Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kränktes Soraya
Post (Fi) som ung

Tar plats i parlamentet. Soraya Post röstades fram som Feministiskt initiativs EU-parlamentariker i valet i söndags.

GÖTEBORG. Snart intar Soraya Post Bryssel och Europaparlamentet. Men först gör hon en mellanlandning i hemstaden Göteborg. För GT berättar Fi-politikern om valsuccén, sina tankar om att högerextrema partier vann mark i EU-valet och om romernas situation i Europa.

- Efter det här valresultatet, är det som jag ser det, kaos i Europeiska unionen. Nu behövs det riktiga krafttag där man verkligen ser en utveckling i demokratin, säger hon.

Göteborgare på väg mot Bryssel

Namn: Soraya Post.

Född: 1956 i Göteborg.

Familj: Fyra barn och åtta barnbarn.

Hjärtefråga: Jämställdhet.

Aktuell: Nybliven ledamot i Europaparlamentet för Feministiskt initiativ.

Det var i söndags som Feministiskt initiativ för första gången tog sig in i EU-parlamentet. Efter rösträkningen landade partiet på 5,3 procent, vilket var tillräckligt för ett mandat. Mandatet gick till Soraya Post, 57, som bor i Linnéstaden i Göteborg och efter några hektiska dagar i huvudstaden är hon nu tillbaka hemma.

- Det känns underbart att vara tillbaka i Göteborg och att få komma hem och dela succén med min familj och göteborgarna känns jättebra, säger hon.

Soraya Post har romskt ursprung från sin mammas sida och hon har tidigare varit ledamot i Delegationen för romska frågor inom Regeringskansliet.

- Min hjärtefråga är först och främst alla människors lika värde och romerna är den grupp i Europa som lever i total misär. Det råder en stor anti-ziganism i Europa. Eftersom jag har själv romskt ursprung blir det ganska naturligt att mitt hjärta brinner för de frågorna, säger Soraya Post.

Vad är den viktigaste frågan angående romernas situation i Europa och vad har du för lösningar?

- Det är inte okej att det i dagens Europa finns 15 miljoner människor som lever i läger och ghetton. Sedan får de inte tillgång till sina mänskliga rättigheter någonstans, samtidigt som de blir skuldbelagda för allt negativt som sker. En prioriterad fråga för oss är att utveckla demokratin och se till att våra demokratiska former är grundade i mänskliga rättigheter. Det är det enda och bästa verktyget som vi har, säger Soraya Post.

Vill ställa högre krav

Fi vill ställa hårdare krav på EU-länder som inte tar hand om sina medborgare. Hur vill ni göra det?

- Man har ekonomiska sanktionsmöjligheter inom EU och det har man tidigare använt mot Bulgarien för att de skulle komma tillrätta med sina korruptionsproblem. Brott mot mänskliga rättigheter och diskriminering är också ett viktigt skäl till att kunna göra sanktioner, säger Soraya Post.

- I unionen har vi också en värdegrund som ska gälla för alla medlemsländer. Är man inte samarbetsvillig och ser till att det följs tycker inte jag att man är ett värdigt medlemsland och då ska man också kunna bli hotad med ett uteslutande, fortsätter hon.

"Starkt rasistiskt"

Tidigare i vår rapporterade GT om en butikschef som gick ut och hällde vatten på en tiggande kvinna som satt utanför hans fönster. Soraya Post menar att det är ett tydligt uttryck för människors syn på romer.

- Det är inte värdigt ett demokratiskt samhälle att någon tar sig rätten att kränka en annan människa som sitter och tigger för att få mat för dagen. Det känns väldigt jobbigt att samhället efter så många hundra år fortfarande är så starkt rasistiskt och diskriminerande mot romer, säger Soraya Post.

Har du själv blivit utsatt för kränkningar på grund av ditt ursprung?

- Ja, jag fick bland annat gå igenom en rättspsykiatrisk undersökning för att få gå i skolan. Men jag har tur att jag ser ut som jag gör, jag ser inte ut som en stereotypisk rom. När jag var ung var min självbild att jag var andraklassens medborgare och gjorde jag någonting så var jag tvungen att göra det tusen gånger bättre än alla andra. Därför känns det helt underbart för mig att få en plats som feminist och romsk feminist i EU-parlamentet.

Gillar inte SD:s ideologi

Soraya Post ser hårt på Sverigedemokraternas politik och hon håller absolut inte med om att man bör förbjuda tiggeri i Sverige.

- Förbjud löser ingenting. Det är fattigdom som är problemet, inte tiggeriet. Jag tycker att det är så empatilöst och skrämmande att gå ut med sådan propaganda, säger hon.

Vad tycker du om Sverigedemokraternas människosyn?

- Jag respekterar dem som människor men deras ideologi har jag inget till övers för. Den är direkt livsfarlig och förstör samhället.