Strax före stängningsdag är det fortfarande full aktivitet på Biltema i Sisjön i Göteborg. Kön ringlar lång med kunder som bär på stora, vita plastdunkar och hyllorna töms i snabb takt.
– Vi fick en stor leverans på morgonen av vattendunkar som normalt räcker i tio veckor. De tog slut på sex timmar, säger Jonas Kjellgren, varuhuschef.
Han märker en strykande åtgång av alla produkter som kan vara användbara under en krissituation.
”En extrem försäljning”
– Förutom vattendunkar handlar det om stormkök, nödradioapparater, grillkol och briketter, och elverk, berättar han.
– Det är en extrem försäljning. Produkterna tar slut samtidigt som de kommer in i butiken. Vi har fler leveranser på väg in, men det som kommer kanske bara räcker ett fåtal dagar. Det står varor på lastbil på vårt centrallager, men varorna kommer tyvärr inte i de mängder som motsvarar behovet.
Jonas Kjellgren noterade en ökad försäljning redan i samband med att Rysslands invasion av Ukraina startade den 24 februari.
– Det smög i gång i princip dagen efter. Då såg vi en liten tendens. Men det tog rejäl fart på tisdagen den 1 mars. Normalt sett är man glad för ökad försäljning men just det här är en tråkig anledning, en märklig situation som så klart är sorglig.
Även matbutiker kan se en ökad försäljning av framför allt torrvaror och konserver.
– Det finns en tendens till ökat köp av torrvaror som ris och pasta. Men jag tycker inte om att man haussar upp det här. Att bunkra varor är inget vi förordar. Om vissa kunder samlar på sig mycket, blir andra kunder utan, säger Martin Ekgrund, handlare, Ica Maxi i Högsbo i Göteborg.
Konserver och vetemjöl
Jessica Modini är butikschef på Coop Bäckebol i Göteborg. Hon konstaterar att det just nu säljs mer av olika konserver, fiskbullar, soppor på burk och vetemjöl.
– Det har vi sett sedan den 24 februari. Det säljs även mycket ris, pasta och honung, säger hon.
Men det är inte tomt på hyllorna konstaterar Jessica Modini.
– Än så länge har vi inga problem med varuflödet. Det har vi absolut inte märkt av. Det är inte som när pandemin bröt ut och hela hyllor tömdes. Det är inte samma typ av bunkring.
Många har också börjat köpa en större mängd läkemedel än vanligt.
– Kopplat till rapporteringen från Ukraina och den oro det skapar ser vi att fler än vanligt hämtar ut sina läkemedel på recept. Men vi kan inte kalla det bunkring. Det ser ut på samma sätt över hela landet och det som sticker ut i utlämningen är insulin och levaxin, säger Elin Jarl, kommunikationschef vid Apoteket och konstaterar att det i dagsläget inte råder någon brist på läkemedel.
– Vi ser en markant ökad efterfrågan på jodtabletter men vi måste sätta detta i perspektiv, i vanliga fall säljs jod i liten volym så en ökad försäljning ger snabbt stor procentuell ökning. Men helt klart är det en ökning sedan kriget i Ukraina startade. Vi ser också att vår försäljning ökat för första hjälpen-kit och våtservetter.
Läkemedelsverkets uppmaning
Samtidigt uppger Läkemedelsverket att det inte finns några tecken på att läkemedelsförsörjningen i landet skulle påverkas av kriget i Ukraina, och att det därför inte finns behov av att köpa mer än vanligt.
– Vårt råd är att fortsätta köpa och hämta ut den mängd läkemedel som behövs, och sedan som vanligt i god tid innan receptet går ut hämta ut mer, säger Johan Andersson, enhetschef på Läkemedelsverket, i ett pressmeddelande.
I början av coronapandemin köpte många mycket läkemedel i onödan, vilket medförde att det sedan blev brist på vissa varor under korta perioder.
MSB: ”Köp inte varor i onödan”
Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, får i dagarna många frågor från allmänheten om hur man ska tänka kring förberedelser för en kris.
– Vi tycker det är jättebra att folk preppar. Men det är skillnad på att preppa och att bunkra. Köp inte på dig varor i onödan. Tänk solidariskt, uppmanar Anna Wennerström, pressansvarig på MSB.
– Vi betonar att hushållen alltid ska ha god hemberedskap oavsett om det är en kris eller inte. Vi hoppas så klart att folk skulle ha sett över sin hemberedskap även om det inte varit något i vår omvärld som oroar. Det kan vara ett snöoväder som ställer till det.
Anna Wennerström konstaterar att det gäller att tänka på vad man själv behöver för att klara en kris i en vecka utan samhällets hjälp.
– Tänk det nödvändiga. Värme, vatten, mat och kommunikation.