Så kartlades boende -
av kommunens bolag

GÖTEBORG. "Alkoholiserad", "mytoman", "somalier" och "förvirrad".

I dag avslöjar SVT:s Västnytt att de kommunala bostadsbolagen i Göteborg lagrat rasistiska och i vissa fall kränkande uppgifter om sina hyresgäster.

- I grunden har det varit av omsorg av hyresgästen, säger Anneli Snobl, vd för Framtiden AB, moderbolag åt de kommunala bostadsbolagen till GT.

En extern revisionsbyrågranskning visar att de kommunala bostadsbolagens nya fastighetssystem, innehöll över 1 500 känsliga uppgifter. Det rörde sig om allt från hyresgästernas hälsotillstånd, personliga egenskaper och etnisk bakgrund. I dag kan SVT:s Västnytt avslöja att registreringen pågått i samtliga kommunalt ägda bostadsbolag i Göteborg. I några av bolagen i ett decennium.

Att hyresgästen har ms, borrelia, är deprimerad, mytoman eller spelberoende är några av de registrerade uppgifterna. Även beskrivningar på hur hyresgästens barn har varit föremål för psykiatrisk utredning har förekommit.

- Det kan vara så att anhöriga eller hyresgästen själv velat informera om att man är senildement eller ska resa bort. Därför har vi gjort noteringar, om det skulle vara därför de kanske är sena med hyran, säger Anneli Snobl, vd för Framtiden AB.

Uppgifterna har raderats

Enligt personuppgiftslagen får man inte anteckna känsliga uppgifter utan hyresgästens medgivande. Och även Anneli Snobl har svårt att tro att en person som lider av mytomani skulle berätta det för sin hyresvärd.

- Och gör han det kan man väl inte lita på det. Jag vet inte vad en enskild hyresvärd har grundat en notering om att någon är mytoman på. Men uttrycket får definitivt inte förekomma, säger hon om uppgifterna som nu raderats.

Gårdstensbostäder har registrerat sina hyresgäster i över ett decennium. Till exempel hyresgästernas etniska bakgrund.

- Det är noteringar som man gjort för att kunna driva ärenden i hyresnämnden. Till exempel olovlig andrahandsuthyrning, säger Michael Pirosanto, tf vd för Gårdstensbostäder till Västnytt.

I Gårdstensbostäders register fanns också formuleringar som:

"Denna hyresgäst, eller dennes barn eller släktingar, skall aldrig någonsin bli erbjuden byte av lägenhet".

- Det är en olycklig formulering som inte får förekomma, säger Pirosanto.

Kommentarer från grannar

Katrin Amgarth, pressansvarig på Familjebostäder, menar att man aldrig haft som syfte att kränka sina hyresgäster. Men att problemet kan ha varit att man låtit andras omdömen komma in.

- Det kan ha varit en granne som klagar på en annan granne, kallat denne för missbrukare eller knarkare. Och så har dessa omdömen fått komma med. Vi har inte ifrågasatt uppgifterna. Det har varit vårt problem, säger hon till GT.

Dessa över 1 500 känsliga uppgifter har nu tagits bort från de kommunala bostadsbolagen i Göteborg. Något som Bertil Rignäs, vd på Bostadsbolaget, tycker kan vara problematiskt:

- Det är besvärande att vi inte kan ha kommentarer om till exempel sjukhusvistelse eller demens, eftersom det kan vara till hjälp för hyresgästen. Vi har inte registrerat saker som etnicitet. Allt har skett i välmening.