Göteborgarna uppmanas att lämna bilen hemma och åka kollektivt under Göteborgsvarvet. Foto: Henrik Jansson
Göteborgarna uppmanas att lämna bilen hemma och åka kollektivt under Göteborgsvarvet.  Foto: Henrik Jansson

Så påverkas trafiken av Göteborgsvarvet

Publicerad

Göteborgs trafik genomgår en totalförändring när Göteborgsvarvet samlar tiotusentals människor i staden under dagen.

Kollektivtrafiken påverkas starkt och restiderna kan bli längre.

– Jag tror att man bör räkna med att vissa resor tar längre tid eftersom det är omfattande omläggningar, säger Jens Holmberg vid Västtrafiks presstjänst.

Rådet från Göteborgs trafikkontor är tydligt - låt bilen stå hemma.

Göteborgsvarvet rör om trafiken i centrala Göteborg rejält under lördagen. Såväl biltrafiken som kollektivtrafiken påverkas när stadens fylls med både löpare och påhejare. Det gör att kollektivtrafiken ställs inför stora utmaningar. Framför allt är det de vagn- och busslinjer som passerar Brunnsparken och Avenyn som påverkas av varvet.

Resenärerna får räkna med längre restid.

– Man får räkna med att resan kan ta längre tid och att resvägen ser annorlunda ut då man lägger om väldigt många spårvagnar och bussar, säger Jens Holmberg vid Västtrafiks presstjänst, och fortsätter:

– Vi kommer ha ett nittiotal informatörer på staden som kan leda resenärerna rätt.

Rådet: Undvik bilen

Det är Göteborg stads trafikkontor som ansvarar för planeringen av biltrafiken i samband med arrangemanget. Eva Britt Andersen är planeringsledare på trafikkontoret:

– Vi hänvisar biltrafiken till de större lederna. Vi informerar också i tidningarna om att man inte kan korsa banan samt att det kan bli bekymmer längs banan, säger hon.

 

LÄS MER: Därför tvingades Glenn Hysén avstå loppet

 

Göta älvbron från Hisingen över till centrum stängs. Likaså stängs Nya Allén/Parkgatan som korsar Avenyn. Dessutom bör man undvika Korsvägen.

– Vi uppmanar att man undviker Korsvägen med bil. Kommer man med bil och ska besöka varvet ska man parkera bilen vid de stora parkeringshusen vid Gårda.

Ska man ens ta bilen till staden i dag?

– Lämna bilen hemma. Åk kollektivt. Måste du ta bilen, använd de stora parkeringsanläggningarna vid Nordstan och liknande, säger Eva Britt Andersen.

 

Erik Göthlin

Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER