Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så hittar du skolan för dig

Foto: Malmhav /Exponera Karin

VASASTAN. Vill du spela mycket musik men ändå ha möjlighet att komma in på Chalmers och läkarprogrammet efter gymnasiet? 

Då ska du välja Hvitfeldtskas inriktning musik/naturvetenskap som startar till hösten. 

- Den är unik i Göteborg, säger rektor Peter Larsson.

Fortsätta med älsklingsämnet eller välja ett program som man kan läsa vidare överallt ifrån? Det frågan ställer sig många niondeklassare. Åtminstone om man får tro Peter Larsson, musikrektor på Hvitfeldtska gymnasiet. Han ligger bakom den nya inriktningen av det musikestetiska programmet – där musik kombineras med kemi och fysik.

 – Det är ett specialutformat program där eleverna väljer till naturvetenskapliga ämnen, säger Peter Larsson, ansvarig för det nya programmet.

Unik utbildning

 I Göteborg har man aldrig tidigare kombinerat naturvetenskapliga programmet och estetiska programmet. När inriktningen startar till hösten kommer det att finnas 16 platser. Den som vill gå måste söka estetiska programmet och på intagningsprovet ange att man vill gå naturvarianten.

 – Det här kombinationen har efterfrågats ända sedan programgymnasiet infördes.

Ger full behörighet

 Eleverna läser matte till D-nivå och alla A-kurser i fysik, kemi och biologi. Det blir färre timmar av naturämnen än det renodlade naturvetenskapliga programmet har – men de tre åren ger ändå full behörighet till Chalmers och andra högskoleutbildningar där det krävs att man gått natur.

 –Jag tror att vi tappat en del duktiga elever genom åren, som valt natur trots att de är intresserade av musik, säger Peter Larsson.

FAKTA

Besök ett gymnasium


Göteborgs gymnasier har öppet hus:
Lördag 12 januari:
Angeredsgymnasiet, Bräckegymnasiet, Ester Mosessons gymnasium, Katrinelundsgymnasiet. Polhemsgymnasiet, Schillerska gymnasiet, YTC Lindholmen,
Tisdag 15 januari: Munkebäcksgymnasiet, Polhemsgymnasiet, YTC Lindholmen
Lördag 19 januari:
Burgårdens utbildningscentrum
Tisdag 22 januari: Hvitfedtska gymnasiet
Lördag 26 januari: Frölundagymnasiet, MTG,

Nya utbildningar


Höstens nyheter i gymnasieutbudet:På Globala gymnasiet vid Burgårdens utbildningscentrum startar ett specialutformat naturvetenskapsprogram med inriktning hållbar utveckling.
På Polhemsgymnasiet får naturvetenskapsprogrammet en ny inriktning mot biokemi.
Hvitfedtskas musikestetiska program startar en lokal inriktning på naturvetenskap.

Tips


 Leta information på www.indranet.se, här finns länksystem med alla gymnasieskolor.
 Gå till Vägledningscentrum på Burgårdens utbildningscentrum och ställ dina frågor. Öppet varje onsdag och torsdag mellan 14.00 och 18.00.