Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så skrämmer norska polisen vägpiraterna

Den Vätsvenska polisen har haft problem med vägpiraterna en längre tid.
Foto: Thomas Friström
Den norska polisen håller vägpiraterna borta.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Vägpiraterna har under våren gäckat den Västsvenska polisen - men i Norge har man lyckats hålla dem i schack.

– Jag tror inte de är här så mycket längre, säger Villy Meier, operationschef på Östfoldpolisen nära gränsen till Sverige.

GT har flera gånger under våren skrivit om vägpiraterna som gäckar de västsvenska bilisterna. Det årligen återkommande problemet ger poliserna huvudbry och det är svårt för polisen att ta dem på bar gärning.

– Det där är ju ett elände och man vet ju inte vilket brott de gör sig skyldiga till, mer än att stå på motorvägen. Visst att de lurar folk på sikt men man måste ju se det. Och det är inte alltid de säger att det är guld de har, säger inre befäl i Uddevalla, Håkan Larsson.

Vägpirater utger sig ofta för att vara "guldförsäljare". De står utmed vägkanten och viftar in bilister med skenanledningen att de har motorstopp eller måste växla pengar. När vänliga människor stannar försöker de sälja sitt falska guld och hotfulla situationer kan uppstå.

Inte attraktiva för piraterna

Men det hjälper inte helt och hållet, menar polisen.

– De förflyttar ju sig utmed vägen och vi åker ju alltid dit när vi får höra någonting, men ofta har de åkt vidare då, säger Håkan Larsson.

Problemet med vägpiraterna har tidigare också funnits i Norge - men i år där problemet varit nästintill obefintligt. Villy Meier är operationschef på Östfoldpolisen vid gränsen till Sverige. De har ett bra knep för att skrämma i väg piraterna.

– Generellt sett har de inte varit här så mycket i år. Vi känner till problemet och jag tror inte de är här så mycket längre, säger Villy Meier.

Han menar att knepet är polisens aktiva samarbete mellan distrikten.

– Det är ganska så korta avstånd mellan byarna här och polisstationerna, så när vi får in tips tar det inte lång tid för oss att komma dit. Det är mycket möjligt att det gör att vi inte är så attraktiva för vägpiraterna här uppe, säger Villy Meier.

Hoppas problemet är borta

Håkan Larsson tror också att det är ett bra sätt.

– Ja, vi försöker åka ut med en gång också, men är det allvarligare saker som händer så får vi ju prioritera det.

Villy Meier hoppas att problemet inte ska återkomma framöver.

– Men om jag hade vetat hur det blir hade jag jobbat som spåman, säger norrmannen.