Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet från Göteborgs stad: ”Avråder från besök”

Än så länge finns det inga beslut om nedstängningar inom kommunal verksamhet i Göteborg.Foto: DANIEL STILLER / BILDBYRÅN
Stadsbiblioteket i Göteborg.Foto: HENRIK JANSSON
Anna Rosengren, förvaltningsdirektör vid kulturförvaltningen i Göteborg, säger att någon nedstängning ännu inte kommit på tal.Foto: ANNA SVANBERG

Folkhälsomyndigheten uppmanar boende i Västra Götaland att undvika simhallar, gym, bibliotek, köpcentrum och liknande.

Budskapet från Göteborgs stad är detsamma. 

– Vi avråder från besök, säger Anders Ramsby, förvaltningsdirektör vid idrotts- och föreningsförvaltningen.

Kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) säger att ytterligare inskränkningar eller nedstängningar kan bli aktuella.

Följ det senaste om coronaviruset

Under torsdagen informerade Folkhälsomyndigheten om de nya lokala restriktioner i Västra Götaland som införs för att hejda den ökande smittspridningen i regionen.

Råden säger bland annat att allmänheten ska undvika simhallar, bibliotek, butiker och köpcentrum och kommer gälla i tre veckor.

Detsamma gäller också för Göteborgs stad och de kommunala verksamheterna.

– Vi avråder från besök. Man ska följa myndighetens rekommendationer, att undvika mötesplatser som simanläggningar och gym och så vidare, säger Anders Ramsby, förvaltningsdirektör vid idrotts- och föreningsförvaltningen i Göteborg.

Dialog med idrottsförbunden

Han fortsätter:

– Vi har också en dialog med idrottsförbunden att i samband med deras planering av verksamheter minimera riskerna för allt för frekventa besök på våra anläggningar.

Personer som undantas restriktionerna är ungdomar födda 2005 och senare.

– Den typen av verksamhet där ungdomar är involverade är fortsatt öppen, men det finns en restriktion på 50 personer som är snävare än innan och den följer vi på anläggningarna, säger Anders Ramsby.

Enligt Anders Ramsbys uppfattning skulle det kunna bli aktuellt att helt stänga ned delar av den kommunala verksamheten. Något sådant beslut finns dock inte – och det är upp till politikerna att besluta.

– Det är fullt möjligt att man stänger anläggningarna efter hand, det finns kommuner som gjort det tidigare. Men i skrivande stund finns det inget sådant beslut, säger Ramsby.

Fortsätter hålla öppet

Anna Rosengren är förvaltningsdirektör vid kulturförvaltningen i Göteborg.

– Våra verksamheter fortsätter att hålla öppet, men vi anpassar oss utifrån de restriktioner som nu råder. Vi ser över vilka förändringar som behöver göras. Vi ser också över programaktiviteter, säger hon.

Om en eventuell nedstängning av den kommunala verksamheten:

– Så länge vi inte får några andra besked från våra politiker eller att restriktionerna skulle bli ännu strängare, så ser jag inte att det är aktuellt, säger Anna Rosengren.

Axel Josefson (M) är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg.Foto: MICHAEL ERICHSEN / BILDBYRÅN

Axel Josefson (M), kommunstyrelsens ordförande:

– Vi behöver alla inse allvaret i den situation som vi nu befinner oss i och jag uppmanar alla att följa de restriktioner som Folkhälsomyndigheten har givit oss.

”Det kan det mycket väl bli”

Kan det bli aktuellt med kommunala inskränkningar?

– Det kan det mycket väl bli, säger Josefson.

Om det blir så är dock för tidigt att säga. 

Under fredagen kommer bland annat gruppledarna i kommunstyrelsen att ha ett sammanträde och där få senaste nytt från stadsledningskontoret.

– Därefter får vi se vilka ytterligare åtgärder som vi behöver ta i staden, säger Axel Josefson.

I första hand är det nämnderna som står för besluten. Det finns dock möjlighet för kommunstyrelsen att inkalla en krisledningsnämnd och ta över beslutsfattandet från nämnderna.

Kommun stänger ned

Lidköpings kommun meddelar på torsdagskvällen via ett pressmeddelande att man stänger flera verksamheter. Stadsbiblioteket, Idrottens hus, Lidköpings badhus och Lidköpings konsthall är några av verksamheterna som stänger.

Flera museer i regionen har också valt att stänga för besökare under tiden som de nya restriktionerna gäller, däribland Göteborgs naturhistoriska museum. Museerna kan dock nås digitalt.

Sedan tidigare har kommunerna i Skåne i en eller annan utsträckning stängt ned kommunal verksamhet efter ökad smittspridning. Det handlar om allt ifrån att badhallar och gym har stängts till att höstlovsaktiviteter ställts in.