Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så övningskör du säkert

GÖTEBORG. Låt körkortet ta tid -  ha tålamod. 

Skaffa gärna extraspeglar och dubbelkommando på bilen. 

Det är några råd från en erfaren trafiklärare till föräldrar som ska lära sina barn köra bil.

- Jag skulle aldrig övningsköra med någon utan dubbelkommando. Jag har sett för mycket, säger Robert Zachrisson, trafiklärare i Göteborg.

 Dagligen tvingas han bromsa åt eleverna och anser att den 16-åriga åldersgränsen är bra.

 -  Det finns ju exempelvis 18-åringar som inte ska ha körkort. Det är upp till föräldrarna att bedöma. En tolvåring skulle kunna övningsköra om man var på ett slutet område.

 Öva länge och mycket så att tekniken sitter innan man kör på landsväg och i stan -  det är det viktigaste, tycker Zachrisson.

Stressad situation

 Men det brister ofta. Många forcerar.

 -  Kör man ut i trafiken för tidigt inträffar en stressreaktion -  "jag klarar inte av det här". Och även handledaren blir stressad. Det viktiga är att välja rätt övningsområde och att ha tålamod.

 -  Jag har massor av exempel på där man ena dagen tränat växlingar. Efter helgen kommer eleven tillbaka och säger att man kört 50 mil! Då har man varit i Karlstad och hälsat på farmor och kört på 45:an. Det är klart att det inträffar olyckor.

Föräldrarna i baksätet

 Han har många råd till privata handledare. Ett är att sitta med i baksätet när dottern eller sonen övar på körskolan.

 -  Då kan man träna samma sak själva ett par veckor, tills det är dags för nästa steg. Det är tyvärr inte så vanligt, men de föräldrar som gör så är görnöjda. Och det är ett billigt sätt att ta körkort.