Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lurades Sara, 37, av dejting-bedragaren

Sara, 37, lurades av dejting-bedragaren som hon beskriver som mycket romantisk. Han skickade även en kopia på sin flygbiljett till henne inför dejten.
Foto: Privat

Det började som en kärleksaffär med en snygg amerikan på en dejtingsajt.

Han skickade bilder och romantiska mejl som signerades "Yours forever".

Sedan drabbades han av en olycka på en affärsresa i Nigeria. Och Sara tvekade inte med att skicka pengar.

– Jag trodde aldrig det här kunde hända mig, säger Sara, 37, som nu vill varna andra för nätets casanovabedragare.

Det hela började för en månad sedan på den svenska dejtingsajten Happypancake. Sara, 37, letade efter kärleken och blev kontaktad av en man som från början uppgav sig ha holländskt påbrå, men vara bosatt i Jönköping.

– Det var en vacker man med en bra presentation. Jag blev lite nyfiken, säger Sara, 37, som bor i Göteborg och jobbar som administratör.

Efter en inledande kontakt förklarade mannen att han i själva verket var en amerikansk civilingenjör bosatt i New York, men att han hade bott i Sverige som barn och längtade tillbaka. Vidare var han änkling. Hans fru hade gått bort i en tragisk olycka och lämnat honom med två barn.

Blev förälskad

De två började skicka bilder, mejla och chatta. Och Sara blev snabbt förälskad.

– Jämfört med svenska män var han mycket romantisk. Jag vaknade varje morgon med att han mejlat "Hello sweety, missing you" eller "thinking of you". Och han avslutade sina mejl med orden "Yours forvever", säger hon.

Under den månad som följde skickade de två hundratals mejl, hälsningar och bilder. De planerade att ses i Stockholm. Men de pratade aldrig via videokonferens.

– Han påstod att han inte hade en webbkamera, vilket jag tryckte var konstigt. Men han hade ett sätt att skriva som fångade mig, säger Sara.

Ringde från USA-nummer

Mannen ringde även flera gånger från ett telefonnummer som hade ett amerikanskt landsnummer. När de pratade reagerade Sara på hans svårplacerade accent.

– Jag reagerade på att han inte hade amerikanskt accent. Han sa att han försökte prata enkelt så jag skulle förstå. Men jag kände inte samma kontakt som i mejlen, säger Sara som valt att inte uppge sitt efternamn.

Bad om pengar

För en vecka sedan hörde Saras beundrare av sig och var i akut penganöd. Han sade sig vara på en affärsresa i Nigeria och en av hans mannar hade varit med om en olycka. Eftersom hans kreditkort inte fungerade behövde han skrapa ihop lite pengar.

– Jag skickade en mindre summa, 2000 kronor till en man på ett sjukhus i Benin i Nigeria där han påstod sig bygga ett lyxhotell, förklarar Sara.

Skulle flyga till Sverige

I fredags uppstod nästa akuta pengakris. Paret hade bokat träff i Stockholm den 9 februari och mannen hade skickat en kopia av sin flygbiljett till henne. Men plötsligt satt han fast på flygplatsen i Lagos, Nigeria. Han behövde snabbt 13 000 kronor (2000 dollar) för att betala en så kallad BTA, basic travel allowance för att resa in i Europa.

– Jag hade bokat flyg och hotellrum i Stockholm och var desperat. Jag försökte ta ett banklån men lyckades inte få det på så kort tid. Det var ju jättebra att jag inte fick det, säger Sara.

Efter en del kontakt gav mannen upp och sa att han skulle bli tvungen att flyga ut följande dag.

Avslöjade bedrägeriet

Igår, lördag ägnade sig Sara åt att söka på "BTA, basic travel allowance" på internet. Hon kom då till en amerikansk sajt som varnar för att BTA är ett påhittat uttryck som ofta används när nigerianska män eller ryska kvinnor lurar västerlänningar på pengar.

Andra sajter beskrev hur breven från dessa nätcasanovor ofta är oerhört romantiska och hur bedragarna ofta utger sig för att vara änkemän som förlorat sina fruar i tragiska olyckor.

– Det var som att få ett spann kallt vatten hällt över sig. Jag kände mig oerhört känslomässigt utnyttjad. Jag hade ju skickat bilder och delat med mig av mina tankar och drömmar. Nu insåg jag att mannen på bilderna inte hade något med detta att göra och att jag hade fallit offer får en bedragare i Nigeria.

Vill varna andra

Sara beskriver sig som en självständig kvinna. Hon har nätdejtat förut och är varken lättlurad eller naiv. Ändå lyckades hon bli lurad och nästan skinnad av en modern version av de klassiska Nigeriabrevet.

– Jag vill varna andra för detta. Träffar man en utländsk person på en dejtingsajt ska man kolla upp det, be om telefonnummer och alla kontaktuppgifter. Ord som BTA eller Nigeria är varningsklockor. Och det är viktigt att ha webbkamera när man chattar, säger hon.

Sara har polisanmält händelsen.

GT har sökt dejtingsajten Happypancake för en kommentar till det inträffade.