Så rustar du dig bäst inför monsterstormen

Publicerad

GÖTEBORG. Monsterstormen slår till mot Västsverige - och den kommer tidigare och blir starkare än vad tidigare prognoser sagt.

Det gäller att rusta sig inför den hårda blåsten.

– Se till att ha ljus hemma. Och när det blåser som värst ska man inte ge sig ut om man inte måste, säger Johan Groth, meteorolog vid vädertjänsten Storm.

På måndag väntas det blåsa upp till rejäl storm i Västsverige. SMHI gick på söndagen ut med en klass 2-varning för området. En klass 2-varning innebär att vädret kan innebära fara för allmänheten och ge stora materiella skador och störningar i samhället, och allmänheten uppmanas att följa väderutvecklingen.

Och stormen kommer tidigare och blir starkare än vad tidigare prognoser sagt.

– Som det ser ut nu kommer ovädret måndag eftermiddag och sedan blir det bara värre och värre under kvällen och natten. Längs kusten kan det bli vindar upp mot 28 meter i sekunden, säger Johan Groth, meteorolog på vädersajten Storm.

Och det är dags att dra fram regnstället.

– Det är ett omfattande regnväder med på det här. Det är framför allt vinden som är det stökiga, men vi har ett regnväder som drar på måndag, redan innan det börjar blåsa som värst, säger Johan Groth.

Lågtrycket kommer att komma in via Skagerrak och norra Götaland, det vill säga Dalsland och Värmland. Blåsigast väntas det bli i området mellan Dalsland och Göteborg, men hela Västsverige kommer att drabbas.

– Så det gäller att surra fast sina båtar. Och byggställningar måste vara ordentligt surrade, säger Johan Groth.

En lurig storm

Enligt honom är det inte "Gudrunklass" på den ankommande stormen.

– Men det är lurigt med dessa små men ettriga stormar, för de kan utveckla sig ganska snabbt, säger Johan Groth.

Han tycker att västsvenskarna ska följa väderprognoserna under måndagen för att bland annat ha koll på eventuella översvämningar.

– Se till ha ljus hemma. Och när det blåser som värst ska man inte ge sig ut om man inte måste. Det kan blåsa ner något från ett tak så det är bra att hålla lite koll på var man går också, säger Johan Groth.

Lösa föremål

Husägare bör se över så att det inte ligger något ute som kan fångas av vinden och flyga i väg - eller in i ett fönster.

– Det är onödigt, om det är något som man lätt hade kunnat ställa undan, säger Johan Groth.

Det gäller att vara lite vaksam när stormen gjort sitt intåg i Västsverige.

– Allmän aktsamhet är bra, att hålla sig inomhus om det blåser väldigt mycket. Och se till att inte ha lösa föremål på tomten till exempel, säger Anders Johansson vid räddningstjänsten i Södra Älvsborg.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER