Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så kan du bli av med din tinnitus

Hundratusentals svenskar lider av 

tinnitus.

Nu visar en studie att antidepressiva tabletter lindrar besvären.

- Det har en kraftfull effekt för personer med svår tinnitus, säger överläkaren Sigyn Zöger.

Ständigt brus och tjut i öronen försvårar livet för 15 procent av den vuxna befolkningen. Nu har det visat sig att vanliga antidepressiva piller ger en betydande förbättring för dem med stora tinnitusproblem.

Öronsuset minskade

 Sigyn Zöger, överläkare på Sahlgrenska sjukhuset, har studerat 76 patienter med svår tinnitus. Hälften fick äta sockerpiller i 16 veckor, den andra hälften det antidepressiva läkemedlet Sertralin.  Resultatet var tydligt - de som åt Sertralin fick mindre öronsus: - Det blev inte alldeles tyst, men skillnaden var avsevärd. Vi tror att en förklaring är att preparatet stimulerar nya kontakter i de områden av hjärnan som tolkar ljud.

Tydlig förbättring

 Många tinnituspatienter lider av nedstämdhet och ångest, men förbättringen beror inte enbart på att depressionen hämmas. - Bara en femtedel av personerna blev bättre av den anledningen. Man behöver inte ha en depression för att tinnitusen ska bli bättre av det antidepressiva medlet, säger Sigyn Zöger. Enligt Sigyn Zöger har tinnituspatienter, precis som deprimerade, troligen en störning i serotoninsystemet. För låga halter av signalämnet serotonin ger oro och ångest. - Tinnitus kan vara ytterligare en effekt av störningen i serotoninsystemet.

Effektiv metod

 Ingen annan behandling har visat sig vara effektiv mot svår tinnitus. Sigyn Zöger hoppas nu att antidepressiva tabletter ska börja användas även av de här patienterna.

15 procent lider av tinnitus i Sverige

 Cirka 15 procent av Sveriges befolkning har tinnitus. Cirka 2 procent har särskilt svårbehandlad tinnitus. Fyra av fem med tinnitus har nedsatt hörsel. 75 procent  av övriga tinnituspatienter har under livet haft depression eller ångestsjukdom. Fler män än kvinnor söker hjälp för tinnitus. Personer som arbetar med musik drabbas oftare av tinnitus - cirka en fjärdedel.

Från svagt till starkt

 1. Svagt ljud, som inte hörs jämt. Ganska lätt att förtränga. 2. Ständiga, störande ljud. Framför allt besvärande när det är tyst. Kan störa koncentration och sömn. 3. Ständiga, starka ljud. Mycket störande hela tiden. Sömn- och koncentrationsproblem samt depression är vanligt. Påverkar hela livssituationen.

Behandlingar mot öronsus

 Fler sätt att behandla tinnitus: Tinnitusskola. En gruppbehandling där man lär sig mer om tinnitus. Kognitiv beteendeterapi. KBT Går ut på att hjälpa patienten att hantera ljudet. Själva skadan går ofta inte att reparera. Akupunktur. Stressreducering. Sömnproblemsbehandling. Hörapparat. Kan bidra till att man hör andra ljud bättre så att tinnitus märks mindre. Bettskena och käkgymnastik. Tinnitus kan i vissa fall bero på spända käkar. Naturläkemedel. Vissa säger sig bli hjälpta av naturläkemedel, till exempel Ginko biluba och ayurveda.