Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så samarbetar Black Axe med den sicilianska maffian

Italiensk polis slår till mot misstänkta medlemmar i Black Axe på Sicilien.
Foto: Polizia de Stato

Den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe sprider sig över Europa och flera personer med kopplingar till dem sitter nu häktade i Sverige, misstänkta för storskalig narkotikasmuggling.

Sin bas på kontinenten har Black Axe på Sicilien, där de har bildat en ohelig allians med den italienska öns urgamla maffianätverk Cosa Nostra.

– Det är tydligt att det finns ett underordnat förhållande mellan Cosa Nostra och de nigerianska klanerna, där den förra kontrollerar den senare, säger Lenardo Agueci, biträdade chefsåklagare i Palermo till The Guardian. 

I den Sicilianska huvudstaden Palermo har kartan över den organiserade brottsligheten ritats om sedan den stora flyktingvågen 2015.

Då tog sig stora mängder nigerianska flyktingar via båt över Medelhavet och in i staden. Bland dessa flyktningar fanns ett antal personer som ämnade öppna en kriminell marknad i Europa, med Sicilien som bas.

Enligt italienska åklagare har företrädare för den nigerianska maffiaorganisationen Black Axe anlänt till ön på just detta vis.

På Sicilien har Black Axe och den sicilianska maffian ingått en ohelig allians.
Foto: SHUTTERSTOCK

I de gamla handelskvarteren i stadsdelen Ballarò fick de italienska drogförsäljarna kontrollerade av den italienska maffiaorganisationen Costa Nosta plötsligt hård konkurrens, när de nigerianska organisationerna sålde knarket till reapris.

Dessutom drog de in stora pengar på prostitution i staden och enligt polisdata som The Guardian tagit del av är 90 procent av stadens prostituerade från Nigeria.

Black Axe affärer med den sicilianska maffian

Costa Nostra, som enligt sin urgamla hederskodex inte direkt sysslar med varken prostitution eller handel med tunga droger, ville dock inte gå lottlösa och inledde därför ett samarbete med den nigerianska maffian.

– Det är tydligt att det finns ett underordnat förhållande mellan Cosa Nostra och de nigerianska klanerna, där den förra kontrollerar den senare, säger Lenardo Agueci, biträdande chefsåklagare i Palermo till The Guardian.

Enligt Agueci investerar den sicilianska maffian en del av sina intäkter de generat genom ”pizzo”, en slags utpressningsbetonad beskyddarpeng, till att köpa in droger som sedan distribueras av Black Axe och andra nigerianska maffiaorganisationer.

Cosa Nostra får sedan en del av kakan och kan på så vis dra nytta av den ökade droghandeln i staden.

Pizzo

Pizzo är en slags låtsasskatt som Cosa Nostra och andra italienska maffiaorganisationer utkräver från exempelvis butiksägare.

Bara i Palermo drar maffian in runt 160 miljoner euro per år via pizzo, då uppskattningsvis 80 procent av verksamheterna på Sicilien betalar.

Vägrar man betala så kan ens verksamhet råka illa ut, bli vandaliserad eller brännas ner till marken.


Enligt italiensk press ligger standardtaxan på mellan 400 och 500 euro i månaden, men den kan också vara betydligt större beroende på vilken verksamhet man bedriver.


Ordet pizzo har sitt urpsrung i sicilianska språkets ”pizzu”, som betyder näbb. Uttrycket syftar på att doppa man doppar näbben i något, och på så sätt blöter den. Vätskan utgörs i en modern kontext av verksamhetens intäkter och näbben symboliserar Cosa Nostra.


Källa: Il Sole 24 Ore's

Enligt Vice News betalar också Black Axe själva pizzo till Cosa Nostra för att överhuvudtaget få sälja droger i staden och driva sina bordeller.

För att bibehålla sin kontroll över de nigerianska organisationerna har Cosa Nostra förbjudit dem att bära skjutvapen i staden.

– Vi har anledning att tro att maffian förbjuder nigerianerna från att äga skjutvapen. Vill de göra upp så får de göra det med yxor och machetes, säger Lenardo Agueci till The Guardian.

Den sicilianska maffian styr enligt Agueci de nigerianska gängen med järnhand.

– Skulle en nigeriansk ledare göra uppror mot Cosa Nostra skulle han antagligen bindas upp och dödas ute på landsbygden, säger han till The Guardian.

Metoden som Agueci beskriver kallas för incaprettato och har använts av den sicilianska maffian för att göra sig av motståndare under en längre tid.

Polisen befarar: Black Axe på väg till Sverige

Black Axes inflytande sprider sig genom Europa och nu befarar man att de håller på att etablera sig i Sverige.

– Det är känt sedan länge att de ägnar sig åt människohandel, både utnyttjande i form av arbetskraft men även sexuella tjänster. Men också narkotikasmuggling, har Karolina Lindekrantz, kammaråklagare på riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, tidigare sagt.

Sedan i höstas har flera personer med kopplingar till organisationen gripits i Sverige och i dag sitter totalt 17 personer häktade misstänkta för narkotikasmuggling i landet, flera av dem i Göteborg.

Narkotikan ska främst ha smugglats in via sväljkapslar, enligt tullkriminalen.

Enligt uppgifter till GP ska Black Axe använt sig av svart magi för att pressa drogkurirerna att transportera knarket.

Mats Paulsson, tidigare polis och numera utredare på Jämställdhetsmyndigheten, har tidigare beskrivit hur ”Juju”, ett slags voodooliknande häxritual, använts av nigerianska kriminella organisationer för att förmå människor att begå brott för dem.

– Vi vet att det används frekvent i sammanhang när det gäller att sätta press på folk, eller sina landsmän. Det är någon slags blandning av naturreligion och katolicism och det är väldigt stort i vissa delar av Nigeria. Man genomgår en ritual och i samband med det blir man skyldig pengar, sa han då.