Polisen kämpar mot de kriminella gängen i Västsverige. I Halland görs det bland annat underrättelsemässigt, i yttre tjänst, genom operativa insatser och kartläggningar.
- De vi ser som nyckelgestalter i sådana här grupperingar, och personer i deras närhet, är vi intresserade av att kontrollera. Det är brottsligheten, både stort som smått, även det lilla är intressant att beivra, säger Peter Heidström som är chef på underrättelseroteln på polisen i Halland.
"Som grodorna på Liseberg"
I Trestad följer man gängen bland annat via vilka som syns i klubbkläderna och genom deras hemsidor.
- Där står det klart tydligt vilka de är, konstaterar Torbjörn Mattsson, polisinspektör på underrättelseenheten i Trestad.
Här kämpar man främst mot två falanger - Hells Angels och Bandidos och deras supporterorganisationer. Och läget är under ständig förändring med klubbar som startar och försvinner för att sedan flytta. Ett av de senaste gängen som har försökt att etablera sig är Chicanos Trestad, en undergrupp till Bandidos.
- Medlemmarna hoppar ut och in i fängelserna, det är ungefär som grodorna på Liseberg. En försöker ödsla bort den ena så pluppar den andra upp, säger Torbjörn Mattsson.
Han berättar att polisen arbetar aktivt för att gängen inte ska få fäste.
Ser en ökning senaste året
- Vi försöker försvåra deras verksamhet så bra vi kan, säger hanmen vill inte gå närmare in på hur för att inte röja polisens arbetsmetoder.
GT har tidigare berättat om vräkningar från klubblokaler och polisinsatser i samband med mc-gängens fester.
På flera håll märker polisen att gängen sprider sig och etablerar sig på allt fler orter.
- Det har legat ganska konstant men det senaste året har jag sett en ökning, säger Rolf Sandberg, operativ chef på polisen i Värmland om hur der ser ut i hans län.
Han berättar att det tidigare varit koncentrerat till västra delen och framför allt i Karlstadtrakten. Men Bandidos växer och deras supportergrupp X-team har spridit sig mot Filipstad.
Har begärt förstärkning
I Göteborg har en annan typ av gäng varit i fokus det senaste året för kunskapscentrum mot grov organiserad brottslighet - de som just nu strider på Göteborgs gator och som det senaste året har öppnat eld mot varandra ett 60-tal gånger. Detta har tvingat Västra Götalandpolisen att begära in förstärkning.
- Det är möjligt att den här massiva polisinsatsen påverkar de traditionella gängens verksamhet, säger Bengt-Olof Berggren.
- Om man ser det negativt kan det vara så att de kanske hittar andra verksamhetsområden för sina intressen när det belyses så kraftigt på de lokala gängen.
MC-gängens huvudverksamhet är bland annat narkotikahandel, stölder, utpressning och indrivning av pengar.
Nu i "finrummet"
I Värmland har man mest problem med Bandidos som sysslar med de mer traditionella gängbrotten.
- Hells Angels har gått över till finrummet. Det har blivit mer ekonomisk brottslighet, säger Rolf Sandberg.
Hells Angels förre Värmlandspresident var en av de huvudmisstänkta i Värmlands finans-målet med brott som grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott, grovt bedrägeri, skattebrott, utpressning och försök till utpressning. Han friades dock.
- Efter det har HA hållit en ganska låg profil, säger Rolf Sandberg.
Gängen ser inga hinder att testa nya branscher. De är där pengar finns.
- De är inte dummare än att de tänker att "kan jag tjäna samma peng och riskera ett års fängelse i stället för tio så är det mycket bättre att hålla på med det som ger ett års fängelse", berättar Peter Heidström, chef underrättelseroteln på polisen i Halland.
Vill inte bygga varumärket
På Hallandspolisen känner de att de har koll på läget men de vill inte berätta vilka gäng som etablerat sig i länet.
- Vi vill inte medverka att bygga upp deras varumärke, säger han och fortsätter.
- Man ska inte göra dem större än vad de är, ibland kanske vi gör dem lite för stora. Och det är inte en rolig miljö för dem själva att vistas i heller även om de själva vill göra det lite glamoröst.
Som GT tidigare berättat har Hells Angels anammat en ny strategi i striden mot polisen. Med dolda mobilinspelningar och andra lagliga medel vill de sätta dit polisen för myndighetsövergrepp.
I samband med att kriminella gäng började etablera sig i Sverige fördes diskussioner om att det skulle vara ett brott att vara med i en sådan organisation, just för att eliminera dem. Men det förespråkar inte rättsexperten Sven-Erik Alhem.
- Jag tror snarare att det kan få en befästande funktion dels för att man blir mer sammansvetsade för att samhället är emot dem. Det kan också locka till sig unga människor som tycker att det kan vara häftigt att vara med.
Hyllar traditionella metoder
Alhem säger att det finns en risk att det skulle kunna vara statushöjande att vara med i en organisation om det var olagligt. Ett hinder mot kriminaliseringen har varit föreningsfriheten. Sven-Erik Alhem lyfter även fram att det finns en gränsdragningsproblematik.
- Om vad som faller in och vad som faller utanför. De flesta organisationer gör ju gällande att de inte är kriminella utan att de sysslar med motorcyklar eller något annat.
Alhem lyfter i stället fram traditionellt polisarbete som sättet att komma åt de kriminella gängen.
- Den inre och yttre spaningen är av enorm betydelse. Där kan polisen verkligen försvåra för alla former av kriminalitet som syftar till att man ska kunna köra omkring med fina bilar och leva på stor fot utan att man egentligen har några inkomster. Det tyder starkt på att man tjänar pengar på annat sätt.
Sprider ut sig
I dag är gängen etablerade på fler platser än för några år sedan.
- Jag tror att det finns ett intresse att etablera sig på en ort där man kanske försvårar lite för de brottsbekämpande myndigheterna att ha koll på vad man gör.
Enligt Alhem gör spridningen att det är mer svårbekämpat.
- Det är inte alls enkelt för polisen att ha översikt. Å andra sidan kan man säga att underrättelsetjänsten fungerar säkert mycket bättre i dag från polisens sida så man har nog bättre koll den vägen.