Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kunde Anna
räddas i morse

GÖTEBORG/STOCKHOLM. Tidigt i morse räddades Anna, 9.

Efter ett jättepådrag med poliser och frivilliga påträffades den försvunna flickan vid liv av en patrull från Missing People - 20 timmar efter försvinnandet.

– Vi undrade vad en liten skrämd flicka gjorde ute på gatan med en okänd man klockan tre på natten, säger patrulledaren John Pettersson vid Missing People.

Upplösningen av dramat kom vid 03-tiden i morse. Den försvunna flickans moster bekräftar då för Expressen att Anna, 9, är återfunnen.

– Jag fick just höra det, det är fantastiskt säger hon.

Polisens presstalesman Stefan Gustafsson:

– Jag kan bekräfta att Anna är återfunnen. Hon är vid liv och hon är återfunnen i det område där hon försvann. I övrigt kan vi inte ge någon kommentar.

Okänd man

Polisen undersökte tidigt i morse om ett brott ligger bakom försvinnandet, enligt Stefan Gustafsson.

Frivilligorganisationen Missing People som deltog med ett stort antal personer i sökandet uppger att deras patrull hittade flickan med en okänd man sent i natt.

Mannen, som är i 20-årsåldern, togs med till polisen. Han kommer att höras under fredagsförmiddagen.

– Vår patrull stötte på dem på en gata i området Skår. De ringade in mannen, säger Peder Schillerström i Missing People.

John Pettersson ledde den aktuella patrullen. Han berättar:

– Vi fick syn på en liten skrämd flicka ihop med en man som gick på Skårsgatan ungefär 300-400 meter från hennes hem. Vi kände igen hennes rosa kläder. Sedan ställde vi oss i en ring runt mannen och ringde polisen.

Hur var det med flickan?

– Hon var skrämd, ledsen, kall och trött. Men såvitt jag kunde se oskadd.

På väg till skolan

Dramat - som pågick i nästan 20 timmar - började klockan 07.50 då Anna lämnade hemmet för att gå till skolan.

Systern ledde sin cykel när de gick tillsammans mot Skårsskolan, en promenad på cirka 400 meter. Efter ett kort stycke, i höjd med inredningsbutiken Solgläntan på Skårsgatan 48, sade systern hejdå, hoppade upp på sin cykel och trampade i väg mot skolan.

Eftersom skolan inte slog larm dröjde det fram till eftermiddagen innan anhöriga förstod att Anna var försvunnen och ringde polisen. Därefter kontaktade de organisationen Missing People som genast började jaga frivilliga till eftersökningsarbetet.

Över 400 personer

Hela kvällen strömmade frivilliga till skolgården på Skårsskolan och operationen leddes därifrån.

– Hur många grupper vi har haft ute vet jag inte. Men det är säkert över 400 personer som har hjälp till, berättar Anki Dahlberg, en de ansvariga för Missing Peoples sökaktion.

Ulf Biderbäck, från Sävedalen, var tillsammans med sin dotter Isabella ute och letade.

– Vi fick larmet via sms vid 20.30-tiden. Det är första gången vi är med och söker med det kändes självklart att ställa upp, säger Ulf Biderbäck.

Missing People-grupperna och polisen började leta i Annas närområde. Senare på kvällen utökades området och vid 03-tiden på morgonen hittades den lilla flickan vid liv i närheten av det område där hon försvann.