Så ska det nya Backaplan se ut

140 000 kvadratmeter ska upptas av handelsytor, parker, kulturhus, kontorsbyggnader, skolor och samhällsservice.
Foto: Vision Älvstaden
I planerna ingår runt 7 000 nya bostäder.
Foto: Vision Älvstaden
Närheten till grönska och vatten är en viktig del i utformningen, skriver man.
Foto: Vision Älvstaden

Backaplan är ett av de områden som omfattas av projektet Älvstaden – som innebär att Göteborgs centrum sväller till dubbel storlek – och nu har en ny sajt lanserats där nyfikna kan följa vad som är på gång i stadsdelen. 

– Det känns väldigt bra att kunna visa en del av hur det kommer vara att leva, verka och bo här, säger Simon Cederqvist, sälj- och marknadskoordinator på Balder.

Visionen för Backaplan är del av Vision Älvstaden, som Göteborgs stad beskriver som ”Nordens största stadsutvecklingsprojekt”. När allt står klart kommer Göteborgs stadskärna ha växt till det dubbla. 

För att nyfikna göteborgare ska kunna följa med i vad som planeras, och vad som redan är på gång, i Backaplan har en ny sajt – framtidensbackaplan.se – lanserats.

Bakom sajten står Skandia Fastigheter, Balder, Riksbyggen, KF Fastigheter och Göteborgs Stad. I planerna ingår runt 7 000 nya bostäder, 140 000 kvm handelsytor, parker, kulturhus, kontorsbyggnader, skolor och samhällsservice.

Storslagen vision

– Sajten blir ett slags skyltfönster där vi visar vilken sorts stad vi vill bygga tillsammans, säger Martin Lundblad, sälj- & marknadsansvarig för Riksbyggen i Göteborg, i ett pressmeddelande.

Visionen för Backaplan är storslagen och orden som byggherrarna väljer för att beskriva den ”nya” stadsdelen bombastiska.

Bostadsutbudet ska vara socialt varierat, energieffektivt och ekologiskt hållbart. Närheten till grönska och vatten är en viktig del i utformningen, skriver man, och stadsmiljön ska präglas av såväl ett rikt kulturliv som ett varierat gaturum med sociala mötesplatser, småskaliga butiker och ”ett rikt restaurangutbud med mat och dryck från jordens alla hörn.”

Mycket ännu ovisst

Många konkreta beslut om Backaplan ligger dock i framtiden. Därför är sajtens huvudsakliga syfte just nu att ge en känsla av hur det framtida Backaplan kan komma att se ut, heter det i pressmeddelandet.

 – Det är en kommunikativ utmaning att berätta om något som till så stor del ännu är ovisst. Samtidigt har omvandlingen redan startat och det känns väldigt bra att kunna visa en del av hur det kommer vara att leva, verka och bo här, säger Simon Cederqvist, sälj- och marknadskoordinator på Balder.


SE OCKSÅ: De boende om Balders vd Erik Selin: ”Fy skäms”

Fastighetskungen Erik Selin får skarp kritik från de egna hyresgästerna.