Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så ska Göteborg sno Eurovision-finalen

Måns Zelmerlöw sopade mattan med motståndet i Wien och tog hem tävlingen till Sverige 2016. Nu ger sig Göteborg in i kampen för att få som värd för evenemanget.
Foto: Pelle T Nilsson
Scandinavium skulle kunna bli en tilltänkt arena för Eurovision Song Contest om Göteborg får stå som värd för evenemanget.
Foto: Leif Jacobsson
Byggmiljardären Ola Serneke kan tänka sig investera pengar för att Eurovision-finalen ska arrangeras i Göteborg.
Foto: Anders Ylander
Nils Wiberg är less på att Stockholm får alla stora evenemang: "Nu tycker jag att stan får sluta upp och se till att vi får hit Eurovision", säger han.
Foto: Daniel Stiller / Bildbyrån

Här är Göteborgs schlagerdröm.

Efter en tuff kamp förlorade staden evenemanget till Malmö 2013 – det ska inte hända igen.

Nu kontrar Göteborg med en plan för att locka evenemanget till staden.

– Kan Malmö så kan vi. Vi ska kontakta SVT, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

I ryggen har de flera miljonärer som vill investera i evenemanget.

Måns Zelmerlöw sopade mattan med motståndet under lördagskvällen i finalen i Eurovision Song Contest. Med sin låt "Heroes" tog han hem segern vilket betyder att tävlingen kommer till Sverige 2016.

Nu hoppas Göteborg kunna räkna hem arrangemanget.

– Vi ska ta kontakt med SVT. Det är tidigt att prata om en plan, men det lär inte hamna i Malmö. Det är Göteborg och Stockholm som är kandidaterna, säger Stefan Gadd, presschef på Göteborg & Co.

Medievärdet: 1,1 miljarder kronor

När Malmö arrangerade Eurovision Song Contest för två år sedan ökade turistomsättningen med 185 miljoner kronor när 30 000 personer besökte staden.

Det betydde att de 25 miljoner som Malmö kommun investerade i evenemanget var välinvesterade. Men värdet att stå som värd för tävlingen är större än så. Enligt en rapport som Malmö stad har gjort var medievärdet 1,1 miljarder kronor omräknat i annosvärdet.

– Det skulle vara en fantastisk exponering för staden. Tänk att få synas över hela Europa och bort till Australien. Det skulle vara en dröm som skulle gå i uppfyllelse, säger Stefan Gadd.

Den främsta konkurrenten till att få arrangera evenemanget är Stockholm, enligt Stefan Gadd.

– De har en nybyggd arena och är en tuff konkurrent. Men jag är övertygad om att vi skulle klara av evenemanget.

Finns det tillräckligt med hotellrum i Göteborg för att locka hit tävlingen?

– Absolut. Göteborg är dubbelt så stort som Malmö. Kan Malmö så kan vi!

Miljonärerna ställer upp

När Malmö fick evenemanget investerade byggherren Percy Nilsson 18,1 miljoner kronor. Nu öppnar två miljonärer från Västsverige för ett liknande upplägg.

– Spontant är jag öppen för att bidra. Vi får vara några stycken. Det är klart jag är öppen för det. Man kanske måste modernisera Scandinavium, säger Nils Wiberg, vd för Prioritet Finans.

Även byggmiljardären Ola Serneke kan tänka sig att investera pengar för att få Eurovision Song Contest till Göteborg.

– Finns det ett bra helhetsupplägg är jag absolut intresserad att investera pengar i evenemanget. Göteborg behöver evenemang och jag skulle gärna se att tävlingen kommer hit, säger byggmiljardären Ola Serneke.

Det är en linje som även Nils Wiberg är inne på.

– Det är strunt att allt ska gå till Stockholm och Malmö, vi är Sveriges andra stad! Det ska komma något till oss. Nu tycker jag att stan får sluta upp och se till att vi får hit Eurovision, säger han.