Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Så här ska räkorna fiskas i framtiden

Fiskaren Bobo Roysson, och Tim Simmons, burfiskare från Maine, USA.
Foto: Matz Berggren
Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet.
Foto: Matz Berggren Göteborgs Universitet
Nu påbörjas en ny metod att fiska räkor på.
Foto: Anna Hagvärn

Räkorna ska buras in.

För sitt eget bästa.

– Om det är något som är hållbart är det väl det här, säger Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet.

Det handlar om ett nytt sätt att fiska.

Som P4 Väst tidigare rapporterat om pågår just nu en ny typ av räkfiske runt Gullmarsfjorden utanför Lysekil. Det hela ska tillföra bättre kvalitet på räkorna, färre skador på havsbotten, och räkor som inte behövs kastas tillbaka i vattnet för att de inte kan användas - även kallat bifångst.

Bifångsten kastas tillbaka död eller döende ner i havet. Det nya vetenskapliga försöket kommer från Maine, USA - och nu ska det alltså införas även i Sverige i hopp om att fisket ska förbättras och bifångsten ska minskas.

Fiskaren: "Väldigt positivt"

Räkorna ska i stället för trål fångas med hjälp av burar, så som även kräftor fångas. Göteborgs universitet och Lantbruksuniversitetet är de som samarbetar i burfiskeförsöket.

– Det har ju tagits emot väldigt positivt, och det är många som tycker det är bra med något nytt, säger fiskaren Helene Kristoffersen till P4 Väst.

Nu är det precis i starten på projektet och Matz Berggren, forskare vid Göteborgs universitet berättar att den här typen av fiske började redan på 60-talet i USA. Därmed finns det gott om erfarenheter att få från räkfiskare där i från.

– Om det är något som är hållbart är det väl det här. Småräkan simmar ut genom buren om den är för liten, så bifångsten slängs ner i havet utan att ha dött. På trål får du in många olika storlekar av räkor som kastas tillbaka ifall de är för små.

Botten kan bli näck

Metoden anses vara både mer miljövänlig dels skonsammare mot räkorna. Dessutom blir resultatet en högkvalitativ produkt, som blir dyrare men alltså har minimal påverkan av miljön. En av nackdelarna kan bli att det kan uppstå problem då burarna ska ner på djupt vatten.

– Rent biologiskt kommer botten på sikt bli naken om man fiskar med trålar, det går inte att komma i från. Tillslut blir det bara oorganiskt material kvar, säger han.

Matz Berggren tillägger att det här inte gör så att man hamnar i konflikt med trålfiskare, utan att det kommer finnas både räktrålar och räkburar framöver.

Projektet är finansierat av Havs- och vattenmyndigheten. Bengt Kåmark, utredare, berättar att trålfisket troligen aldrig kommer att uteslutas - utan vara ett komplement till det.