När vaccinationer mot covid-19 kan påbörjas i Sverige har det rått lite delade meningar om. Men Folkhälsomyndigheten tror att det blir i tidigast januari nästa år.
I USA och flera europeiska länder skulle vaccinationer kunna påbörjas redan i december. Under tisdagen meddelade Pfizer/Biontec att de ansökt om godkännande för sin vaccinkandidat hos EU:s läkemedelsmyndighet EMA.
På onsdagen godkändes det vaccinet i Storbritannien.
Sverige har köpt in tre olika vaccin, som alla väntar på godkännande.
– Först måste vaccinerna genomgå den granskning som krävs och ha godkänts för användning. Vår bedömning är att vaccinationerna tidigast kan komma i gång i januari, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.
Flera grupper arbetar med vaccinplanering
I Västra Götaland har man påbörjat stora delar av planeringen för att kunna börja vaccinera så fort det finns klartecken. Det handlar bland annat om att säkra tillgången på material som sprutor och kanyler.
– Vi har olika grupper för detta, en jobbar med inköp som sprutor, en med logistik som kylförvaring, en med hur vi ska utöka vaccinationerna och en med kommunikation, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götaland.

Andra delar av planeringen har man inte kunnat börja med, då regionen behöver få flera viktiga besked om vaccinet.
Kan öppna vaccinmottagningar
Det handlar om vilket vaccin det är man kommer få ta del av, hur många doser det handlar om och vilka grupper som ska prioriteras först om man inte får tillräckligt med doser till en början.
Ann Söderström räknar med att vaccin ska finnas tillgängligt i regionen om en månad.
– Jag tror vi har vaccin på plats i januari, säger hon.
Riskgrupper och vård- och omsorgspersonal blir först ut att erbjudas vaccinet.
När vaccinationerna börjar kommer det ske på vårdcentraler, sjukhus eller på plats på till exempel äldreboenden, på samma sätt som man gör med säsongsinfluensan.
– Vi har ju vaccinerat för influensa och vi har en uppstrukturerad verksamhet för det. När vi vaccinerat riskgrupper och personal så kan det bli aktuellt med större vaccinationsmottagningar, säger Ann Söderström.
Västra Götalandsregionen uppger att det i regionen finns ungefär 450 000 personer i grupperna som troligtvis kommer bli prioriterade så fort vaccinet finns tillgängligt.
Av de 450 000 är 235 000 över 70 år och runt 85 000 är under 70 år men tillhör någon medicinsk riskgrupp.

Vårdpersonal prioriteras
En annan grupp som regionen förväntar sig ska erbjudas vaccin tidigt är personer som bor på särskilt boende till exempel äldreboenden. De är cirka 22 000.
Förutom personer som har en ökad risk att bli svårt sjuka i covid-19 så kommer vård- och omsorgspersonal prioriteras. Det handlar om runt 105 000 personer som arbetar i kommunerna och i regionen.
– Vi vet ju hur riskgrupperna ser ut, men får vi inte allt på en gång så får vi prioritera i riskgrupper. Det är viktigt att vi gör det samlat nationellt så vi gör lika i regionerna när vi får eller vet vilket vaccin vi får, säger Ann Söderström.
Trycket är hårt på sjukvården. Inte bara för att allt fler under hösten har behövt läggas in på sjukhus för covid-19, utan också för testerna som genomförs på de som misstänker att de är sjuka. Utöver detta tillkommer ordinarie vård som inte har med coronaviruset att göra.

”Får jobba hårt”
Hur kommer vården att klara ytterligare ett moment med en eventuell massvaccinering?
– Nu har de under hösten parallellt vaccinerat mot säsongsinfluensa vilket har gått bra. Men man får jobba hårt för att det ska lyckas, vi får kanske ta in extrapersonal och omfördela resurser. Man måste vara behörig för att utföra olika vaccinationer. Vi har en bra logistik i vanliga fall och behöver nyttja det.
Under den här veckan är det fortsatt många som ligger på sjukhus.
– Det är ett hårt tryck även om Iva-fallen inte ökar, det har legat mellan 30 och 35 de senaste två veckorna. Det går i lite olika vågor, vi är inte i någon platåfas ännu, säger Ann Söderström.