Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så ska julhandeln räddas i pandemin

Postnord: Därför blir paket dyrare
Bland annat näthandeln gör att det går trögt för handlarna inne i stan.
Foto: Marcus Ericsson/TT
Boråsarna kommer att kunna handla från butiker i stan och sen få det hemkört.
Foto: Per Pixel Petersson/Borås stad
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL / /IBL

Den pågående coronapandemin plus näthandeln gör det tufft för handlare inne i Borås.

Där ska nu ett nytt koncept för att rädda handeln prövas lagom till att julshoppandet drar i gång på riktigt, skriver Borås Tidning.

– Vi vågar nästan påstå att vi är först i Norden, säger cityledaren Caroline Wallin, cityledare till tidningen.

Förutom konkurrensen med e-handel så gör pandemin det svårt för butikerna, när restriktionerna innebär att invånarna ska hålla sig borta. 

Den trenden vill man vända. Handlarna och organisationen Borås city har skapat en e-handelsplats för butikerna i staden, skriver Borås Tidning.

Via den nya e-handelsplatsen kommer man kunna handla från de lokala butikerna i staden och få varorna levererade hem – samma dag som man beställt om köpet görs innan klockan 17 på eftermiddagen.

– Vi tror på att göra cityhandeln mer tillgänglig. Vi vet att boråsarna i hög utsträckning vill handla i sina lokala butiker, men vi behöver samtidigt inse vilken konkurrenssituation vi befinner oss i, säger Caroline Wallin, cityledare på Borås City, till tidningen.

Miljövänliga leveranser 

Hemleveranserna kommer att vara en del av Borås stads pilotprojekt Good goods, som betalas av EU och Västra Götalandsregionen, skriver BT. 

Det Boråsarna köper från butikerna i stan samordnas och utlämningen görs med miljövänliga elfordon.

– Samverkan är viktigt i dessa tider och därför vill vi vara med och stötta projekt för näringslivet. Den här satsningen är också ett sätt att vara med och ta ansvar i den rådande pandemin och hjälpa till att minska smittspridningen, säger Sara Thiel, projektansvarig för Good goods på Borås stads näringslivsavdelning, till BT.

Den nya hemsidan kommer att öppna i månadsskiftet och kommer inledningsvis innehålla åtta butiker.  

Se också:

Uppsving för e-handel - Axfood: "Enorm tillväxtfas"