Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska Sahlgrenska klara sin blödande ekonomi

Sahlgrenska vidtar 500 åtgärder för att klara den blödande ekonomin.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN

Budgeten går inte ihop – hundratals miljoner saknas.

Nu väntar sammanslagningar, färre vårdplatser och tjänster som försvinner.

Sammanlagt rör det sig om över 500 åtgärder för att klara ekonomin, skriver GP.

Sahlgrenskas budget för 2020 har saknat över en halv miljard kronor. Nu börjar konturerna av hur man ska lyckas klara ekonomin ta form, rapporterar GP. 

Dels handlar det om att kostnaderna för vårdvalspatienter kommer att belasta Västra Götalandsregionen i stället för sjukhuset – något som sänker minussiffran från 562 miljoner till 432 miljoner. De olika verksamheterna på sjukhuset ska inte heller längre få full ekonomisk ersättning när de köper in nyare, effektivare och därmed dyrare läkemedel.

– Då blir det upp till respektive område att se till att man faktiskt får någon kostnadsreducerande effekt när man introducerar nya läkemedel, säger Sahlgrenskas ekonomidirektör Anders Glansén till GP. 

Tjänster försvinner – men ingen ska varslas

Bland de sammanlagt 500 åtgärderna på hela sjukhuset märks också en sammanslagning av två avdelningar på Psykiatri Affektiva och att 7 av 28 vårdplatser på lungmedicin stängs. På sjukhusets administration väntar sparkrav på tio procent av omsättningen, vilket innebär att 45 tjänster försvinner. Ytterligare 355 tjänster på sjukhuset ska bort, men det är ännu oklart vilka. Ingen ska dock varslas.

– Man ska se den måltalssiffran i första hand som en bedömning om hur många vi har råd att vara totalt sett – och något att styra mot – snarare än att vi ska bli av med exempelvis fem personer här och två personer där, säger Anders Glansén.