Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så kan du semestra i karantän-Sverige

Många inväntar sommar och semester.
Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Trots den rådande coronakrisen stundar sommaren runt hörnet och likaså semestern.

Hur blir det med sommarstugan, stranden eller den årliga storhandlingen på Ullared?

Agnes Wold ger sina bästa tips för hur semestern kan firas säkert – under rådande omständigheter.

– Man kan inte begära att 70-plussare inte får komma ut och barnfamiljer måste också få ha roligt, säger Agnes Wold.

Den svenska sommaren är på väg med stormsteg och miljontals västsvenskar inväntar sin efterlängtade semester. 

Samtidigt härjar coronaviruset fritt i världen och det traditionella semesterfirandet kan behöva ställas in. 

Utlandssemester blir det inte tal om och i stället får man rikta blicken inåt landet – mot en inhemsk semester.

– Jag tror verkligen att det kommer bli en inhemsk semester beroende på vad som händer med pandemin. Är det bara möjligt att semestra i Sverige så tror jag att man kommer öka sin semester i landet, eller i alla fall spendera en ökad andel av semestern i Sverige, berättade Fredrik Lindén, vd för Turistrådet Västsverige, i en tidigare intervju.

Tegnell håller med

Det är något som statsepidemiolog Anders Tegnell också tror på.

– Jag tror att det blir problematiskt att resa i världen i sommar. Det kommer att vara en värld som är ganska rörig fortfarande med mycket inställda flyg, mycket gränskontroller och annat. Så det tror jag inte man ska räkna med. Det blir nog en semester i Sverige tror jag om man ska tänka realistiskt på framtiden, säger han i en intervju med Aftonbladet. 

Inte ens resor till våra nordiska grannländer kan säkert genomföras under sommarsemestern 2020. 

– Det beror på helt hur de gör med sina restriktioner. Som det är nu är det väldigt problematiskt att resa i alla våra grannländer, tyvärr, säger Anders Tegnell i samma intervju.

Agnes Wold är läkare och professor i klinisk bakteriologi.
Foto: MATHIAS BERGELD / BILDBYRÅN

Agnes Wold ger sina bästa tips

Samtidigt är Sverige inte säkert från coronaviruset och många smitthärdar lurar bland de traditionella svenska semesterpärlorna.

Midsommarfirandet, sommarstugan, den bokade campingplatsen och dagarna på stranden är få exempel på vad många längtat efter.

Men är det fortfarande säkert att genomföra dessa semesterplaner?

Med hjälp av bakteriologen Agnes Wold har GT rett ut vad västsvensken kan tänka på för att fira en traditionell svensk semester – på ett säkert vis. 

Agnes Wold förklarar att man inte ska blanda generationerna i sommarstugan.
Foto: Shutterstock / Shutterstock

1) Sommarstugan

Agnes Wold: ”Det viktiga här är att inte ha någon 70-plussare med i samma sommarstuga och bo ihop med. Man ska inte blanda generationerna men naturligtvis går det jättebra för en barnfamilj att bo i sommarstuga. Och träffa vänner och ha barnens vänner över. Men ingen mormor, morfar eller farmor och farfar på plats. Om man är utomhus kan de äldre vara med och äta eller vara ute och cykla. Men inte gå på samma toalett eller laga mat tillsammans.”

Detta säger Folkhälsomyndigheten: Res bara om det är nödvändigt och håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. 

Campingen i sig är inget dåligt, förklarar Agnes Wold.
Foto: BÖDA SAND

2) Campingen

Agnes Wold: ”Campingen i sig är inget dåligt. Det är inget sämre än att bo i en sommarstuga om man inte tillhör en riskgrupp. Om man är över 70 år så kan man vara på en camping om man håller sig till sin husvagn, husbil eller tält. Man ska också tänka på sådant som att inte handla i campingaffären om den är liten och trång, inte använda tvättstuga om där är mycket folk. Likaså vara försiktig med gemensamma duschar och sådana platser som är förenat med smittorisk. Man får tänka till lite hur det ser ut i alla gemensamma utrymmen.” 

Detta säger Folkhälsomyndigheten: Res bara om det är nödvändigt och håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

En endagsutflykt kan vara att fiska.
Foto: JESPER JAKOBSEN

3) Endagsutflykter

Agnes Wold: ”Gällande barnfamiljer så går det att vara utomhus och inomhus och göra lite vad man vill. Gå på museum om de har öppet så länge man undviker trängsel. Och vara ute och annat. Men för 70 år och äldre ska man undvika alla inomhusmiljöer. Att åka på endagsutflykter utomhus är inget problem men tänk på att inte åka i samma bil som farmor och farfar. Blanda inte äldre och yngre i samma bil på väg till utflykten.”

Detta säger Folkhälsomyndigheten: Res bara om det är nödvändigt och håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

Det traditionella midsommarfirandet kan bli svårt att genomföra.
Foto: ROGER TILLBERG / STELLA PICTURES REPORTAGEFOTO

4) Midsommarfirandet

Agnes Wold: ”Om man har planerat att åka i väg och bo ihop över generationerna så behöver man tänka till. Även om man är på stora platser där man exponeras för mycket nya människor är det olämpligt. De stora smittspridningarna sker på stora tillställningar så som fester, gudstjänster, begravningar och andra tillfällen där många möts och är nära varandra kroppsligt. Sedan är alkohol på midsommarfirandet inget fel i sig men om man dricker lite mycket och blir för nära okända människor kan det vara en risk.”

Detta säger Folkhälsomyndigheten: Folksamlingar över 50 personer är förbjudna.

Att åka till Gekås i Ullared kan behöva tänkas igenom om man är i riskgrupp.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

5) Gekås i Ullared

Agnes Wold: ”Jag har själv inte varit där sedan 70-talet men de måste lyda lokala smittskyddsregler och det får ju regionen ordna. Att undvika trängsel inne på varuhuset så att det aldrig blir fullt. Lokala smittskyddsläkare och enheter i varje region kan sätta ner foten och stänga av och göra allt möjligt. Så jag utgår ifrån att de tittar till sådant här.”

Detta säger Folkhälsomyndigheten: Res bara om det är nödvändigt och håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Stanna hemma även om du känner dig bara lite förkyld.

Agnes Wold tror att en resa till stranden inte är ett problem i sig.
Foto: BÖDA SAND

6) Åka till stranden

Agnes Wold: ”Jag har svårt att tänka mig att det ska smitta mycket på en strand. Då behöver man vara nära på varandra. Så länge det inte är en strandfest utan en vanlig strand där barnen badar och man ligger en bit ifrån varandra är det ingen fara.”

Detta säger Folkhälsomyndigheten: Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.

Håll avstånd på grillfesten.
Foto: SÖREN ANDERSSON / TT / TT NYHETSBYRÅN

7) Grillfesten

Agnes Wold: ”Om man är utomhus och inte delar vinglas med varandra ska det gå bra. Så länge alla är friska och håller avståndet, förstås.”

Detta säger Folkhälsomyndigheten: Undvik fester, begravningar, dop, kalas eller bröllop. Stanna hemma även om du känner dig bara lite förkyld och håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

Astrid Lindgrens Värld är en personlig favorit för Agnes Wold.
Foto: TOBIAS RÖSTLUND / TT NYHETSBYRÅN

8) Astrid Lindgrens värld

Agnes Wold: ”En personlig favorit för mig. Jag har varit där många gånger med mina barnbarn och där går man utomhus och behöver inte trängas eller sitta inomhus. Alla sådana ställen måste se till att ha ett maxantal besökare som man släpper in. Man kan inte begära att 70-plussare inte får komma ut och barnfamiljer måste också få ha roligt. Men på ett smittsäkert sätt”

Detta säger Folkhälsomyndigheten: Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus. Är du 70 år eller äldre är det extra viktigt att du begränsar dina sociala kontakter och undviker platser där människor samlas.


Turistrådet tipsar

Några västsvenska pärlor att besöka under sommaren – förutsatt att man är frisk, håller sitt avstånd och inte reser utanför kommunen. Samt att man följer Folkhälsomyndighetens gällande uppmaningar och rekommendationer. 


Vandring längs Gotaleden

Det finns många vackra vandringsleder i Västsverige. 

Gotaleden startar mitt i centrala Göteborg och tar vandraren på korta etapper eller hela vägen till Alingsås.

Längs vägen finns ett flertal läckra depåstopp så som Garveriet, Jernbruket och Nääs fabriker.


Besöksträdgårdar 

Västsverige har ett flertal trädgårdar öppna för allmänheten. 

Här finns något både för trädgårdsnörden men också för den lagom intresserade. 

Många av trädgårdarna har fina caféer vilket kan hjälpa till som lockbete om man vill ta med sig barnen.


Kulturcykling

Kombinera cykling med kultur. 

På Tjörn med häftiga Skulptur i Pilane, i tygriket eller längs Göta Kanal. 

Cykling för både stora och små.


Dagstur till Brännö

Ta båten från Stenpiren eller Saltholmen ut till Brännö och fyll dagen med en stärkande promenad, frisk havsluft och god mat.


Strax utanför Göteborg

För göteborgaren som vill ”hemestra” finns det mycket intressant att uppleva i närområdet.

Med kollektivtrafiken tar du dig lätt till Marstrand, Hönö, Styrsö/Vrångö, Gunnebo Slott, Alingsås eller Floda/Nääs.


Källa: Turistrådet Västsverige


TV: Influencern om coronakrisen: ”Klart man får mindre samarbeten”