med det namnet i staden.

6. Besvara vänförfrågningar. Fråga vem personen är och varför den vill bli din vän istället för att godkänna direkt.