Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så lever de laglösa gängen som sprider skräck i Nordstan

Expressen har granskat ungdomsgängen som kan kopplas till brotten i Nordstan.
Foto: Henrik Jansson GT/Polisen/Montage
18-årige Samir fångas av övervakningskameran när han flyr efter en knivattack.
Foto: Polisen
Åklagare Linda Wiking menar att det i många fall är svårt att fastställa rätt identitet när unga begår brott.
Foto: Anders Ylander / ANDERS YLANDER GT/EXPRESSEN

GÖTEBORG. Här jagas Samir, 18, av polisen efter en knivattack - mitt i morgonrusningen på köpcentrumet Nordstan.

Han grips blodig och narkotikapåverkad, med en kniv i fickan, och berättar i förhör om sitt liv på gatan i Göteborg.

- Jag har bott med mina vänner, ute på gatan och där jag fått tak över huvudet.

Expressen har granskat gängen - okända och missbrukande ungdomar bortom samhällets kontroll - bakom brotten i köpcentrumet Nordstan.


Ungdomarnas namn i det här reportaget är fingerade.

Vardagsmorgon i Göteborg.

Mitt i morgonrusningen, vid det så kallade "krysset" mitt i köpcentrumet, tar 18-årige Samir upp en vit Mora-kniv. Han hugger sitt offer, en jämnårig pojke, i halsen.

Blödande springer offret, den misstänkte gärningsmannen och ytterligare en grupp ensamkommande ungdomar från Marocko genom köpcentrumet och ut mot Lilla Bommen vid Operan.

Där går Samir till attack igen och slår sitt offer till marken med ett järnrör. Polisen larmas och tar upp jakten, som leder tillbaka mot köpcentrumet.

Narkotikapåverkad, med tröjan nedsmetad av offrets blod och en blodig kniv i fickan, grips han strax intill en känd elektronikaffär.

Allt sker klockan åtta på morgonen, mitt i morgonrusningen bland morgonpendlare på väg till jobbet, en tisdag i köpcentrumet Nordstan i Göteborg.

Händelseförloppet bygger på åklagarens beskrivning och tonårspojken, vi kan kalla honom Samir, är nu åtalad misstänks för dråpförsök. Samir är bara en ur en lång rad ungdomar som kan kopplas till brott i köpcentrumet.

Fläckar av blod från offret fanns på 18-årige Samirs tröja.


Många av de ungdomar som på kvällarna kommit att dominera kraftigt i köpcentrumet är inte kriminella - men Expressen berättade förra veckan om polisens larm om ökade problem med ensamkommande flyktingbarn och allt mer aggressiva ungdomsgäng i köpcentrumet.

Det handlar om ungdomar från spridda grupper, bland dem förortsungdomar och asylsökande från en rad länder, men rättsväsendet slår särskilt larm om ungdomarna från Marocko med lång bakgrund i utsatta miljöer.

Expressen har granskat ungdomsgängen som kan kopplas till brotten i Nordstan

Foto: Polisen

SAMIR, 18
• Misstänkt för dråpförsök i Nordstan efter en knivattack mot en annan marockans tonåring i november.
• Medger att han missbrukar narkotika och berättar att han flydde från hemlandet som tioåring och bott på gatan i Göteborg och flera europeiska storstäder.
• Samir nekar till brott och uppger att han själv är brottsoffer. Polisen vet inte om han kommer från Marocko eller Algeriet.


Foto: Polisen

RACHID, 21
• Marockansk medborgare som dömts för stölder i Nordstan.
• Berättar at han under 2016 tog sin in i Sverige dold i bagageutrymmet på en buss från Tyskland mot Norge.
• Har efter flykten från Marocko varit i Italien, Frankrike, Belgien och Tyskland.


Foto: Polisen

SALIM, 16
• Ska ha flytt från Marocko som barn eftersom mamman var prostituerad och han ska också tillhöra en utsatt minioritetsgrupp.
• Uppges missbruka narkotika och kopplades till en uppbruten lägenhet på Guldheden, en tjuvgömma, som också fungerade som sovplats för flyktingungdomar.
• Salim har tidigare funnits på en låst institutionsplats, så kallat SIS-boende, men det är enligt hans gode man oklart var han finns i dag.


ADAM, 16
• Missbrukar alkohol och narkotika och har flera gånger, enligt sin gode man, varit nära döden efter missbruk.
• Har kopplats till ett nu rivet ödehus i Mölndal där flera flyktingungdomar ska ha bott, samt till en uppbruten lägenhet på Guldheden i Göteborg där flyktingungdomar kopplade till stölder ska ha sovit på madrasser.
• Berättar att han bott på gatan i Göteborg, utan kontakt med myndigheter.



Foto: Polisen

BRAHIM, 18
• På fråga om var han bor, svarade han i polisförhör förra året: "Jag bor på gatan. Jag har varit i Sverige i cirka en månad."
• Brahim kommer från Marocko och säger att alla i hans familj är döda.
• Sedan han kom till Sverige förra året har han dömts i en stöldhärva som kretsat kring Nordstan och han uppges nu vara på rymmen.


NÄTVERK. 

Ungdomarna ingår i löst sammansatta nätverk med bas på Nordstan. Stölderna är ibland organiserade och i en stöldhärva hittades 1400 mobiltelefoner i en lägenhet i Guldheden i Göteborg.


GATUBARN. Barnen och ungdomarna uppger i utredningar att de har bakgrund som gatubarn och levt ett kringflackande liv i europeiska storstöder, på gatan eller hos bekanta de mött på vägen.


PÅ FLYKT. Ungdomarna står utanför samhället och har bara i korta perioder bott de på de boenden de anvisats till. De rymmer från flyktingboenden och låsta institutionsplatser och hamnar utanför samhällets radar.


OKÄNDA. Ungdomarna är i många fall okända, även när de döms för brott. Polisen har ofta flera identitetsuppgifter, åldrar och hemländer på samma individ.


MISSBRUK. Myndighetspersoner, och ungdomarna själva, beskriver narkotikamissbruk och en trasig bakgrund där de flytt från prostitution och missbruk - för att sedan hamna i samma fälla i Sverige.

- De här killarna är så fruktansvärt trasiga.

Berättar om sitt liv på gatan i förhör med polis

Gudrun, vi kan kalla henne så, har varit god man åt flera ungdomar från Marocko.

- En av dem var nio år när han lämnade sin fosterfamilj för att leva i gamla hamnen i Tanger i Marocko och sniffade bensin och lim för att skydda sig mot hunger, köld och skräck. Så levde han mellan nio till sexton års ålder. Hans hjärna är fullständigt sönderdrogad.

- Här i Sverige vet de att de inte får stanna och den oron bara fortsätter. De ser inte att de har någon framtid.

En av ungdomarna hon hjälpt, 16-årige Adam, greps i en stöldhärva kring Nordstan. Han kopplades också till ett ödehus i Mölndal, numera rivet, där flera flyktingungdomar ska ha bott. Tätt ihopkrupna intill varandra om nätterna för att klara kylan.

- Det var en väldigt stor oreda i huset, en sanitär olägenhet. Ungdomarna var i blandade åldrar. Under 18 år och någon säkert under 15 också, så socialtjänsten kopplades in, berättar en polisman som var med vid ett tillslag mot huset efter larm från kommunen.

Foto: Polisen

I en tömd och uppbruten lägenhet på Guldheden i Göteborg, som fungerade som tjuvgömma, fanns madrasser där flyktingar från Marocko ska ha bott i perioder.


Adam berättar själv i förhör om ett liv på flykt i Sverige.

- Jag kom till Sverige med tåg, jag har bott i Falkenberg. Jag bodde i Falkenberg i drygt ett år. Därefter så åkte jag till Göteborg. Där bodde jag på gatan. Jag hade ingen kontakt med någon myndighet.

De senaste månaderna har han levt på rymmen, gripits, placerats på familjehem - för att efter bara några timmar rymma igen.

- Jag är rädd för polisen och de var därför som jag gömde mig. Jag är rädd att de skulle skicka tillbaka mig till ett boende som jag har rymt ifrån, berättade han en av de första gångerna han greps.

Adam är fast i missbruk - ett beroende som gjort att han flera gånger hamnat på sjukhus.

- Mest hasch, men han har också tagit alkohol så han nästan dött. Han har inga spärrar. Han har tagits till Östra sjukhuset två gånger med ambulans, en gång med en kroppstemperatur på 35 grader och den andra gången medvetslös av alkoholförgiftning, säger Gudrun, hans gode man.

Polisen hittade ungdomarnas gömma

16-årige Adam greps förra året av polisen i en lägenhet på Guldheden i Göteborg.

Där möttes polismännen bakom tillslaget av madrasser och fimpar på golven  - samt 1400 stulna mobiltelefoner.

Foto: Polisen

Mobiler - ett av polisens många fynd. 


I lägenheten fanns fyra tonåringar mellan 15 och 20 år som polisen bedömde hade bott i lägenheten i perioder. Tre av dem marockanska medborgare, en från Algeriet. Ungdomarna ska ha brutit upp dörren till lägenheten som stod tom sedan förra innehavaren flyttat ut. Tillslaget avslöjade handel i stor skala med tjuvgods från centrala Göteborg.

Foto: Polisen

Lägeheten var full av stöldgods. 


I lägenheten fanns utöver mobiltelefonerna också stulna pass, körkort, datorer och smycken. Tingsrätten konstaterade att lägenheten fungerade som lokal för demontering, sortering och lagring av tjuvgods, en ”klassisk tjuvgömma” där det pågick ”välordnad häleriverksamhet”.

Foto: Polisen

Smycken, telefoner och pass fanns bland stöldgodset i lägenheten där ungdomarna ska ha bott i perioder.

Stöldgods säljs i Nordstan: "Får köpa för halva priset"

Två av ungdomarna friades i hovrätten, två dömdes för stölder, medan en 31-åring pekades ut som huvudman och dömdes till ett och ett halvt års fängelse för bland annat häleri.

Enligt polisen säljs stöldgods ibland inne på Nordstan, ofta vid entrén mot Brunnsparken. Inne i köpcentrumet möter Expressen 16-årige Yussuf som berättar hur stöldhandeln kan gå till.

Polisen pekar ut honom som en nyckelfigur i ungdomsgängen - men han menar själv att han bara är där för att träffa vänner.

- Om du vill ha en ny jacka eller ett par skor går du bara fram till de här killarna och berättar vad du vill ha. Sen fixar de fram det och du får köpa för halva priset.

När Expressen söker ungdomar från Marocko som under de senaste månaderna gripits för brott i Nordstan visar det sig att flera av dem är på rymmen.

- Han hoppade ur en bil när de stannade för rödljus. Jag har ingen aning om var han är nu, säger en kvinna, god man till 18-årige Brahim som dömts för stölder i Nordstan.

Foto: Henrik Jansson GT

Nordstan är Sveriges största köpcentrum, sett till omsättning och antalet besökare.


Brahim berättar själv i förhör, när han greps förra våren, hur han "irrar runt" på Göteborgs gator.

- Jag bor på gatan. Jag har varit i Sverige i cirka en månad.

-  Jag var hos Migrationsverket och de sa att jag skulle vänta. Jag väntade i fyra eller fem timmar och sen ville jag inte vänta mer. Jag irrade omkring i Göteborg i tre eller fyra dagar.

Svårt att ta reda på rätt identitet

En annan som dömts i stöldhärvor kring Nordstan, 21-årige Rachid, berättar i förhör:

- Vi åkte buss från Tyskland med Norge som mål via Danmark. Jag var gömd i godsutrymmet. I Karlstad hoppade jag av och tog tåget till Göteborg.

En annan av ungdomarna, 16-årige Salim, flydde från Marocko redan som barn - från en mamma som ska ha sålt sex i hemmet.

- Jag vet inte var han är nu. Han är egentligen en jättefin kille som gillar fotboll och klarar studier när han vill. Men han missbrukar narkotika och hamnar i problem, säger hans gode man.

Alla de marockanska ungdomarna i Expressens granskning berättar att de konstant eller i perioder bott på gatan i Göteborg.

Det gäller även för 18-årige Samir som tidigare i veckan åtalades misstänkt för knivattacken, mot en annan marockansk tonåring, på Nordstan i november. Själv säger Samir att han flydde från fattiga förhållanden när han var tio år och sedan dess levt i Frankrike, Italien, Schweiz, Tyskland och nu Göteborg.

- Jag har bott med mina vänner, ute på gatan och där jag fått tak över huvudet, säger han i förhör.

Men Samirs rätta identitet är - trots att han nu ställs inför rätta för dråpförsök - inte känd av polisen. Han har fyra olika identiteter i olika ärenden och hans fastställda ålder på 18 år anses bara vara den mest säkra av en rad olika åldersuppgifter.

Åklagare Daniel Jerdén berättar om hur själva brottsutredningen - i detta och flera andra fall med ensamkommande flyktingungdomar - numera utgör den minsta utmaningen i en förundersökning.

Den stora utmaningen är att få reda på vilka ungdomarna egentligen är.

- Utan konkurrens är det den svåra delen i det ärendet att försöka få reda på vem han är. Och hur gammal han är, säger åklagare Jerdén.

Han lyfter fram flera grundläggande brister i Sverige.

- Det är ett systemfel i hela Sverige. Sverige är inte byggt på att hantera personer som inte har personnummer och fast adress. Det är även problem i kontakter mellan myndigheter.

3250 anmälda brott i Nordstan under 2016

Flera olika identiteter kan finnas hos polisen, åklagarmyndigheten och andra myndigheter. Eftersom fingeravtryck och "topsningar" inte sker vid snatterier och bötesbrott, blir det svårt att senare knyta ihop brott och personer.

- Så då kan man komma och gå i olika namn lite hur som helst till olika myndigheter.

Åklagarkollegan Linda Wiking i Göteborg:

- Det är ett jätteproblem, och just att vi inte vet, när vi pratar om unga som begår brott, vi vet ju inte vilka de är egentligen. De kan bara säga ett namn och en ålder.

Samir, misstänkt för knivskärningen i Nordstan i november, nekar till brott.

Han menar i förhör att det är han som är offret.

- Vi började bråket i Nordstan, det var han som började slå mig.

Om kniven säger han:

- Jag bara viftar med den för att skrämma dem, men han kom fram till mig och då blev han träffad i handen.

Foto: Polisen

Offret skars, förutom i halsen, även i handen.


Offret, den marockanske tonåringen som fick sårskador i halsen av kniven, har en annan bild.

- Han kommer fram till mig och säger att jag tjuvat 5000 kronor från honom. Jag har aldrig sett honom så jag frågar vad fan han säger till mig.

- Han tar då upp en kniv ur byxfickan och hugger mig i halsen. Jag trillar ihop när kniven träffar mig.

Foto: Polisen

Offrets skor - nedfläckade av blod.


Våldsdådet är ett av förra årets 3250 anmälda brott inne i köpcentrumet Nordstan.


FOTNOT: Ungdomarnas namn är fingerade.


MISSAT "BROTTSPLATS NORDSTAN - SÅ SER VARDAGEN UT"? 

Jonas Bergqvist, gruppchef vid citypolisen, berättade om ökade problem sedan de ensamkommande flyktingarna blivit fler i Nordstan. Efter nyår omringades några av hans kollegor av runt 150 ungdomar under en insats. LÄS HÄR.

Foto: Henrik Jansson GT