Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Så kuppade Wannholt sig kvar vid makten

PÅ VÄG UT I KYLAN? Jonas Ransgård, menar att Martin Wannholt nu kan bli utesluten ur partiet. "Det får stå för honom", säger Martin Wannholt. Foto: Anders Ylander

Vid 21.15-tiden i går kväll stod det klart att Martin Wannholt (M) lyckats kuppa sig in i Göteborgs kommunstyrelse. Tillsammans med Vägvalet bildade den kontroversielle moderaten koalition under namnet "Samverkande göteborgare".

KUPPEN STEG FÖR STEG

1. Den 20 augusti publicerades en debattartikel signerad kommunalrådet Martin Wannholt i Göteborgs-Posten. Där gick han emot sitt eget parti, Moderaterna, och skrev att han ville slopa den omdiskuterade tågtunneln Västlänken. Tidigare i år vände han sig också mot partiet då han valde att rösta för en folkomröstning om trängselskatt.

2. I kommunvalet fick Martin Wannholt flest personkryss för Moderaternas räkning i Göteborgs kommun, därmed slog han partiets Jonas Ransgård som fick nöja sig med en andraplats.

3. När valberedningen för Göteborgsmoderaterna lade fram sitt förslag på kommunalråd saknades Martin Wannholts namn på listan. I stället föreslogs Jonas Ransgård, Kristina Tharing, Maria Rydén och Hampus Magnusson. Beslutet om petningen blev definitivt i måndags.

4. På torsdagen när den nya kommunstyrelsen skulle väljas fanns ett förberett förslag med 13 namn, då begärde Vägvalets Tomas Heyman att valet i stället ska ske efter en proportionell princip. Men för att det skulle kunna genomföras behövde Vägvalet ett sjätte namn på sin sida.

5. Martin Wannholt valde då att rösta med Vägvalet för att bli den sjätte personen de behövde. Därefter genomfördes valet till kommunstyrelsen genom att ledamöterna lade valsedlar i en urna.

6. När de 13 namnen sedan räknats stod det klart att Martin Wannholt håller sig kvar i kommunstyrelsen. Miljöpartiet förlorade ett mandat och koalitionen mellan Vägvalet och Martin Wannholt gav den petade moderaten en fortsatt plats i Göteborgsmaktens absoluta högsäte.

EXPERTERNA OM KUPPEN I GÖTEBORGS KOMMUNSTYRELSE

Ulf Bjereld, S-märkt statsvetare.

Kan Martin Wannholt stanna kvar i Moderaterna?

"Detta måste ju anses vara en otroligt illojal handling och den typen av illojalitet är inte förenligt med medlemskap i partiet. Han kommer först uppmanas att lämna och gör han inte det blir det disciplinärende och jag har svårt att se att det inte skulle leda till uteslutning. Han följer uppenbarligen inte partiet."

Vad innebär detta för politiken i Göteborg?

"Det är svårt att säga. Även om en majoritet i kommunstyrelsen lägger förslag så kan de ju bli nedröstade av den rödgröna majoriteten."

Vad anser du om gårdagens kupp?

"Det är väldigt ovanligt att sådant här sker på större orter. Jag har inte hört om något på kommunnivå i Stockholm, Göteborg eller Malmö."

Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Kan Martin Wannholt stanna kvar i Moderaterna?

"Man får väl ändå utgå från att hans dagar i Moderaterna är räknade. Han har ju många personkryss och det är en sak. Men partierna har partimandat och då måste man vara överens.

Vad innebär detta för politiken i Göteborg?

"Det är svårt att säga. Det är i kommunfullmäktige som saker slutligen prövas, möjligen betyder inte detta jättemycket förutom för Martin Wannholt själv."

Vad anser du om gårdagens kupp?

"Man hade kunnat tro att han skulle lämna Moderaterna storstilat och gått med Vägvalet. Men just att han inte gör det är ovanligt. Det ska bli riktigt spännande att se vad som händer, men jag tror att han ganska snart är politisk vilde."

Så säger kommunallagen

Enligt kommunallagen ska ett val ske proportionellt enligt följande:

Om det begärs av minst så många väljande som motsvarar den kvot som man får om antalet närvarande ledamöter delas med det antal personer som valet avser, ökat med 1.

Om den kvoten blir ett ojämnt tal ska den avrundas till närmast högre hela tal.

Om valet sker enligt lagen om proportionellt valsätt måste fullmäktige följa detaljerade regler för förfarandet som finns i lagen. Källa: Sveriges kommuner och landsting

Tillsammans skrapade de ihop exakt sex röster - samma som krävdes för att få till stånd en omröstning om vilka namn som ska väljas till kommunstyrelsen. Och i omröstningen som följde förlorade Miljöpartiet sitt mandat till Martin Wannholt.

- Det var ett valtekniskt samarbete. Jag är kvar som moderat och det vet Vägvalet om. Det enda vi tycker samma om är de två viktiga frågorna: att följa folkomröstningen och att ta bort Västlänken, säger Martin Wannholt.

"Rättvisa har skipats"

Han har tidigare blivit petad som kommunalråd av sitt eget parti efter att ha agerat starkt mot Västlänken och trängselskatten. Han berättar att han tillsammans med Vägvalet bestämde sig under tisdagen över hur de skulle agera på gårdagens kommunfullmäktigemöte.

- Det känns som att rättvisa har skipats nu, säger Wannholt om att ha tagit tillbaka sin plats i kommunstyrelsen.

- Man ska följa folkomröstningar och folkets vilja här i Göteborg på ett bättre sätt.

Därför fick han stöd

Vägvalets partiledare Theo Papaioannou om varför man valt att samverka med Martin Wannholt:

- Under den senaste mandatperioden har vi jobbar väldigt mycket med mutorna, öppenheten och transparensen. Trots det lever en Göteborgsanda kvar som vill tysta kritiska röster. Vi anser att det är fel och därför har vi valt att stötta Martin.

När Miljöpartiet tappade sitt mandat innebar det också att den rödgröna majoriteten i kommunstyrelsen föll.

- Det är obegripligt. Om det inte bara handlar om egen person. Tillhör man ett parti har man en lojalitet och ett förtroende mot partiet. Man har blivit framröstad. Jag tycker inte att det här är ett sätt att hantera det förtroendet på, säger Anneli Hulthén (S) kommunstyrelsens ordförande.

Ni förlorar en rödgrön ledamot i kommunstyrelsen. Vad innebär det här för era möjligheter att bedriva er politik framöver?

- Det får vi grunna vidare på och se att det finns andra partier i kommunstyrelsen. Det är inte ovanligt att man försöker samtala om stora frågor även med andra partier och det tror jag att vi klarar av.

Martin Wannholt tror inte att hans beslut kommer ha någon större inverkan på partipolitiken i Göteborg.

- Ingenting som jag bedömer det. Möjligtvis att det blir lättare för alliansen att samverka med Socialdemokraterna för att hålla Sverigedemokraterna borta. Men jag har inte gjort detta för att flytta på Anneli åt något håll, bara för att stå upp för göteborgarna.

"För Wannholts skull"

Anneli Hulthén igen:

- Just nu är det väldigt få saker som förvånar mig. Jag har varit med om en ny upplevelse, det vill säga att vi har röstat på det sättet som vi har gjort.

Wannholt säger att han gör så här på grund av folkomröstningen och Västlänken.

- Man kan ju också betrakta det som att Martin Wannholt har gjort det för Martin Wannholts skull, säger Anneli Hulthén.