Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Så här tar tjuven reda på om du är hemma

Nu slår villaägare i Grimmered i Göteborg larm om en misstänkt ny metod för att kontrollera om hus står tomma. Boende i området har hittat reklam på dörrtrappan från fel stadsdel.
Foto: Jan Wiriden

Nu larmar boende i Grimmered om vad de tror är inbrottstjuvarnas nya taktik: Reklamblad på dörrtrappan.

Polisen känner till metoden.

– Jag har hört talats om fenomenet och att det förekommit i andra delar av landet, säger polisens presstalesman Peter Adlersson.

Stegtrick, ihoprullade mattor, mynt på dörrtrappan – inbrottstjuvarnas olika metoder för att reka eventuella tillslagsplatser är många.

Nu slår villaägare i Grimmered i Göteborg larm om en misstänkt ny metod för att kontrollera om hus står tomma. Boende i området har hittat reklam på dörrtrappan – från helt fel stadsdelar. Reklambladen är avsedda för Angered och Partille och ska normalt inte delas ut i västra Göteborg.

"Inte så vanligt att det läggs på trappan"

Ett av de aktuella reklambladen tillhör ICA Maxi i Partille. Thomas Strindeborn, stormarknadens handlare, bekräftar att deras reklam inte ska gå ut till Grimmered med omnejd.

– Vår reklam går ut lite vidare än Partille, men inte till andra sidan staden, säger han.

Göteborgspolisen tycker att historien om reklambladen verkar suspekt.

– Det är ju inte så vanligt att reklam läggs på trappan, i vanliga fall hamnar den ju i brevlådan. Så bara det kan ju väcka misstankar, säger Peter Adlersson, polisens presstalesman i Göteborg.

Mikael Efraimsson, inspektör vid brottspaningsenheten i Storgöteborg, är inne på samma spår.

– Det låter mycket märkligt. Det är nog inte så dumt att vara på sin vakt, det finns ingen gräns för tjuvarnas uppfinningsrikedom i de här fallen, säger han.

Bara under helgen som varit har Efraimsson fått information om två inbrott i Billdal där reklamblad varit inblandade.

– Reklam som inte hade funnits där när de drabbade lämnade bostaden påträffades sen vid inbrottsplatsen, säger han.

Vid de båda fallen i Billdal hade villaägarna bara lämnat huset i mellan sex och tio timmar.

Inbrotten duggar tätt

– Det låter visserligen som en lite väl kort tid för inbrottstjuvarna att reka, men man blir ju fundersam när man hör om de här reklambladen, säger Efraimsson.

Under årets mörka månader duggar bostadsinbrotten tätt – och Mikael Efraimsson uppmanar alla som fattar misstankar om brott att höra av sig till polisen.

– Hellre ett tips för mycket än ett tips för lite, säger han.

Inbrottsligornas beprövade knep

Mynttricket

Tjuven placerar ett mynt på dörrmattan till ett hus för att sedan komma tillbaka och se om det är orört, vilket signalerar att huset är tomt och det är fritt fram för tjuven.

Stegtricket

Inbrottstjuven använder sig av en stege för att ta sig in direkt på övervåningen – eftersom det är vanligt att villor enbart är larmade på nedervåning.

Tejpknepet

En tejpbit sätts fast på dörrar, grindar och postlådor och fungerar som indikator på om någon befinner sig på den befintliga adressen eller inte.

Magnetmetoden

Tjuven öppnar en olåst dörr och sätter en magnet i kanten av metallåset. När dörren stängs hindrar sedan magneten dörren från att gå i lås ordentligt.

Ihoprullade mattor

Liknande tillvägagångssätt som vid mynt- och tejptricken. Tjuven rullar ihop dörrmattan utanför ytterdörren och väntar och ser om den ligger orörd.