Så listade Glenn ut Antons hemlighet

BERäTTAR. Glenn Hysén talade på RFSL-mötet i Borås i går kväll. Han berättade bland annat om hur han upplever det att vara pappa till Anton som har kommit ut som homosexuell.. Foto: JAN WIRIDÉN
Foto: Jan Wiriden

BORÅS. Det har gått ett år sedan "Let's dance"-aktuella Anton Hysén kom ut ur garderoben.

Men hans pappa, fotbollslegendaren Glenn Hysén, avslöjade hemligheten långt tidigare.

- Jag förstod när han fimpade den ena saftiga tjejen efter den andra, säger han.

Nu bjuder han på sina bästa tips till nyblivna gayföräldrar.

I går kväll var Glenn Hysén inbjuden till ett RFSL-möte i Borås för att dela med sig av sina erfarenheter om hur det är att vara förälder till en hbtq-person. Ett 50-tal personer kom för att lyssna, många passade också på att be om råd och ställa frågor.

Han ombads bland annat berätta hur det gick till när han fick reda på att Anton var bög. Svaret: Han listade ut det själv.

Sonen hade vid den tiden flera söta, intelligenta och trevliga tjejer, men ingen passade.

- Jag tänkte "vad är det med honom? Det här är ju skitfina brudar". Sedan kom jag på "Aha, han kanske är bög".

Klubben fick ett brev

Sedan Anton berättade om sin homosexualitet i tidningen Offside förra året, har familjen mestadels stött på positiva reaktioner. Bortsett från två händelser:

Under en match mot Assyriska ropade en spelare "jävla fikus" till Anton.

Dessutom kom ett brev till Utsiktens BK där de båda Hysénarna spelar och tränar.

- Det stod "Nu säger jag upp mitt medlemskap för jag vill inte ha några bögar i klubben". Sånt är bara åt helvete fel, säger Glenn Hysén upprört.

Bättre självförtroende

Han medger att jargongen kan vara rå i ett omklädningsrum. Men enligt Glenn har Anton fått mycket bättre självförtroende sedan han kom ut och skämtar lika mycket själv.

- Om jag har bidragit till att någon har mått dåligt över skämten i ett omklädningsrum ber jag om ursäkt, säger Glenn Hysén.

Han tog extremt illa vid sig när Anton berättade att han var beredd på att fly hemifrån när hans pappa hade fått reda på att han var bög.

Rädd för reaktionen

- Han var rädd att jag skulle vara macho och inte acceptera det. Att höra det var jäkligt jobbigt. Tror han något sådant har jag misslyckats kapitalt, säger Glenn.

Anton var en av de första ­fotbollsspelarna i världen att berätta om sin homosexualitet och blev internationellt uppmärksammad.

- Kanske kan han bidra till att åtminstone en annan person vågar komma ut. I så fall är det en vinst, säger en stolt pappa.

BORÅS- PublikenS FRÅGOR TILL GLENN HYSÉN

1 Min pappa är negativt inställd till homosexuella och jag misstänker att min lillebror är bög. Vad ska jag göra?

- Sätt familjen ned och prata om det. Bind fast pappa och säg "lyssna nu neandertalare! Så här är det, fatta! Vi lever inte på 1700-talet". Han måste inse att han har fel. Ta med morsan och snacka.

2 Jag kom ut för fyra år sedan. Min pappa väntar fortfarande på att jag ska bli normal. Vad ska jag göra?

- Det är hans problem. Det är tyvärr tragiskt att många ser på det så. Vad är normal egentligen? Jag förstår inte vad som är så upprörande med homosexualitet. Kanske är det att folk är rädda att inte få barnbarn, men sånt går ju att lösa ändå.

3 Hur ska man göra som tränare för ett lag då en spelare kommer och söker råd om hur han eller hon ska berätta för sina föräldrar om sin homosexualitet?

- Man kan inte tvinga någon att komma ut. Det viktigaste är att stötta personen. Jag är ingen Einstein men det viktigaste är att göra det enkelt. Jag hade gärna gått med en spelare till föräldrarna och sagt "så här är det".