Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lyckades polisen stoppa vägpiraterna

Efter torsdagens jakt på vägpirater i Jönköpingstrakten fick polisen napp och fyra män i en minivan stoppades. OBS, bilden är tagen i ett tidigare sammanhang.

Under torsdagen jagade polisen vägpirater som härjade i Jönköpingstrakten.

Och de fick napp - fyra män i minibuss stoppades utanför Öggestorp, öster om Jönköping, på torsdagseftermiddagen.

Efter uppmaning av polisen att sluta med sin verksamhet släpptes de fyra.

FAKTA

HÄR ÄR DE 3 VANLIGASTE METODERNA

"KÖP BILLIGT GULD"-METODEN

Den röda tråden genom de flesta av vägpiraternas aktiviteter är att de försöker sälja eller använda sig av falskt guld för att få ekonomisk vinning.

Detta påstådda guld beskrivs av polisen som lättare falskt material av metall, ibland även av samma plasttyp som man gör guldfärgade ramar av.

GULDBYTAR-METODEN

Ett knep de vägpirater som beskrivs som "guldbytare" använder sig av är att de hänger på ett värdelöst halsband på någon - gärna en äldre kvinna - och samtidigt stjäl ett riktigt. Guldbytarna närmar sig alltså på ett trevligt och gemytligt sätt, så att det kommer nära en person, men stjäl sedan med fingerfärdighet de äkta guldsmycken som du har runt halsen.

"BEHÖVER HJÄLP"-METODEN

En av de mest cyniska metoderna som vägpiraterna använder sig av är att man flaggar in bilar längs med de stora lederna runtom i Västsverige. När någon stannar för att hjälpa personerna som ser ut att vara i nöd kan det bli ett ödesdigert beslut. I vissa fall har personer blivit knivrånade, i andra fall lurade på pengar och ofta går stoppet ut på att lura någon att köpa falskt guld - eller byta guldet mot värdesaker som bensindunkar, pengar eller liknande.

GT.se kunde på torsdagen rapportera om att vägpiraterna

var tillbaka trots den rådande vinterhalkan. Polisen fick ett tiotal telefonsamtal om en bil som stannat vid vägkanten och där en man stod och vinkade på att få hjälp på riksväg 40 från Ulricehamn och österut förbi Jönköping. Polisen var snabbt på plats på flera av de ställen där bilen stannat till och till slut gav det resultat.

– En man slängde sig ut i väg och ville få hjälp med bensin och kunde betala med "guld", säger Jan Lagerqvist, polisens presstalesman i Jönköping.

Fick stopp på bilen

Strax efter två på torsdagseftermiddagen kunde polisen stoppa en silverfärgad VW minivan med fyra män i Öggestorp. Polisen hittade inget i bilen så ingen behövde följa med till polisstationen. Bilen är hemmahörande i de södra delarna av Europa.

– De blev väl tillsagda om lämpligheten att göra så här när det gäller trafiksäkerheten, säger Jan Lagerqvist. Om du stannar så kan det ju hända något annat, du kan ju bli påkörd bakifrån, så man måste vara rätt så försiktig när man göra sådana här grejer.

Är det inte ett brott att göra så här?

– Egentligen är det ju ett bedrägerisätt, säger Jan Lagerqvist, för anledningen till att man gör så här är ju för att kränga de här oäkta ringarna eller få pengar i utbyte, säger Jan Lagerqvist och det är ju ett försök till bedrägeri.

De fyra männens identiteter kontrollerades upp innan de fick åka vidare.

Vart bilen tog vägen är inte känt men det finns all anledning att hålla ögon och öron öppna och meddela polisen om man ser bilen någon annanstans.