Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så lurar de äldre på sina sparade pengar

Kammaråklagare Eva Johnsson har just väckt åtal mot en liga som misstänks ha lurat 40-talet äldre. Foto: Joachim Nywall
Karin Sandström från Åmål är en av dem som utsatts för lurendrejeriförsök. Hon har flera gånger blivit uppringd av bluffare
En av de nya metoderna att blåsa äldre är att ringa och ljuga om falska flyktingvirus. Foto: Niklas Henrikczon
Bedragarna skyr inga medel, man klär bland annat ut sig till poliser för att inviga falskt förtroende hos äldre. Foto: Tomas Leprince
"Ofta är de gamla godtrogna och tror gott om alla. När man säger sig komma från hemtjänsten eller ett bostadsbolag, då är det inte lätt att stå emot", säger Karin Sandström Foto: Marc Salvet

De flesta är överens: Att lura äldre människor på pengar är bland det lägsta man kan göra.

Men det är svårt att förneka bedragarnas kreativitet. Klär de inte ut sig till poliskonstaplar luras de om lottovinster eller ljuger om nya sjukdomar som kommer till Sverige via flyktingar.

81-åriga Karin Sandström i Åmål är en av alla de som utsatts för bluffmakarna. Hon har vid flera tillfällen blivit uppringd av falska representanter för Postkodlotteriet.

– Jag tycker det är hemskt, säger hon och suckar djupt.

HÄR ÄR NÅGRA AV DE FRÄCKA METODERNA

LOTTERIVINST.

GT har flera gånger skrivit om hur bedragarna kommer hem till äldre personer med blommor – och hävdar att de har vunnit på lotteri. Ibland ringer de innan och gratulerar, och väl inne hos personen förvillar de offret så pass mycket att de lyckas komma åt kontokort, kontanter och värdesaker.

HEMTJÄNSTEN.

För några år sedan åkte en rånartrio fast i Göteborg. De hade systematiskt tagit sig in hos en rad äldre personer genom att utge sig för att komma från hemtjänsten eller vårdcentralen. De uppgav att de var där för att smörja händerna och fötterna på åldringen. Under tiden smög kumpanerna runt i hemmet och plockade åt sig guld och andra värdesaker.

SHOULDER SURFING.

Tjuvarna ställer sig bakom äldre personer inne vid kassakön i matvarubutikerna. När de slår in sina koder och ska betala för sina varor, ser tjuven koden. När offret sedan ska lämna butiken, följer tjuvarna efter och trängs med den äldre personen vid till exempel utgången. Där lyckas de få med sig plånboken och kortet som de snabbt tar ut kontanter på.

HANTVERKARBEDRAGARE.

Det finns flera olika metoder i denna kategori. Bland annat kan bedragarna utge sig för att komma från en myndighet som vill byta till digitala lås på de äldres dörrar. Tjuvarna kan också låtsas vara en elektriker för att komma in i bostaden och plocka åt sig värdesaker. Det är också vanligt att de låtsas vara en vaktmästare som ska kontrollera vattnet.

FEJKAT KRISLÄGE.

I våras ringde en förtvivlad man på hos en äldre kvinna i Trollhättan och påstod att hans hund sprungit bort. Enligt Ttela blev mannen insläppt i bostaden efter att han sagt sig vilja ringa och larma polisen. Men under samtalet bad mannen kvinnan titta ut på baksidan för att se om huden kanske sprang där borta. Under tiden försvann mannen med kvinnans plånbok och mobil.

UTKLÄDDA TILL BRANDMÄN.

Ett äldre par från Haninge utanför Stockholm fick under våren 2014 påhälsning av tre personer utklädda till brandmän. Bedragarna sade sig vilja kontrollera brandsäkerheten och ska under besöket ha stulit smycken och pengar. Den här sortens bedrägerier föregås ibland av ett telefonsamtal eller så knackar bedragarna bara på.

FALSKA INSAMLINGAR.

I våras i Västsverige utgav sig personer för att vara "döva", enligt P4 Göteborg. Skojarna ska ha befunnit sig på parkeringsplatser, på gator eller inne i köpcentra och har velat ha namnunderskrifter samtidigt som de bett om pengar. Sveriges Dövas Riksförbund (SDR) gick då ut med en varning för dessa personer som inte alls har med förbundet att göra.

BARNBARNS-BLUFFEN.

Bedragarna ringer upp äldre personer och påstå sig vara ett barnbarn. Därpå säger tjuven att han eller hon behöver låna pengar till en bil eller liknande, men måste stanna kvar hos bilhandlaren. En "kompis" ska komma och hämta pengarna i stället.

– Det finns ett stort mörkertal i ett sådant sammanhang, har Claes Persson, kommissarie och gruppchef för Circagruppen, tidigare sagt till GT.

BLOCKETANNONSÖREN.

Förra året använde sig en 50-årig kvinna från Borås av exsambons konto och mejl för att lura folk på Blocket. Hon lyckades få personer att sätta in pengar på hennes konto i tron om att de skulle få olika prylar levererade. En äldre kvinna från Värmland drabbades bland annat av detta då hon letade efter en diascanner.

TELEFONFÖRSÄLJAREN.

Flera telekombolag tycks på senare år ha haft som affärsidé att ringa upp äldre och sjuka människor och få dem att byta leverantör för sitt fasta telefonabonnemang. Ett stort antal personer har inte uppfattat att de gått med något byte och har anmält företagen till Konsumentverket. Förra året drabbades många äldre av ett bolag som hette Sveanor AB och hade sitt säte i Karlstad. De gick under varunamnet Telekraft.

Är du orolig för att du eller någon du känner ska bli lurad på pengar?

GT har i flera vändor rapporterat om det omfattande bedrägeri som på olika sätt riktas mot äldre människor i samhället. Så sent som i torsdags utsattes till exempel två äldre kvinnor i Borås för en fram till nu okänd metod.

De blev uppringda av en person som påstod att de måste vaccineras på grund av "ett nytt virus som uppstått i flyktingströmmarnas spår".

– Just den varianten har jag inte hört förut, säger kammaråklagare Eva Johnsson.

Hon har just väckt åtal mot en liga som misstänks ha blåst över 45 personer i främst västra Sverige – alla över 90 år gamla.

– Jag ser ju det som väldigt allvarligt eftersom man väljer ut en målgrupp som är skyddslös, säger hon.

Spårade telefonsamtalen

Ligan hon nu åtalar har använt ett och samma tillvägagångssätt vid samtliga blåsningar:

– Man har ringt och sagt att man har fått post som är felsänd och så frågar man efter portkod. En stund senare dyker det upp en kvinna utanför som säger att hon är från kommunen och säger att man söker upp alla äldre för att diskutera vilka behov de har.

De här tre bedragarna åkte fast sedan Circagruppen, en särskild grupp inom polisen som jobbar med brott mot äldre, lyckades spåra de telefonsamtal som gärningsmännen ringt. Men ett stort antal misstänkta pensionär-lurare är fortfarande på fri fot.

Det har Karin Sandström, 81, från Åmål fått erfara. Hon har flera gånger blivit uppringd av personer som påstår att hon vunnit på Postkodlotteriet.

– Nu har de ringt en gång till. Det är femte gången nu, säger Karin.

Hur känns det att få ett sånt samtal?

– De säger att man har vunnit och att jag skulle gå till Ica och att de måste ha mitt personnummer och sånt där. Då sa jag att jag inte är en Ica-kund. Då sa de att jag hade ett paket också som jag skulle hämta så vi måste ha ditt kontonummer, men då sa jag nej tack.

Vad tycker du om att man gör så här mot äldre personer?

– Jag tycker det är hemskt! Men det är klart, många säger ja, och det är ju så mycket sånt här i dag.

Hur ska man skydda sig?

– Man behöver ju inte tala om sitt personnummer eller kontonummer.

"Fruktansvärt lågt"

När Karin Sandström går igenom GT:s sammanställning med de olika sätten att lura folk så tycker hon att falsk hemtjänst är den allra värsta metoden.

– Det är ju så många olika som kommer hem till de gamla och många sitter ensamma, säger Karin Sandström.

Hos polisen ser man allvarligt på brotten som drabbar de äldre och polisen i Göteborg City har på sin Facebook-sida gått ut och varnat.

– Det är fruktansvärt lågt att gå på de svaga i samhället, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

– Ofta är de gamla godtrogna och tror alla om gott. När man säger sig komma från hemtjänsten eller ett bostadsbolag, då är det inte lätt att stå emot. Man ska vara på sin vakt och inte släppa in dem. Men det är svårt om man väl fått dem på dörren, för de kan vara väldigt påträngande. Man ska heller inte ge ut några koder.