Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så lever de falska asfaltsläggarna

HUSVAGNSLÄGER. Varje år kommer de "irländska asfaltläggarna" till Västsverige. De slår läger på bland annat parkeringsplatser, som här i Mölndal, och erbjuder tjänster till villaägare.
Foto: Robin Aron

HOVÅS/MÖLNDAL. Asfaltläggarna blev avhysta från Hovås - och flyttade sig bara några hundra meter.

Både i Hovås och i Mölndal står en stor mängd husvagnar och bilar. Runtomkring finns tvättmaskiner, leksaker och prylar och många barn leker på den leriga parkeringen.

– Jag tänker inte lämna, och ska jag vara ärlig så tror jag inte att någon av de andra tänker åka härifrån heller, säger en av männen som slagit läger i Hovås.

Varje år kommer de så kallade asfaltläggarna till Västsverige. De slår läger på bland annat parkeringsplatser och erbjuder sina tjänster till villaägare. Men polisen har flera gånger varnat för att anlita dem.

Asfaltläggarna är i ständig rörelse och när kommunen, Kronofogden och polisen avhyser de flyttar de sig bara en bit bort. På onsdagen blev asfaltläggare avhysta från privat mark i Hovås - men flyttade sig bara några hundra meter till en parkering vid Hovåsbadet. Nu finns de också på en parkering vid Pedagogen Park i Mölndal.

När GT kommer till Mölndal står ett tiotal husvagnar på parkeringen. Tvätt hänger på linor och stora vattendunkar står utanför vagnarna. De kvinnor med barn som finns på platsen vill inte prata.

Är på semester

På liknande sätt ser det ut på den grusiga och leriga parkeringen vid Hovåsbadet, där ett 50-tal husvagnar och bilar har ställt sig. Många barn springer runt och leker, utanför husvagnarna ligger skräp och en tvättmaskin som är i gång står mitt på parkeringen. Vattnet rinner rakt ut.

Nästan ingen vill prata med GT och stämningen blir stundtals hotfull. Men en man väljer att prata med GT och berättar att de är på semester.

– Vi reser runt. Men vi vill bo på en riktig camping men de vill inte ha oss där, jag tror att de är rasister. Alla säger nej till oss. Jag vet inte varför, men de vill inte ha oss där, säger mannen.

Han betonar att man inte ska dra alla på parkeringarna över en kam.

– Jag jobbar inte. Men vissa här gör det. Vi är inte alla desamma. Det finns rumäner, polacker, engelsmän och irländare. Vi känner varandra nu eftersom vi träffar varandra men vi hör inte ihop. Det finns både bra och dåliga människor, vissa här gör ett bra jobb, andra inte. 

Vad gör du om dagarna?

– Ingenting. Tar det lugnt, säger mannen.

Vill betala för sig

Målet är att hitta ett permanent boende i Sverige.

– Vi förväntar oss inte att resa runt i världen gratis, man måste betala för sig. Det vill vi göra. Vi vill låta våra barn gå i skolan och ha en plats att bo på och inte behöva leva i den här smutsen.

Svaret på frågan om vad han kommer att göra om de fortsätter att bli avhysta kommer snabbt:

– Då hittar vi en annan parkering.

Hur länge kommer ni att fortsätta leta efter boende här?

– För alltid. Jag tänker inte lämna, och ska jag vara ärlig så tror jag inte att någon av de andra tänker åka härifrån heller, säger mannen.

Många boende i området har lagt märke till den stora mängden husvagnar och bilar på parkeringen.

– Jag tycker att det är helt tokigt. Man känner irritation. De skräpar ner och det ser ut som skit. Det är inte okej, säger en boende i området uppgivet.

Förekommer hot

På torsdagen togs fem män in till förhör efter att en villaägare i Björlanda kom hem till en uppgrävd parkering, en riven mur - och en faktura. Detta trots att de inte ska ha kommit överens om något arbete där. Polisen har flera gånger varnat för att anlita asfaltläggarna.

– Förutom de sanitära problemen som kommunen får, med nerskräpning, är det samma varje år. Ett antal personer känner sig lurade av dem. De kommer hem till en och kommer tillbaka senare och påbörjar ett jobb som bostaden säger att de inte kommit överens om, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Västra Götaland.

Kommunen och Kronofogden brukar kontakta polisen när avhysningarna ska genomföras.

– Avhysningarna brukar gå lugnt till, det brukar inte bli något större bråk. Men de flyttar sig en liten bit och blir kvar i området. De har varit på en mängd olika platser runtom i Västsverige och det är samma sak varje år. Vi har ju en fri rörlighet i Europa och de har rätt att komma hit men om de ska jobba så ska de göra det enligt svenska regler, säger Peter Adlersson.

Han känner inte till enskilda anmälningar mot asfaltläggarna i Västsverige hittills i år.

– Vet att det förekommit vissa hot genom åren, men i år har jag inget färskt fall i minne.

"IRLÄNDSKA ASFALTLÄGGARNA"

De ”irländska asfaltläggarna” kommer från en rad europeiska länder och reser runt med husvagnar. De kommer till Västsverige varje år, de anländer till södra Sverige i början av våren och arbetar sig uppåt i landet fram till oktober.

Asfaltläggarna slår sig ner på tomter och parkeringsplatser och brukar inom kort bli avhysta av kommunen, Kronofogden och polisen. Då flyttar de vidare.

De erbjuder villaägare anläggningsarbeten till låga priser. Men polisen har varnat för att anlita dem. Enligt uppgifter har de lämnat högar med asfalt på garage-uppgången, asfalterat över golvbrunnar eller helt enkelt slutat jobba så fort de fått pengar. Dessutom kan arbetsgivaren tvingas betala sociala avgifter och försäkringar i efterhand.

Polisen uppger att det då och då förekommit hot i samband med asfaltläggarnas besök.

Enligt polisen är asfaltläggarna ofta kopplade till kriminell verksamhet.

EU-medborgare har rätt att vistas i landet i 90 dagar och brukar uppge för polisen att de nyligenanlänt , vilket gör att polisen inte har möjlighet att stoppa verksamheten.

2011 slog brittisk polis till mot ett asfaltsläggarläger i östra England där människor hölls fångna under slavliknande former. Enligt Rikskriminalen i Sverige har de personer som greps där för människohandel kopplingar till Sverige.

POLISENS TIPS: SÅ SKYDDAR DU DIG

Kolla upp referenser på företaget och på utförda arbeten.

Kontrollera att företagets telefonnummer går till en abonnent och inte till ett oregistrerat kontantkort.

Anlita bara hantverkare med F-skattesedel. Kontrollera via Bolagsverket och Skatteverket att företaget verkligen existerar.

Teckna ett skriftligt avtal vad hantverkaren ska utföra och kostnaden. Annars blir det svårt att vinna en eventuell rättslig tvist.

Betala aldrig i förskott, betala först när du är nöjd med arbetet som helhet.

Betala inte kontant. Se till att betala till ett företagskonto.