Så kan S och D stoppa alliansstyret i Göteborg

Helene Odenjung (L), kommunalråd i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON
Emmyly Bönfors (C), gruppledare i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

En 24-årig era av socialdemokratiskt styre i Göteborg kan vara slut.

Alliansen meddelar att de tar över makten – genom samverkan med V, MP och Fi.

Men Ann-Sofie Hermansson, S, ger inte upp utan fortsätter samtalen med Demokraterna:

– Ingenting är klart. Vi är inte i närheten av ett nytt styre ännu. Alla möjligheter är inte uttömda, kontrar hon.

Samtidigt konstaterar V-ledaren Daniel Bernmar:

– Om S väljer att rösta fram vår budget gäller inte överenskommelsen med alliansen.

Det har varit några intensiva dagar i Göteborgspolitiken efter nästan åtta veckors stiltje – men på onsdagen tog kommunpolitiken i landets andra stad en dramatisk vändning när alliansen kallade till en oväntad presskonferens.

– Det är en stor dag för Göteborg. Vi kan presentera ett nytt styre för Göteborg, inledde Axel Josefsson, gruppledare för Moderaterna.

Planen är att han tar över som kommunstyrelsens ordförande efter Ann-Sofie Hermansson, S.

Men Hermansson är inte säker på att det är dags att lämna över makten. Hon menar att alla möjligheter att fortsätta styra inte är uttömda.

– Inget är klart. Vi är inte i närheten av ett nytt styre ännu. Det ligger flera veckor framåt i tiden. Jag är fortsatt engagerad för ett brett styre och kommer fortsätta samtalen, säger hon.

Ann-Sofie Hermansson, S, har inte kastat in handduken än.
Foto: HENRIK JANSSON

S-styret i Göteborg kan vara över

Men som det ser ut efter onsdagens besked kan det 24 år långa S-styret i Göteborg vara slut.

De fyra allianspartierna Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna meddelade att de nu tar över – genom en valteknisk överenskommelse med V, MP och Fi. 

De tre rödgröna partierna gick på tisdagen ut med att de skapat ett nytt block – utan den tidigare samarbetspartnern Socialdemokraterna.

Att det tidigare rödgrönrosa samarbetet splittrats har skapat en ny situation som ledde till att alliansen kunde presentera överenskommelsen med det nya vänsterblocket.

Axel Josefson, M, föreslås bli kommunfullmäktiges nya ordförande i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

– Vi har följt praxis och skapat en valteknisk överenskommelse med det näst största budgetalternativet som är det rödgrönrosa. Alliansen har varit det största budgetalternativet i den här processen. Vi har försökt hitta olika koalitioner under resans gång men det har varit svårt. Men nu efter att det rödgröna styret fallit isär ser vi att det finns ett nytt budgetalternativ som är det näst största, förklarade Axel Josefson, Moderaternas gruppledare i Göteborg, på presskonferensen på onsdagen.

Han förklarar att alliansen kommer att ta ordförandeposterna och första vice ordförandeposterna i nämnder och bolag, medan de rödgrönrosa får andra vice ordförandeposterna.

Helene Odenjung, L, föreslås bli vice ordförande i kommunstyrelsen.

Alliansen poängterar att överenskommelsen med det nya vänsterblocket inte handlar om någon politisk samverkan.

– Det är inget politiskt samarbete. Det handlar om organisation, inte politik, säger KD:s gruppledare i Göteborg, David Lega.

Mandaten i Göteborg

Alliansen (M, C, L och KD): 24 mandat

De rödgrönrosa (V, Mp och Fi): 19 mandat.

Socialdemokraterna: 17 mandat.

Demokraterna: 14 mandat.

Sverigedemokraterna: 7 mandat.

David Legas glädje

De två största partierna i höstens val i Göteborg var Socialdemokraterna och Demokraterna. Genom den nya överenskommelsen är det de två partierna som tillsammans ställs utanför.

– Det är med stor ödmjukhet som vi förstår att detta är en tuff situation, men med stor glädje säger vi att vi också är beredda att axla ansvaret. Vi är glada i dag och kommer återkomma med hur vi ska styra, säger Helene Odenjung, L.

David Lega menar att "Göteborg har väntat i 24 på ett nytt styre".

David Lega, gruppledare för KD i Göteborg.
Foto: HENRIK JANSSON

– Det är klart att vi är glada, men på samma gång är vi ödmjuka. Men vi inser att vi inte har majoritet och vi kommer behöva göra detta med samtal, säger han.

Centerpartiet valdes in i kommunfullmäktige efter valet och att de nu är med och bidrar till vad ser ut att bli ett maktskifte är något som partiledaren Annie Lööf hyllar.

"Stort grattis, Alliansen", skriver hon bland annat på Twitter.

https://twitter.com/annieloof/status/1060122560040460289

Ann-Sofie Hermanssons besked

Samtidigt har alltså kommunstyrelsens nuvarande ordförande i Göteborg, Ann-Sofie Hermansson, S, långt ifrån gett upp.

– Det här är en ohelig allians, politiken när den är som sämst, säger hon.

Hermansson berättade under presskonferensen att hon fortsatt kommer att söka samtal över blockgränserna och menar att de rödgrönrosas uppgörelse med alliansen inte ger dem någon makt.

– Det här ger dem pengar, men det ger dem inte makt, för att de har satt sig i opposition.

– I all korthet känns det här inte som någon bra dag för Göteborg. Jag är genuint orolig för utvecklingen i stan. Jag ska inte kasta yxan i skön, för ingenting är klart. 

Ann-Sofie Hermansson, S.
Foto: HENRIK JANSSON

Hon beskrev också hur hon kan tänka sig att föra fortsatta samtal med Demokraterna.

– De två partier som flest Göteborgare har röstat på är Socialdemokraterna och Demokraterna och just nu står de två största partierna utanför, sa Hermansson.

På frågan om detta innebar att hon ämnade samarbeta med Demokraterna svarade hon:

– Det är klart att man ska fortsätta föra samtal. 

Då röstas det om budgeten

Och Vänsterpartiets gruppledare i Göteborg, Daniel Bernmar, säger att han fortfarande hoppas på att ”S ska ta sitt förnuft till fånga”. 

Och att det i så fall inte alls är säkert att det blir någon samverkan med alliansen.

– Om S väljer att rösta igenom vår budget gäller inte den här överenskommelsen. S står inför valet att släppa fram högern eller fortsätta samarbetet med oss, säger Daniel Bernmar.

Den 22 november ska kommunfullmäktigerösta stadens budget.

Martin Wannholt, partiledare för Demokraterna.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Samtidigt bekräftar Martin Wannholt att Demokraterna nu fortsätter att föra samtal med Socialdemokraterna.

Och han säger att fullmäktige ”naturligtvis får bordlägga val av KS och budget” den 22 november och enbart besluta om skattesatsen.

– Det är för att vinna en månad till för att se om det är någon på någon sida som kan besinna sig och komma fram till en budget med tillräckligt stöd för att kunna styra staden.

Han menar att Daniel Bernmar nu ”lurat skjortan” av alliansen:

– Han släpper fram dem att styra en stad utan att kunna styra en stad. De sitter ju i minoritet och är svaga i alla nämnder och styrelser. De kommer inte att kunna leda och styra något i Göteborg. Det blir ju bara en pappersprodukt i fullmäktige i form av en budget. Det är ju inte seriöst. Man kan inte styra en stad på det sättet. Det vet naturligtvis Daniel Bernmar som har suttit i majoritet. När han inte fick gehör från S, då går han i opposition och så får han med alliansens hjälp alla socialdemokratiska poster och pengar med sig så att han blir stark i sin oppositionsroll.

Finns det något sätt för Demokraterna och Socialdemokraterna att kunna kompromissa när det gäller Västlänken?

– Vi för sådana samtal. Vi återkommer om det går. Jag vet inte det. Men vi kan inte backa vad gäller Hagastationen.

Dagarna som skakade om politiken i Göteborg

Tisdag 6 november:  

Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ meddelade på morgonen att de beslutat att bilda ett eget rödgrönrosa block i Göteborgs kommun – utan Socialdemokraterna.


Det nya vänsterblocket är större än S men mindre än alliansen med totalt 19 mandat.


S har 17 mandat och alliansen 24.


Onsdag 7 november:

Under morgonen kallade alliansen till presskonferens för att presentera ”en stor nyhet”. 


Klockan 11.30 kom beskedet att alliansen inleder valtekniskt samarbete med det nya rödgrönrosa blocket. Genom överenskommelsen får alliansen igenom sin budget. Och de rödgrönrosa får i gengäld andre vice ordförandeposterna i kommunens nämnder och bolag.


Klockan 12.00 håller rödgrönrosa pressträff och Daniel Bernmar förklarar att han uppmanar S att rösta på rödgrönrosas budget och fortsätta samarbetet: ”Då gäller inte den här överenskommelsen”.


Klockan 12.30 är det S och Ann-Sofie Hermanssons tur att kommentera dagens händelser. Hon meddelar att hon inte ger upp och konstaterar att ”vi är inte i närheten av något nytt styre ännu”.