Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så skyddar du dig bäst mot vildsvinsattacker

I veckan rapporterades om vildsvinsattacker i centrala Jönköping.

Här är bästa tipsen för hur du skyddar dig.

– Jag kan garantera att du inte springer ifrån det, säger vildsvinsexperten Jöns-Lennart Andersson.

I veckan drabbades Jönköping av två vildsvinsattacker i centrala staden.

Det var natten till torsdagen som två personer attackerades vid två olika tillfällen i Hälsoparken i Jönköping.

Vildsvinsexperten Jöns-Lennart Andersson säger att det är ovanligt att vildsvin attackerar människor.

– Men att de uppfattas som hotfulla är vanligt. De gör sig hotfulla för att bli av med människor - de tar i med kraft och "skenattackerar", säger han.

Upplevs som dramatiskt

Är man inte van är det naturligtvis väldigt obehagligt medger Jöns-Lennart. Men vildsvinen stannar normalt cirka tio meter innan de kommer fram.

– Går man inte undan då, kan de skenattackera igen och komma några meter närmare. Det är klart att om man inte upplevt det tidigare kan det upplevas väldigt dramatiskt.

Han har ingen information om vad det var för storlek på vildsvinen som stod för veckans attacker i Jönköping. Men han gissar att det rör sig om unga galtar.

– Ungarna blir könsmogna, då stöts de bort från flocken och får flytta hemifrån. Och de beter sig som slynglar. Det finns ingen ordning på någonting. De har ingen ledning och kan befinna sig på områden de inte borde vara, säger Jöns-Lennart.

Ovanligt med attacker

Att vildsvin attackerar på riktigt är sällsynt. Men de kan göra det om de är skadade eller väldigt trängda. Och om du mot förmodan blir attackerad på riktigt av ett vildsvin – spring inte. Vildsvinen ser dåligt, så risken är att de uppfattar den som springer som en artfrände och springer efter.

– Och jag kan garantera att du inte springer ifrån det, säger Jöns-Lennart Andersson.

– Ge dig till känna på ett tydligt sätt. Vifta med ben, armar och ge dig till känna så mycket som möjligt utan att bli hysterisk. Vänd dig sen om och gå därifrån - sjung och prata eller vad du gör. Men håll kvar ett öga bakåt.

"Bara springer förbi"

Att hålla sig lugn kan vara lättare sagt än gjort när ett vildsvin kommer farande. Men gör man det är ett annat knep att "vänta ut" vildsvinet.

– Vänta så länge som möjligt och hoppa till sidan precis innan det kommer fram. Vildsvinen är så orörliga att de bara springer förbi.

En äldre galt kan ha rakbladsvassa betar och har bepansrad hud på huvudet. De kan vara farliga. Men Jöns-Lennart vill ändå avdramatisera händelserna i Jönköping.

– Det är extremfall att någon skulle råka illa ut. Det skulle förvåna mig mycket om de här vildsvinen är väldigt aggressiva. Snarare är de i en miljö de inte är bekväma med, säger han.