Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska regionen vaccinera den yngsta åldergruppen

Kristine Rygge, vaccinsamordnare i Västra Götalandsregionen
Foto: THOMAS JOHANSSON/TT
Foto: ERIK MÅRTENSSON / TT NYHETSBYRÅN

Snart börjar vaccinationerna av landets 12-15-åringar.

I Västra Götaland finns 75 000 barn i åldersgruppen. 

– Det är viktigt att vaccinationerna genomförs i en trygg miljö. Det är önskvärt att det kan ske i skolorna, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i regionen, som arbetar för fullt med planeringen inför starten som sker efter höstlovet.

Samtidigt fortsätter insatserna mot ännu ovaccinerade personer – på lördagen erbjuds drop-in utanför Scandinavium i samband med Frölundas match.

På torsdagen kom beskedet att barn från 12 år ska erbjudas vaccin mot covid-19 i början av november, efter höstlovet.

– Det är många i den åldersgruppen, 12-15 år. Omkring 75 000 barn i Västra Götaland. Vi har påbörjat en dialog med elevhälsan, skolorna och våra vaccinatörer om hur det bäst kan riggas. Det är viktigt att vaccineringen genomförs i en miljö där barnen känner sig trygga, säger Kristine Rygge, vaccinsamordnare i region väst, och tillägger:

– Det är önskvärt att det kan ske i skolan. Vi kommer absolut att samarbeta med skolhälsovården, men vem som utför själva vaccinationerna är inte klart. Det kanske heller inte kommer att se likadant ut i hela regionen.

”Vaccinationsviljan god”

Kristine Rygge påpekar att vaccinationen är frivillig och uppmanar föräldrar och barn som känner sig osäkra att läsa på och hämta information på Folkhälsomyndighetens och Läkemedelsverkets hemsidor.

– Jag upplever att vaccinationsviljan är god. Det är viktigt att vaccinationen är något man känner sig trygg med, både som förälder och barn. Gör man inte det är det bättre att läsa på, vänta och vaccinera vid ett senare tillfälle, säger hon.

Samtidigt som förberedelserna inför att den yngre åldersgruppen ska vaccineras fortsätter satsningen på att få ännu ovaccinerade personer att göra slag i saken.

– Vi lägger inte allt krut på 12-15-åringarna. Vi vill se till att de som redan kan vaccinera sig gör det. Vi gör riktade insatser för att nå fler, men går också ut lite bredare och försöker vara där vi ser att folk samlas, konstaterar Kristine Rygge.

Drop-in vid hockeymatch

På lördagen kommer Västra Götalandsregionen att erbjuda drop-in-vaccination mot covid-19 i en vaccinationsbuss utanför Scandinavium i samband med Frölundas hemmamatch. 

Satsningen är ett samarbete mellan Frölunda och regionen och en del i kampanjen där man vill få supportrarna att ”ta den för laget”.

Till och med förra veckan hade 81 procent av alla över 16 år i Västra Götaland fått minst en dos vaccin, och 69 procent var färdigvaccinerade med två doser.

Se också: