Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Restaurangkartan omritad i pandemin

Restaurangerna i Storbritannien öppnar upp och skriker efter personal. Men många som sades upp under pandemin har gått vidare till bättre betalda jobb eller lämnat landet.
Håkan Thörnström.
Foto: LENNART REHNMAN
Skeppet Eira är en nyöppnad restaurang i Göteborg.
Foto: Skeppet Eira
Foto: Skeppet Eira

Att krogar och restauranger har drabbats hårt av restriktionerna under pandemin är väl känt.

Men det är inte bara så att restauranger har tvingats stänga under det senaste året – det har också satsats och öppnats en hel rad nya sådana i Göteborg trots svårigheterna branschen upplever. 

– Det är ett långsiktigt projekt, säger Majbritt Jaup, firmatecknare och styrelseledamot för nyöppnade Skeppet Eira. 

Drygt 13 månader har gått sedan Världshälsoorganisationen WHO deklarerade att covid-19 var en pandemi.

Lika länge har restauranger och krogar kämpat med att gå runt i takt med att restriktioner satts in och ändrats under vägens gång.

I skrivande stund får alkohol inte serveras senare än 20 och sällskapen får inte vara fler än fyra, vilket gäller till den 16 maj.

Mellan den 1 mars 2020 och den 1 april 2021 har flera själva ansökt om att få sitt serveringstillstånd indraget i Göteborg.

En restaurang som försvunnit från krogkartan i Göteborg är Thörnströms kök som under många år hade en stjärna i guide Michelin. I augusti meddelade Håkan och Anne Thörnström att restaurangen skulle stänga helt.

– Vi tog nyckeln ur dörren och lämnade över kontraktet för två veckor sedan. Det känns ju lite konstigt, men vi känner inte att vi ångrat oss, säger Anne Thörnström i mitten på april.

Anne och Håkan Thörnström valde att stänga Thörnströms kök under pandemin.
Foto: JAN WIRIDEN

 ”Är grymt svårt att driva krog”

Parets andra restauranger Thörnströms Privata Rum och Thörnströms Studio kommer att drivas vidare som tidigare.

– Men det är grymt svårt att driva krog, när man inte har förutsättningarna. Vi har svårt att få bokade sällskap eftersom man inte får vara mer än fyra. Det är ju fortfarande svårt för oss som driver restauranger, hotell och liknande, säger Anne Thörnström.

Bland restaurangerna som begärt att få sitt serveringstillstånd tillbakadraget finns också Swedish American Kitchen, Treme Linné och Restaurang Fabrick.

Men under pandemin har också helt nya restauranger etablerat sig i Göteborg.

Vid Stenpiren har Skeppet Eira öppnat sedan december men planeringen av öppnandet har pågått sedan långt innan pandemin.

– Det är ett långsiktigt projekt. Båten har funnits i företagets ägo sedan 2011 men det var först förra året som vi fick möjlighet att driva restaurangverksamhet och vi ville inte vänta oavsett, säger Majbritt Jaup, firmatecknare och styrelseledamot. 

Majbritt Jaup, firmatecknare och styrelseledamot i Skeppet Eira.
Foto: Privat

Avenyfamiljen har bytt namn 

Starten har dock varit tuff för Skeppet Eira med anledning av pandemin och restriktionerna och den kalla vintern. 

Båten är byggd i Tyskland 1935 som en flodkryssare och har under åren haft flera olika ägare innan den till slut hamnade i Göteborg.

– Vi har ju gjort budget och prognoser som inte kommer att hålla. Vi startade den första december 2020 trots att prognoserna var väldigt dåliga för driva restaurang, säger Majbritt Jaup.

Under 2021 har Avenyfamiljen bytt namn till Göteborgsfamiljen, koncernen som bland annat äger nattklubben Yaki-Da och restaurangerna Butchers Market och Tacos & Tequila, satsar. 

Yaki-Da ägs av Göteborgsfamiljen, tidigare Avenyfamiljen.
Foto: ROBIN ARON

Under våren kommer de öppna flera nya ställen, vilket framgår av företagets hemsida. Mucho Macho, Skanshof, Bar Etzy och Champagneria kommer öppna vid valborg eller inom kort. 

GT har varit i kontakt med Göteborgsfamiljens vd som inte vill svara på frågor om vare sig namnbytet eller satsningarna.

Delade meningar om vaccinationerna 

För att kunna driva sina verksamheter som vanligt igen måste smittspridningen av covid-19 gå ner, men trots att vaccineringarna mot covid-19 är i gång har Anne Thörnström svårt att se ljuset i tunneln då datumen flyttas fram och då vaccinprognoserna skrivits ner.

– Jag tycker det tar för lång tid, andra länder har kommit så mycket längre. Jag oroar mig för julen som är en stor tid för restauranger som ger mycket inkomst. Jag börjar bli orolig för det nu, att vi inte kommer få den.

Majbritt Jaup tycker tvärtemot och tror att det vänder i takt med att sommaren närmar sig.

– Ja, vi har en stor fördel då vi har soldäck och platser utomhus och så har vi ju ett fantastiskt läge vid Stenpiren. Folk är ju ute mer och mer nu när det blir varmare så vi ser absolut att vi kommer komma igenom det här.

Restauranger som stängt under pandemin

Flera restauranger och barer har stängt i Göteborg mellan den 1/3-2020 och 1/4-2021.

Restaurangerna nedan har själva begärt att få serveringstillstånden återkallade. 


Restaurang Da Marco 

Nya Ullevibaren 

Restaurang Sundarban 

Alaa Turka 

Kajutan i Feskekörkan 

Swedish American Kitchen S.A.K 

Backa Eat 

Bistro Italiano 

Café Fluß - Jubileumsparken (har tillfälligt stängt) 

Ölstugan Rover 

Treme Linné 

Sirtaki 

Thörnströms Kök


Källa: Göteborgs stad

Restauranger som ansökt om nya serveringstillstånd

Restauranger som ansökt om nya serveringstillstånd mellan 1/3-2020 och 1/4-2021 


Hisingen golf & friskvårdscenter

Noretti pizzeria & restaurang 

Streetfood by 2112, 

Vega mat & dryck

East Kitchen Bar & Bistro  

Mugg &tilltugg 

Hyaku 

Handelspuben  

Norges hus 

Cello café och restaurang 

Tavolo  

Brasseri Lavette 

Cafe Sweet times 

Bror & bord  

SN 12 

Kajutan stora saluhallen

Condeco Kungsgatan 

1923 Liseberg 

Le Pain Francais Nordstan

Tagaranis grill och kök 

Smedjan by Ulf Wagner 

Skeppscafé Eira 

Ölstugan tullen Gamlestan 

We &Deli 


Källa: Göteborgs stad 


Då kan samhället öppnas upp 

Johan Carlson om nya ”normalläget”,