Istället för Västlänken vill grupperingen Gårdalänken att en järnvägstunnel byggs genom berg mellan Almedal och Olskroken. Tunneln ska knytas ihop genom ett helt nytt resecentrum som enligt förslaget ska sprängas in i berget mellan Gårdamotet och Ullevimotet.Istället för Västlänken vill grupperingen Gårdalänken att en järnvägstunnel byggs genom berg mellan Almedal och Olskroken. Tunneln ska knytas ihop genom ett helt nytt resecentrum som enligt förslaget ska sprängas in i berget mellan Gårdamotet och Ullevimotet.
Istället för Västlänken vill grupperingen Gårdalänken att en järnvägstunnel byggs genom berg mellan Almedal och Olskroken. Tunneln ska knytas ihop genom ett helt nytt resecentrum som enligt förslaget ska sprängas in i berget mellan Gårdamotet och Ullevimotet.
Västlänken är en dubbelspårig järnvägsförbindelse som planeras att gå under Göteborg och bli åtta kilometer lång med tre underjordiska stationer.Västlänken är en dubbelspårig järnvägsförbindelse som planeras att gå under Göteborg och bli åtta kilometer lång med tre underjordiska stationer.
Västlänken är en dubbelspårig järnvägsförbindelse som planeras att gå under Göteborg och bli åtta kilometer lång med tre underjordiska stationer.

Så kan Gårdalänken ersätta Västlänken

Publicerad

Den så kallade Gårdalänken är kritikernas alternativ till den planerade järnvägstunneln Västlänken. I två veckor har alternativet ställts ut i Göteborg.

– Vill man vara med och påverka ska man kräva att beslutet om Västlänken omprövas, säger Hans Cedermark, från Gårdagruppen som har tagit fram alternativet.

Den planerade järnvägstunneln Västlänken i Göteborg har länge varit en het politisk fråga i Göteborg.

Sedan den 25 januari har alternativet till Västlänken ställts ut på Stadsbiblioteket och utställningen avslutades på söndagen.

Bakom alternativet, som är ritat av arkitekten Gunnar Anjou, står bland andra civilingenjören Hans Cedermark från grupperingen som kallar sig för Gårdagruppen.

Gruppens alternativ går ut på att man i stället för Västlänken ska bygga en helt nytt resecentrum i Götborg som ska sprängas in i berget mellan Gårdamotet och Ullevimotet. Stationen ska knyta ihop en ny järnvägstunnel som ska gå genom berg från Olskroken till Almedal.

En av fördelarna med Gårdalänken är enligt Gårdagruppen att Göteborg inte behöver grävas upp i flera år under bygget av Västlänken. Istället vill man bygga ett järnvägsspår som dras runt Göteborg i stället för igenom staden.

Vill ompröva Västlänken

Den planerade Västlänken är en dubbelspårig järnvägsförbindelse för pendel- och regiontåg genom centrala Göteborg. Den kommer att bli cirka åtta kilometer lång, och av dessa kommer drygt sex kilometer att gå i tunnel. Västlänken inkluderar även tre underjordiska stationer som byggs vid Göteborgs central, Haga och Korsvägen.

Gårdagruppens förhoppning är att utställningen ska få fler göteborgare att få upp ögonen för alternativet - Gårdalänken.

– Vill man vara med och påverka ska man kontakta ledande personer i det partiet man röstar på och kräva att beslutet kring att bygga Västlänken omprövas. Omprövas inte beslutet ska man helt enkelt säga att man inte tänker rösta på partiet i kommunalvalet 2018, säger Hans Cedermak.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER