Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så mycket begär Märtha Louise för lyxiga arvegodset

Prinsessan Märtha Louise har velat sälja huset i ett drygt års tid. Foto: MARIUS GULLIKSRUD / STELLA PICTURES

Slottslika fastigheter dyker upp då och då i mäklarutbudet. De verkligt kungliga är däremot desto mer sällsynta.

Men en sådan egendom finns nu till salu i Norge, där den med tillräckligt med pengar på fickan kan köpa prinsessans Märtha Louises storslagna arvegods Bloksberg. 

Priset är föga förvånande saftigt, men då ingår bland annat en stor saltvattenpool och en linbana från båtbryggan upp till huset.

Sommarhuset Bloksberg på ön Hankö utanför Fredrikstad i sydöstra Norge har varit i det norska kungahusets ägo sedan år 1947, då det köptes av den dåvarande kronprisen Olav. 

När Olav gick bort 1991 ärvde hans son kung Harald sommarstället, och 2001 överlät han fastigheten till sin dotter, prinsessan Märtha Louise.

Prinsessan har tillbringat många somrar i huset, men sedan 2018 har det varit känt att hon velat sälja arvegodset.

Enligt norska TV 2 har prinsessan försökt göra sig av med egendomen på den ”hemliga bomarknaden”, men utan någon lycka. 

Bloksberg, prinsessan Märtha Louises sommarställe, är till salu. Foto: JOHANSEN, ERIK / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN

Linbana och saltvattenpool

Prinsessan gör nu ett försök att sälja Bloksberg på den öppna marknaden, och i helgen har fastigheten lagts ut på Finn.no, motsvarande svenska Hemnet. 

Utgångspriset: Omkring 40 miljoner svenska kronor.

Boningshuset i två våningar byggdes 1918 och genomgick en större renovering på 80-talet. I samband med den utvidgades huset med en gästflygel, och när prinsessan tog över fastigheten lät hon bygga en 48 kvadratmeter stor saltvattenspool på tomten. Det skriver TV 2.

Till fastigheten hör också ett båthus med tillhörande flytbrygga, och en linbana löper från bryggan upp till huset. Detta för att gästerna ska slippa bära sitt bagage över den kuperade terrängen.

Prinsessan Märtha Louise fick den storslagna egendomen av sin far i början av 2000-talet. Foto: ADAM WRAFTER

Inga interiörbilder

TV 2:s expert på det norska kungahuset, Kjell Arne Totland, tycker att det är synd att den storslagna fastigheten nu ska säljas.

– Med sin speciella historia och anknytning till kungafamiljen genom tre generationer, har egendomen naturligt nog ett stort affektionsvärde. Själv tycker jag att det är lite vemodigt att kung Olavs kära gamla semesterställe nu försvinner från kungafamiljen, säger Totland till TV 2.

Men trots att Bloksberg har lagts ut på Norges största bomarknadsplats, får nyfikna ingen insyn i husets kungliga innanmäte. Annonsen har bara en översiktsbild över fastigheten.