Den Vätsvenska polisen har haft problem med vägpiraterna en längre tid. Foto: Thomas FriströmDen Vätsvenska polisen har haft problem med vägpiraterna en längre tid. Foto: Thomas Friström
Den Vätsvenska polisen har haft problem med vägpiraterna en längre tid. Foto: Thomas Friström
Den norska polisen håller vägpiraterna borta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpixDen norska polisen håller vägpiraterna borta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Den norska polisen håller vägpiraterna borta. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Så skrämmer norska polisen vägpiraterna

Publicerad

Vägpiraterna har under våren gäckat den Västsvenska polisen - men i Norge har man lyckats hålla dem i schack.

– Jag tror inte de är här så mycket längre, säger Villy Meier, operationschef på Östfoldpolisen nära gränsen till Sverige.

GT har flera gånger under våren skrivit om vägpiraterna som gäckar de västsvenska bilisterna. Det årligen återkommande problemet ger poliserna huvudbry och det är svårt för polisen att ta dem på bar gärning.

– Det där är ju ett elände och man vet ju inte vilket brott de gör sig skyldiga till, mer än att stå på motorvägen. Visst att de lurar folk på sikt men man måste ju se det. Och det är inte alltid de säger att det är guld de har, säger inre befäl i Uddevalla, Håkan Larsson.

Vägpirater utger sig ofta för att vara "guldförsäljare". De står utmed vägkanten och viftar in bilister med skenanledningen att de har motorstopp eller måste växla pengar. När vänliga människor stannar försöker de sälja sitt falska guld och hotfulla situationer kan uppstå.

Inte attraktiva för piraterna

Men det hjälper inte helt och hållet, menar polisen.

– De förflyttar ju sig utmed vägen och vi åker ju alltid dit när vi får höra någonting, men ofta har de åkt vidare då, säger Håkan Larsson.

Problemet med vägpiraterna har tidigare också funnits i Norge - men i år där problemet varit nästintill obefintligt. Villy Meier är operationschef på Östfoldpolisen vid gränsen till Sverige. De har ett bra knep för att skrämma i väg piraterna.

– Generellt sett har de inte varit här så mycket i år. Vi känner till problemet och jag tror inte de är här så mycket längre, säger Villy Meier.

Han menar att knepet är polisens aktiva samarbete mellan distrikten.

– Det är ganska så korta avstånd mellan byarna här och polisstationerna, så när vi får in tips tar det inte lång tid för oss att komma dit. Det är mycket möjligt att det gör att vi inte är så attraktiva för vägpiraterna här uppe, säger Villy Meier.

Hoppas problemet är borta

Håkan Larsson tror också att det är ett bra sätt.

– Ja, vi försöker åka ut med en gång också, men är det allvarligare saker som händer så får vi ju prioritera det.

Villy Meier hoppas att problemet inte ska återkomma framöver.

– Men om jag hade vetat hur det blir hade jag jobbat som spåman, säger norrmannen.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER