Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så mycket har flygningarna från Landvetter minskat

Resenärerna på Landvetter minskade 61 procent i mars jämfört med förra året.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Under mars månad minskade resenärerna på Swedavias flygplatser med i snitt 60 procent jämfört med samma period förra året.

På Landvetter var minskningen än större med 61 procent färre resenärer. 

Hittills i april har resenärerna minskat med hela 97 procent i landet.

I mars var antalet utrikesresenärer som reste via Landvetter 150 000, vilket är en minskning med 61 procent. Inrikesresandet minskade än mer, med 64 procent och var 39 000 resenärer under mars, uppger Swedavia i ett pressmeddelande.

På ett nationellt plan gick resenärerna på Swedavias samtliga flygplatser ner med i snitt 60 procent.

På Landvetter blir snittet 61 procent för mars, jämfört med förra året.

Minskningen har sedan fortsatt, och det rejält. I april har resenärerna hittills minskat med 97 procent i landet. 

– Coronakrisens samhällspåverkan är dramatisk och den slår med full kraft mot Swedavia, våra kunder och partners som är beroende av flyget. Förutsättningarna för att bedriva reguljär flygtrafik, men också kommersiell flygplatsverksamhet har i princip upphört, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef, i ett pressmeddelande.

Nedgången var successiv

I pressmeddelandet skriver Swedavia att nedgången i mars var successiv i takt med nya åtgärder från länder och myndigheter som införde åtgärder för att kunna minska spridningen av coronapandemin.

– Våra flygplatser har dock en viktig infrastrukturroll och vi gör vårt yttersta för att upprätthålla Sveriges tillgänglighet för den persontrafik som fortfarande finns, men också samhällsviktigt flyg såsom post- och frakt- samt ambulansflyg, säger Jonas Abrahamsson, i pressmeddelandet.