Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så räddade polisen svårt knivskuren man

Det var i den här glastunneln som en man knivskars svårt. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Efterlyst

Poliser kan ha räddat livet på den man i 30-årsåldern som knivskars svårt i ljumsken i Nordstan i centrala Göteborg i torsdags.

De nyligen sjukvårdsutbildade poliserna stoppade mannens dödliga blodflöde med ett specialförband.

– För första gången har akutsjukvård kommit in som en naturlig del av polisiär utbildning, säger Fredrik Frödell, funktionsansvarig för sjukvårdsutbildningen.

Taktiskt omhändertagande av skadad

Det är ett militärt sjukvårdskoncept som är väl beprövat i olika konfliktområden världen över.

Poliserna utbildas i perioder och påbyggnad sker en vecka varje halvår. Utbildningen sker på Kortedala gymnasiet i Göteborg.

Bland annat utrustas poliserna med avsnörande förband för att kunna stoppa akuta blödningar på andra och även sig själv i hotfulla miljöer.

Utbildningens fokus ligger inte enbart på den skadade utan också på att hantera hot i miljön där sjukvården utövas, genom att till exempel kontrollera en eventuell gärningsman eller att ta skydd.

Mannen knivskars på skärtorsdagens eftermiddag i glastunneln mellan Nordstan och Lilla Bommen i Göteborg.

En polispatrull som fanns i närheten larmades dit. Poliserna i fråga har nyligen genomgått polisens nya sjukvårdsutbildning.

– När poliserna sprang upp till platsen så låg han knivskuren och blödde kraftigt från ett knivhugg i benet. Med hjälp av ett avsnörande förband kunde de stoppa den här blödningen och stabilisera patienten, säger Fredrik Frödell, funktionsansvarig för polisens sjukvårdsutbildning.

Skar av lårbensartär

Ingripandet räddade sannolikt livet på mannen. Knivhugget hade skurit av lårbensartären och en större ven.

– Poliserna följde med till sjukhuset och fick möjlighet att prata med kirurgen efteråt. Kirurgen sade att poliserna räddade livet på honom genom att vara så snabbt på plats och stoppa blödningen.

Sedan i somras utbildas alla poliser i yttre tjänst i Västra Götaland i akutsjukvård. Bland annat lär sig poliserna att använda avsnörande förband, som är vanligt inom militär sjukvård.

– Vi lägger stort fokus på att stoppa blödningar. Vid knivhugg och skottskador är det ofta blödningar man dör av. Avsnörande förband har visat sig vara väldigt effektivt, säger Fredrik Frödell.

Ny utbildning

En av anledningarna till polisens nya sjukvårdsutbildning är de många skottlossningarna i Göteborg där polisen oftast är först på plats för att ta hand om skadade.

– Vi måste bedriva akutsjukvård i en hotfull miljö där ambulansen inte rullar fram initialt innan platsen är säkrad. Fokus ligger inte enbart på den skadade utan också på hot i miljön.

Fredrik Frödell känner till ytterligare fyra fall där polisens nya sjukvårdsutbildning räddat liv – bland annat när det gäller skottlossningar i Bergsjön och på Hisingen.

– Jag har väckts mitt i natten av kolleger som varit lyriska över att de stoppat en livshotande blödning. Det är glädjande att det redan hunnit användas så många gånger, säger han.